2 °C Budapest
Lefagytak a kkv-k: nagyot zuhant a beruházási kedv

Lefagytak a kkv-k: nagyot zuhant a beruházási kedv

2017. május 3. 16:00

Stagnál a kkv-k beruházási kedve, tízből mindössze négy vállalkozás készül fejleszteni az előttünk álló egy évben. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek.


Továbbra is alacsony a vállalkozások beruházási hajlandósága, a kkv-k 41 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek. Az index adatai szerint leginkább a középvállalkozásoknál, az ipari szektorban és a Nyugat-dunántúli cégeknél várható idén beruházás.

A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző bizalmi index eredménye szerint alacsony a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya. A cégek legnagyobb része - az előző negyedévhez hasonlóan - informatikai beruházásokra készül (18%), miközben a gépek, berendezések fejlesztését tervezők aránya 12 százalékról 17 százalékra ugrott, a gépjárműpark korszerűsítésére pedig minden tizedik kkv készül.

A középvállalkozások és a Nyugat-Dunántúl húzhatja a beruházásokat

A vállalkozások mérete jelentősen meghatározza a beruházási szándékot, ami a középvállalkozásoknál erőteljesen, 48 százalékról 60 százalékra ugrott. A mikrovállalkozásoknál csupán kisebb mértékű növekedés történt, 40 százalékról 42 százalékra, miközben a kisvállalkozások fejlesztési kedve 43 százalékól 36 százalékra zsugorodott.

Míg a mikrovállalkozásoknál az IT, a kisvállalkozásoknál pedig a gépek, berendezések korszerűsítésére készülnek a legtöbben, addig a középvállalkozások e két területre fókuszálnak szinte megegyező arányban.

A különböző ágazatok közül egyedül a kereskedelemben készülnek az átlagnál alacsonyabb arányban fejleszteni (31%). A szolgáltató szektorban ez az arány 43 százalék, a mezőgazdaságnál 47 százalék, az iparban pedig 50 százalék. A beruházási hajlandóság a cég területi elhelyezkedésétől is nagymértékben függ. Míg Nyugat-Dunántúlon a cégek több mint fele (55%) tervez fejlesztést, addig Pest megyében mindössze 31 százalék ez az arány.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16