5 °C Budapest

Savanyú a szőlő - legalábbis a termelőknek

Pénzcentrum
2009. szeptember 24. 10:32

Hiába a jó idő, a szőlősgazdák közül sokan aggódnak, hogy mi lesz az idei terméssel, egyre kevesebb magyar pincészet fizet ugyanis azonnal, ráadásul van, ahol tavalyi ár felét is jó, ha megkapják szőlőjükért - írja a Népszabadság.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az idei szüretről azt állítja, hiába termett jó minőségű szőlő, nincs rá vevő.

egyrészt a pincészetek először a saját szőlőjüket, majd a szerződött partnereikét viszik a pincébe, s csak ezután vásárolnak idegen termelőtől, másrészt a pincékben idén augusztusban a tavalyinál mintegy 800 ezer hektoliterrel több bort találtak, mint tavaly.

Mindemellett pedig még megnőtt az import is: Horváth Csaba szerint idén meglesz a 400 ezer hektoliter, ami pontosan négyszerese a 2004-es behozatalnak.

Idén a forró nyár miatt a vártnál kevesebb és soványabb a bogyó a fürtökön. De ettől még nem fizetnek többet a szőlőért. A bor egy része talán nem marad a termelők nyakán: az agrárkormányzat rövidesen lepárlási akciót hirdet százezer hektoliterre.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?