18 °C Budapest

Háztartási gépek: csökkenő forgalom, emelkedő árak

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 08:45

Több mint 10 százalékkal csökkent a háztartási gépek eladása az elmúlt hat hónapban az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb visszaesést a hűtőszekrények, mosógépek és tűzhelyek piaca szenvedte el. A második félévben áremelésre is számíthatunk - írja a Világgazdaság.

A CECED, vagyis a fehérárugyártók európai szövetségének adatai szerint a háztartási eszközök közül egyedül a mikrohullámú sütők forgalma tudott bővülni, melynek többsége Kínában készül. A többi gép eladásának csökkenése mögött feltételezhetően az áll, hogy a hazai háztartások ezen termékekkel való ellátottsága már elérte a nyugat-európai szintet, így már csak lecserélésük esetén vásárolunk belőlük.

A beépíthető berendezések visszaesése mögött pedig a lakásépítés és -felújítás visszaesése áll, de a hitelek elbírálásának szigorodása sem kedvez a piacnak.

A második félévben valószínűleg emelkednek az árak is, mivel a gépek tömegének mintegy harmadát az acél teszi ki, ami az első félévben 54 százalékkal drágult, de a réz és a nyersolaj ára is emelkedett, ami a műanyag alkatrészek, valamint a szállítás drágulását eredményezi.

Az Electrolux mindezek ellenére úgy tervezi, hogy az 1700 főt foglalkoztató nyíregyházi gyárban idén mintegy 10 százalékkal növelni fogja a termelését.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?