16 °C Budapest
A waitress is setting up the counter and preparing for customers at a stylish business cafe.

Bajban vannak a magyar vendéglátósok: nem tudják fizetni az emelt rezsit, bezárási hullám jöhet

2022. szeptember 5. 10:32

Vannak vendéglátósok, akik szerint a büfék szenvedik majd meg a legjobban a rezsicsökkentés csökkentését, mások szerint pedig a középkategóriás éttermek vannak a legnagyobb veszélyben. A túlélési stratégiája is mindenkinek más: van, aki új alapanyagokkal kísérletezik, más új éttermet szeretne nyitni, míg megint más a kitartásban és a kreativitásban látja a megoldást. A Telex most annak járt utána, hogy hogyan látják a jövőt a szektorban dolgozók.

A rezsicsökkentés korlátozásával az éttermek kikerültek a kedvezményezettek köréből, így teljes árat kell fizetniük az energiáért. A hazai vendéglátásban pedig ahány szektor annyi féle elképzelés van a jövőről: van, aki a büféket félti, míg megint mások szerint a középkategóriás éttermek vannak leginkább veszélyben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a luxus egységek biztonságban vannak, illetve a legtöbb szektorban dolgozó szerint az élményen lesz a hangsúly.

Az általános várakozás eddig az volt, hogy nyílik majd az olló, és a nagyon magas árszintű, fine dining helyek maradnak majd csak meg és az olcsóbb kategóriás büfékből és a középárfolyamos, megfizethető éttermek közül lesz kénytelen több vendéglátóegység bezárni. Kondorosi Dániel, a Bölcső Bar&Food tulajdonosa is hasonló véleményen van:

Az alja elég egyértelmű: a randevú eszpresszó és a muskátli ételbár valószínűleg rendben lesz, hiszen a stampóra és az olcsó menüre mindig van igény, ha tetszik, ha nem. A luxusmenü közönsége pedig nem túl árérzékeny

– mondta el a Telexnek, aki szerint azoknak a helyeknek van esélye a túlélésre, akik valamilyen különleges élményt tudnak kínálni a vendégeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vidó Nóra, az Igen, Ide pizzázó munkatársa szerint pedig a helyek akár 40-50 százaléka is bezárhat a közeljövőben. Egyedül azoknak van esélye, akiknél nagyon nagy a forgalolm, és a sűrű fillér elve alapján fenn tudják tartani a működésüket. Azaz egy-egy terméken keveset keresnek, de abból sokat adnak el. A szakértő szerint most már – a járványidőszakkal ellentétben – azok vannak előnyben, akik a turistákból élnek és emiatt vastagabban is foghat a ceruzájuk a számlán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 27. 13:46