Hűtő, plazmatévé, áfaemelés: visszaesés a műszaki piacon

2009. május 21. 12:10

Akár 15 százalékkal is visszaeshet a műszaki cikkek piaca Magyarországon. A 14,6 milliárd eurós forgalmával és 9 ezer üzletével az európai piac második helyén álló Euronics magyar leányvállalata ugyanakkor növekedésre számít.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A forint gyengülése, a magasabb üzemeltetési, raktározási és logisztikai költségek miatt a várakozások szerint idén 5-15 százalékkal is visszaeshet Magyarországon a műszaki cikkek piaca. A helyzetet nehezíti a közelgő áfaemelés és a fizetőképes kereslet szűkülése is.

Az Euronics Kft. mai sajtótájékoztatóján elhangzott: a vállalat új megoldásokkal szeretné tartani a -mintegy 3 milliárd forintos bevételnövekedéssel számoló- 2009-es terveket. Új értékesítési csatornákat vezetnek be, és növelik az értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ennek leglátványosabb eredményeként több üzletükben tervezik konyhastúdiók kiépítését, és várhatóan növekszik a beépíthető termékek értékesítése is.

Az Euronics Kft. részesdése tavaly a nagy háztartási gépek piacán 69,7 százalékos volt. A szórakoztató elektronikai termékeknél a piac egyötödét ők értékesítették. A cég 2009-ben 43,9 milliárd forintos árbevételre számít, ezzel tartani szeretnék a korábbi évek növekedésének ütemét (2007: 38,3 milliárd; 2008: 40,7 milliárd Ft).

A magyar Euronics Kft. 2001-ben alakult és csatlakozott a -jelenleg- 25 európai országban jelen lévő- nemzetközi Euronicshoz. Az üzletláncot mára már Európa második legnagyobb műszakicikk-kiskereskedőjeként tartják számon: 14,6 milliárd eurós éves forgalmat bonyolít, csak a Media Markt-Saturn csoport előzi meg (19,1 milliárd eurós forgalommal.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?