Egyből a menzára viheti az élelmiszert a helyi termelő

MTI
2010. július 23. 16:58

Az Országgyűlés elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását - amely augusztus 1-től hatályos -, és így a jövő hónap elejétől termelőtől közvetlenül akár a menzára is kerülhet áru - tette közzé honlapján pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A közbeszerzési törvényt többek között azért módosították, mert korábban a bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokon.

Az új jogszabály viszont lehetővé teszi, hogy a közétkeztetést végző intézmények - például a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a fülönféle helyi hivatalok, egészségügyi intézmények - közbeszerzési eljárás nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől vásárolják meg a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, mézet, tojást és gabonát.

A kereskedelmi lánc lerövidítésével a helyi termelők piacra jutási esélyei növekednek. A helyi beszerzés lehetőségével várhatóan kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak majd közúton. Így előreláthatólag a közlekedési eredetű légszennyezés és az üzemanyag-használat is csökkenthető.

A lánckereskedelem kiiktatásával pedig - állítják a szakértők -, a közvetlen beszállítással összekapcsolódnak a helyi élelmiszer-előállító, feldolgozó és értékesítő vállalkozások, valamint a helyi közétkeztető intézmények.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?