16 °C Budapest

6 milliárdos piramisjáték: több ezren bukhattak

2009. április 30. 11:02

Három nőt tartóztattak le piramisjáték-szervezés gyanújával. A rendőrség szerint 18 millió fontot, azaz mintegy 5,7 milliárd forintot csaltak.

A brit hatóságok szerint Délnyugat-Angliában és Dél-Walesben működött a szervezet, amelynek több ezer tagja volt. A csatlakozóknak 3 ezer font (960 ezer forint) belépési díjat kellett fizetni, és két másik személyt is be kellett szervezni.

Mint az ilyen vállalkozások általában, a most felgöngyölített szervezet is azt ajánlotta, hogy a befizetett összeg többszörösét kaphatja vissza a csatlakozott tag -ez pedig sokakat csábított. Ugyanakkor általában egy idő után már biztosan elmaradnak az új tagok, a rendszer összeomlik, a piramis tetején levő vezetőkön kívül szinte senki nem jut komolyabb összeghez. A rendszer elindítói azonban óriási pénzekre tehetnek szert.

A közismert nevén piramisjátéknak nevezett rendszer gyakorlatilag az összes országban tiltott üzletnek minősül.

A letartóztatott nők a pénzügyi felügyelet gyanúja szerint a piramis csúcsán álltak, és feltehetőleg ők is indították el a teljes rendszert. Egyelőre még vizsgálják a megtalált szerződéseket és dokumentumokat, de szinte biztos, hogy újabb letartóztatásokra is számítani lehet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05