8 °C Budapest
Kerekasztal-beszélgetés a pályázati lehetőségekről az Agrárszektor 2021 konferencián

Élni kell a pályázati lehetőségekkel, de érdemes ügyelni a részletekre

2021. december 13. 12:00

Az elmúlt években mind pályázati, mind finanszírozási szempontból számos buktatója volt annak, hogy a vállalkozások sikeres agrártámogatási projekteket valósítsanak meg. Az új pályázatok új lehetőségeket adnak, amikkel a vállalkozásoknak élniük kell, ha versenyben szeretnének maradni - mondta Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián megrendezett kerekasztal-beszélgetésben. De melyek voltak a legjellemzőbb nehézségek és tanulságok, illetve milyen könnyítések jöhetnek a következő években? – erre is választ kaphatunk az államigazgatási és finanszírozási szakértőktől.

A legtöbb agrárgazdasági vállalkozásnál életbevágó fontosságú, hogy a támogatásokon felül milyen feltételekkel juthatnak további forrásokhoz a mindennapos gazdálkodási tevékenységeikhez, illetve hosszabb távra szóló fejlesztéseikhez.

Kérdéses, hogy a gazdálkodók milyen banki finanszírozási megoldások között válogathatnak, és hogyan változnak az agrárhitelezés banki követelményei.

A Portfolio Agrárszektor 2021. konferencia kerekasztal-beszélgetésén kiderült, hogy gyakorlati szempontból melyek voltak a támogatási pályázatok és a hozzájuk társuló banki finanszírozási konstrukciók tapasztalatai, illetve a projektmegvalósításban milyen könnyítések várhatók a jövőben. De hol lehetnek a legnagyobb buktatók, és hogyan kerülhetjük el ezeket?

Milyen kihívásokat okozhat a vidékfejlesztési pályázatdömping?

Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója úgy véli, hogy az új pályázatok új lehetőségek adnak, amikkel a vállalkozásoknak élniük kell, ha versenyben szeretnének maradni – ehhez azonban egy idő után kevés lesz a hitel, a hitelhez ugyanis önerőre is szükség van. A szakember elmondása szerint akár 50%-ra is.

Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója szerint nem elég az, ha van egy pályázó, akinek van egy ötlete. Azt a legtöbbször át kell alakítani és módosítani, valamint, ami a legfontosabb, hogy meg kell tervezni. Komoly kihívásokat adhat az, hogy mintegy 8 ezer milliárd forintot kell menedzselni, így a projektmenedzserek kiemelt szerephez jutnak majd, hiszen nekik az egész értékteremtési láncot – az ötlettől a projekt szabályos megvalósításáig – végig kell követniük. Arra pedig nem volt példa, hogy 3 hónap alatt szülessenek döntések. Ha azonban valaki nem tudja igazolni az önerőt, az nem tud lépni. Kihangsúlyozta, hogy az építőipari árakat is nagyon fontos lenne lekövetni.

- mondta Laurinyecz Anita az UniCredit Bank Hungary Zrt. Agrárfinanszírozás, Európai Uniós Kompetencia Központ és Közszféra Finanszírozás terület vezetője.

Hozzátette, hogy ebből is látszik, hogy már a fejlesztési projektekben is előtérbe kerültek a zöld és fenntarthatósági szempontok.

Mi a helyzet az önerővel?

Laurinyecz Anita felhívta a figyelmet arra is, hogy az önerő biztosításának már nem szabadna nagy gondot okoznia, hiszen a piac sokkal rugalmasabb. Már csak 5-10% önerőt várnak el a bankok.

Amit viszont érdemes megfontolni, az a finanszírozás költsége, mivel a VP-projektek csak korlátozottan kombinálhatóak a KAVOSZ Agrár Széchenyi Beruházási hitellel. Az infláció és a kamatok emelkedő trendben vannak, ezért akár piaci kamaton, de most javasolt megoldani a finanszírozást. Nem érdemes kivárni, már a pályázat beadását követően el lehet kezdeni a tárgyalást a bankkal.

Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány üzleti ügyvezető igazgató-helyettese elmondta, hogy a kockázatok folyamatosan emelkedtek, de a kezességi díjak nem fognak emelkedni az Alapítványnál, hiszen a támogatás a dolguk és a céljuk is egyben. Emellett sokszor a likvidálás is a cél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Alacsonyabb díjak mellett nagyobb, extra tartalommal tudjuk segíteni a pályázókat

- fogalmazott.

Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy valóban hatalmas lehetőségeket nyújtanak a mezőgazdasági vállalkozók számára a pályázatok.

Kijelenthetem, hogy a korábbi bírálati folyamatot le tudtuk csökkenteni, valamint megtettünk mindent, hogy a rendszereket stabilizáljuk

- mondta Viski József.

A fenti kijelentés pedig azt takarja, hogy már 4-5, a kisebb projekteknél 3-4 hónap az elbírálási idő. A tavalyi állattenyésztési és kertészeti pályázatok esetén 20 milliárd forint kifizetést tudtunk teljesíteni, az átlagos ügyintézési idő pedig 50 nap volt. Karácsony előtt pedig még 100 milliárdnyi döntés fog megszületni.

Bűdi Károly, az Agro-Tár Kft. termelésirányítója is hangsúlyozta:

az elmúlt 10-15 évnek elegendőnek kellett lennie ahhoz, hogy a mezőgazdaságban dolgozók „megérjenek” arra, hogy pályázzanak.

A sok felhívás miatt mindig felkészültnek kell lenni. A legnagyobb gond a szakember szerint azzal van, hogy egyes pályázatoknál, például a terménytárolók, szárítók, tisztítók és vetőmag előállító üzemek fejlesztésére kiírt pályázat esetében nagyon nehéz végigvinni a folyamatokat, hiszen egyszerre szakad minden a gazdák nyakába. Kovács Zoltán éppen ezért megerősítette, hogy a megfelelő szakértők elengedhetetlenek minden pályázat esetében, ugyanis egy gazdának nem kell értenie mindenhez, ez egy külön szakterület. Ha tehát sikereket szeretnének elérni a termelők, ahhoz bizony kell a szakember segítsége. Ami még szintén elengedhetetlen, az a hit, mivel, ha valaki nem hisz az elbírálás sikerében vagy nem is remél győzelmet, annak nem is érdemes semmilyen pályázatot sem benyújtani.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm