6 °C Budapest
close up of a warehouse manager signing document

Mi a bérgyártás és hogyan működik a bérgyártás Magyarországon?

2022. július 2. 12:00

Rengeteg induló magyar vállalkozás ütközik ugyanabba a problémába: hiába van meg a nyerő ötletünk és a termékünk koncepciója, ha nincs elegendő anyagi tőke ahhoz, hogy saját gyárat, gyártósort létesítsünk a termék megvalósítására. Aggodalomra semmi ok, gyár nélkül is létrehozhatunk egy saját márkát – itt jön a képbe a bérgyártás Magyarországon. Na de mi a bérgyártás lényege, tényleg létrehozhatunk egy saját brandet, akár már néhány százezer forintból?

Cikkünkben eláruljuk, mi a bérgyártás lényege, hogyan történik saját márkás termékeink gyártásának a kiszervezése. Milyen ötleteket érdemes megvalósítani bérgyártásban -pl. csokoládé bérgyártás vagy kozmetikum bérgyártás -, milyen ötletekkel válhatunk alacsony tőkéből jólmenő vállalkozássá, akár néhány hónap alatt? Hol tart ma a bérgyártás Magyarországon, milyen bérgyártás árak jellemzőek a különféle termékcsaládokra? Mit olcsóbb és mit drágább bérgyártani?

Mi a bérgyártás lényege?

Akkor kerül előtérbe a bérgyártás fogalma, amikor egy vállalkozónak – jellemzően induló vállalkozásnak – már megvan az ötlete, koncepciója, receptúrája egy új, sajátmárkás termék legyártásához, azonban nincs elegendő anyagi tőkéje ahhoz, hogy beszerezze a gyártáshoz szükséges több százezer, sőt, több millió forintos gépeket. A bérgyártás maga a gyártás kiszervezését jelenti, mikor az ötletgazda megbíz egy külsős vállalkozót, hogy az ő eszközeivel elkészítse számára a termékét.

Mit lehet bérgyártásba kiadni?

Gyakorlatilag bármilyen terméket el lehet készíttetni bérgyártásban, azonban érdemes tudnunk, hogy minél hétköznapibb árucikkről – tisztítószer, élelmiszer, ruhanemű – van szó, annál nagyobb eséllyel találunk rá bérgyártó vállalkozót. Ha kevésbé hétköznapi termékünk van – például egy orvosi műszer vagy egy speciális műszaki cikk -, aminek a legyártásához szintén ritka, drága gépekre van szükség, már egy kissé nehezebb a dolgunk – utóbbi esetben célszerű szponzorokat szereznünk a projekthez.

Milyen céget érdemes megbízni?

Minden induló vállalkozásnak azt tanácsoljuk, hogy olyan bérgyártót bízzon meg első terméke legyártásával, akinek van már tapasztalata a szakmában és megbízható, több éves múlttal rendelkezik – egyébként a céginfó oldalán pillanatok alatt leellenőrizhetjük, hogy érdemes-e a kiszemelt gyártót megbízni. Az, hogy a bérgyártónak milyen szolgáltatásokat kell tudnia biztosítani, a termék jellegétől függ, ám általánosságban elárulhatjuk azt, hogy a bérgyártáshoz tartozik a részletes termékismertető elkészítése, a termékfejlesztés, a félkész és késztermék legyártása, a jogi tanácsadás és a termék engedélyeztetése, az alapanyagok beszerzése, helyes tárolása, szállítása, a késztermék fogyasztói kiszerelésekben történő csomagolása, bizonyos esetekben a csomagolás designja is.

Bérgyártás árak: mennyibe kerül a bérgyártás?

A bérgyártás árak szintén attól függenek, hogy mi a termékünk, milyen kutatási és fejlesztési költségekkel kell számolnunk, mennyire drága a csomagolás legyárttatása stb. Hogy egy éltszerű példával éljünk: a gyümölcslé bérgyártás jóval olcsóbb és könnyebben kivitelezhető, mint a kozmetikum bérgyártás. A gyümölcslének meg kell felelni az élelmiszeripari, egészségügyi előírásoknak, a megadott receptúra alapján a gyümölcslé bérgyártás során elkészítik a készterméket és – a legtöbb esetben olcsó – kiszerelésben palackozzák, majd mehet is a boltok polcaira. A bérgyártás árak annak fejében emelkednek, mennyire különleges alapanyagokból készül az a gyümölcslé, mennyire nehéz azokat beszerezni, cukormentes-e stb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyümölcslé gyártásával szemben a kozmetikum bérgyártás esetén nem elég az otthon bevált, „finom” receptúra, hiszen az adott alapanyagok, késztermékek biztonságosságát bőrgyógyászati kutatásokkal kell megerősíteni, drágább lehet a termék fejlesztése is, a kiszerelés dizájnja, annak egyedi legyártása úgyszintén. A kozmetikum számos vegyianyagot tartalmazó készítmény lehet, aminek szintén problémás lehet az engedélyeztetése is.

Milyen ötletekkel lehet befutni?

A bérgyártás Magyarországon számtalan innovatív, vállalkozó szellemű kezdeményezés megvalósítását teszi lehetővé, azonban nem elég egy jó ötlet, meg kell felelnünk a kor elvárásainak, a modern trendeknek. Jelenleg a tartósítószermentes, vegyi- és adalékanyagmentes termékek virágkorát éljük, így célszerű valamilyen egészségtudatos, környezetbarát, akár mindenmentes vagy vegán termék gyártásával előállni.

Ha élelmiszerekről van szó, érdemes a kismanufaktúra-jellegre törekedni, hiszen a házias ízek reneszánszát éljük. Gyümölcslé bérgyártás esetén például célszerű 100% gyümölcstartalmú terméket készíteni, hozzáadott ízfokozók és egyéb adalékanyagok nélkül. A kozmetikum bérgyártás esetén is érdemes minél több természetes anyagot használnunk, állatkísérletektől mentesen dolgoznunk, kerülnünk az allergéneket, fair trade alapanyagokat vásárolnunk.

Összegzés: hogyan valósítsuk meg sajátmárkás termékünket?

  • Az ötlet feleljen meg a kor elvárásainak: egészséges, környezetbarát, mindenmentes, házias jellegű, modern stb.
  • Olyan bérgyártót bízzunk meg a bérgyártás folyamatával, akinek van múltja és tapasztalata a termék elkészítésében – célszerű megvizsgálni a referenciamunkáit is.
  • Mindig gondolkozzunk előre: mennyire bonyolult a termékfejlesztés, a gyártás, a bérgyártott termékek engedélyeztetése, van-e mindenre elegendő tőkénk? Biztosan érdemes belefognunk?
  • A bérgyártás költségei a termék jellegétől függenek, azonban igen ritka az, ha 0 Ft-ból összejön az árucikk. Mennyi pénz szükséges a biztonságos elinduláshoz? Hogyan lehet összegyűjteni az indulótőkét (banki hitel, közösségi finanszírozás stb.), hogyan kivitelezhetjük ötletünket a lehető legköltséghatékonyabb úton?
  • Mi a fontosabb: a termék kinézete (divatos, egyedi csomagolás), vagy legyen inkább költséghatékony, esetleg környezetbarát?
  • Lesz igény a sajátmárkás termékre? Mit mondanak a piackutatási eredmények, van számunkra betöltendő rés a piacon?
  • Miben nyújt segítséget a bérgyártás kivitelezője? Végig menedzseli a terméket a fejlesztésektől egészen a logisztika megvalósításáig?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm