Auchan dinnyeháború! Tűréshatár környékén az akciós ár

Pénzcentrum
2009. július 10. 09:32

Egy éve az Auchan 49 Ft/kg-os akciója miatt a termelőknél elszakadt a cérna és az áruház elé borították dinnyéjüket, a mostani 59 Ft/kg-os akció árletörő hatásától azonban nem tartanak, mivel a termelés 65-70 %-a exportra megy.

Az utcai árusok ettől magasabb áron, 110-150 forintért kínálják a dinnye kilóját, míg az áruházláncok többségénél az ár már 100 Ft/kg alatt van. Mától elsőként az Auchan kezd akciózni a dinnyével, a kilónkénti 59 forintos ár valóban a legalacsonyabb a piacon, de csak 10 Ft/kg-mal magasabb, mint a tavalyi tűréshatár.

2008-ban a dinnyetermelők Karsai József szocialista képviselő vezetésével az Auchan egy hasonló akciója miatt kezdték ingyen osztani a dinnyét. Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke elmondta, hogy a termelőket ez az ár egyáltalán nem zavarja, hiszen most a kereskedők 35-40 Ft/kg áron veszik át a dinnyét.

Véleménye szerint az alacsony árnál többet árt a balhé, illetve az, ha az akció hatását felnagyítják. Számításai szerint az Auchan a hazai dinnyepiac legfeljebb 1 %-át fedi le, miközben a magyarországi termelés kétharmadát exportálják a gazdák, tehát az 59 forintos akció hatása elenyésző, ennél sokkal fontosabb, hogy az áruházláncok legalább viszik a dinnyét.

Egész Európában keresik a magyar dinnyét, az elmúlt napokban 1-2 eurócenttel emelkedett is az átadási ár, az idén a tavalyinál legalább harmadával kevesebb dinnyére számítanak a termelők.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?