4 °C Budapest

Auchan dinnyeháború! Tűréshatár környékén az akciós ár

Pénzcentrum
2009. július 10. 09:32

Egy éve az Auchan 49 Ft/kg-os akciója miatt a termelőknél elszakadt a cérna és az áruház elé borították dinnyéjüket, a mostani 59 Ft/kg-os akció árletörő hatásától azonban nem tartanak, mivel a termelés 65-70 %-a exportra megy.

Az utcai árusok ettől magasabb áron, 110-150 forintért kínálják a dinnye kilóját, míg az áruházláncok többségénél az ár már 100 Ft/kg alatt van. Mától elsőként az Auchan kezd akciózni a dinnyével, a kilónkénti 59 forintos ár valóban a legalacsonyabb a piacon, de csak 10 Ft/kg-mal magasabb, mint a tavalyi tűréshatár.

2008-ban a dinnyetermelők Karsai József szocialista képviselő vezetésével az Auchan egy hasonló akciója miatt kezdték ingyen osztani a dinnyét. Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke elmondta, hogy a termelőket ez az ár egyáltalán nem zavarja, hiszen most a kereskedők 35-40 Ft/kg áron veszik át a dinnyét.

Véleménye szerint az alacsony árnál többet árt a balhé, illetve az, ha az akció hatását felnagyítják. Számításai szerint az Auchan a hazai dinnyepiac legfeljebb 1 %-át fedi le, miközben a magyarországi termelés kétharmadát exportálják a gazdák, tehát az 59 forintos akció hatása elenyésző, ennél sokkal fontosabb, hogy az áruházláncok legalább viszik a dinnyét.

Egész Európában keresik a magyar dinnyét, az elmúlt napokban 1-2 eurócenttel emelkedett is az átadási ár, az idén a tavalyinál legalább harmadával kevesebb dinnyére számítanak a termelők.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?