Close up hand of bricklayer worker installing bricks on construction site

A felívelés után megint döcög az építőipar: a drágulás húzta be a féket

2021. június 25. 12:02

A 2020 nyári mélyponthoz képest sokáig javulni látszott az építőipar helyzete, de idén tavasszal újra az akadozás jelei tapasztalhatók.

„Három igen erős hónap után májusban csupán 592 cégbejegyzés történt az építőiparban, ez az első hónap az elmúlt 1 évben, amely negatív irányba lóg ki az amúgy pozitív ágazati trendből” – kezdi elemzését Pertics Richárd, az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzője. Az építőipari cégalapításoknak van egy normális fluktuációja, így 1 hónapnyi kilengés elképzelhető normál körülmények között is, azonban ez több szempontból sem látszik igaznak a mostani alacsony cégalapításra. Egyrészt a május hagyományosan erős hónapnak számít cégalapítás tekintetében a szektorban, másrészt több aggasztó jelenség is megfigyelhető az elmúlt hónapokban.

Ezek közül az egyik, hogy az építőipari termelés volumene is fluktuálni kezdett sok hónapnyi stabil növekedés után. A februári és áprilisi termelés kimondottan alacsony volt, az áprilisi termelési volumen 7,3 százalékot esett márciushoz képest, de az előző év azonos időszakához képest is 7,2 százalékot csökkent. 2021 első 4 hónapját együttesen nézve is 3,5 százalékos a mínusz az előző év azonos időszakának termelési adataihoz képest.

Az ilyen mértékű áremelkedés komoly operatív problémákat okoz az ágazat egyes szereplőinek, még a finanszírozási kérdéseken felül is. A vállalások betartása, a szerződések teljesítése nem mindig lehetséges ilyen arányú áremelkedés mellett, ezért a szerződések módosítása egyre gyakrabban kerül terítékre a vállalkozások működésében. Természetes módon az áremelkedés a keresleti oldalt is bizonytalanná teszi, különösen úgy, hogy év végéig további áremelkedést valószínűsítenek az ágazat szakértői.

Az aggasztó jelek ellenére távolról sem szabad temetni az építőipart, ha kicsit hosszabb távot nézünk, a mostani adatok még mindig pozitívnak mondhatók

– mondja az OPTEN elemzője. A májusi cégalapítási érték még mindig 22 százalékkal magasabb, mint a 2020-as havi átlag, ami pedig szintén erős év volt az azt megelőző évekhez képest. A termelési számok is csak a 2020 eleji és a 2019 éves adatokhoz képest vannak elmaradásban, az azt megelőző évekhez képest még mindig pozitív a helyzet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az többi céginformációs mutatót nézve is vegyes az ágazat helyzete. A megszüntetésre irányuló eljárások közül a végelszámolások száma igen alacsony szinten van. Májusban csupán 35 végelszámolási eljárás került közzétételre, ami az elmúlt közel 3 év legalacsonyabb értéke. Ez azt jelzi, hogy önszántából kevés vállalkozó hagyja most ott az ágazatot.

Ezzel szemben viszont a felszámolások száma továbbra is aggodalomra ad okot. Május hónapban 130 felszámolási eljárás került közzétételre a szektorban, ami az április havi szintén rekordmagas értéket leszámítva az elmúlt 6 év legmagasabb havi értéke. Ez azt jelzi, hogy több a kifizetetlen számla az ágazatban és a hitelezők türelme fogyóban van partnereikkel szemben.

Kutatást készít a Pénzcentrum

Hogy pontos képet kapjunk a kisvállalkozások mindennapjairól, az elmúlt évek nagyszabású átalakításainak rájuk gyakorolt hatásairól egy félmérés keretében gyűjtünk információt arról, hogyan vették a cégek ezeket az akadályokat, milyen folyamatok indultak el, és milyen megoldások segítenék őket hatékonyabb működéshez, főleg az adminisztratív feladatok automatizálásában, hogy energiájukat az üzletre összpontosíthassák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?