Évről évre kevesebb sör fogy Magyarországon

Pénzcentrum
2009. november 17. 10:32

Drasztikusan, 6-7 százalékkal eshet 2009-ben a magyarországi sörfogyasztás, a gyártók közvetlenebb értékesítéssel és jelentős árpromóciókkal próbálják az eladásaikat növelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavalyi átlagos 9 százalékos zsugorodás után idén újabb 6-7 százalékkal fogyatkozhat a magyar sörpiac. A bolti értékesítések kevésbé csökkennek ez évben, várhatóan csupán két százalékkal, ezzel szemben a vendéglátóhelyek eladásai akár 12%-os zuhanást is elszenvedhetnek - írja a Világgazdaság.

A Magyarországon eladott sörök mennyisége - ezzel párhuzamosan a sörgyártás is - már három éve folyamatosan csökken. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a vállalatok árbevétele is folyamatosan apad. A Heineken idén például a 4-5 százalékos volumencsökkenése mellett mintegy 2%-os (közel 1 milliárd forintos) árbevétel növekedést vár, amely részben a drágább termékek nagyobb arányú értékesítésének lesz köszönhető.

Nem csak a drágább sörök keresletének növekedése fékezi a sörgyárak árbevételének zsugorodását. A Heineken 2010-ben mintegy 5-10 forinttal növeli a kiskereskedelmi forgalomba kerülő termékei árát, a csapolt sörök körében pedig 5%-os áremelést terveznek. A nyereségesség fenntartása érdekében pedig a működési költségek folyamatos csökkentésére törekednek.

A piacszerzés érdekében a Dreher Sörgyárak Zrt. értékesítési szakemberei elsősorban nem országos kampányokban látnak kitörési lehetőséget, hanem a közvetlen, célzott marketingben. Szintén így vélekednek a Borsodi Sörgyárnál is, ahol személyre szabott árazással és akár csapolással kapcsolatos tanácsadással is az ügyfelek rendelkezésére állnak - írja a lap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?