1 °C Budapest

Savanyú a szőlő - legalábbis a termelőknek

Pénzcentrum
2009. szeptember 24. 10:32

Hiába a jó idő, a szőlősgazdák közül sokan aggódnak, hogy mi lesz az idei terméssel, egyre kevesebb magyar pincészet fizet ugyanis azonnal, ráadásul van, ahol tavalyi ár felét is jó, ha megkapják szőlőjükért - írja a Népszabadság.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az idei szüretről azt állítja, hiába termett jó minőségű szőlő, nincs rá vevő.

egyrészt a pincészetek először a saját szőlőjüket, majd a szerződött partnereikét viszik a pincébe, s csak ezután vásárolnak idegen termelőtől, másrészt a pincékben idén augusztusban a tavalyinál mintegy 800 ezer hektoliterrel több bort találtak, mint tavaly.

Mindemellett pedig még megnőtt az import is: Horváth Csaba szerint idén meglesz a 400 ezer hektoliter, ami pontosan négyszerese a 2004-es behozatalnak.

Idén a forró nyár miatt a vártnál kevesebb és soványabb a bogyó a fürtökön. De ettől még nem fizetnek többet a szőlőért. A bor egy része talán nem marad a termelők nyakán: az agrárkormányzat rövidesen lepárlási akciót hirdet százezer hektoliterre.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm