17 °C Budapest

A legnagyobb átverések: Aki eladta az Eiffel-tornyot...kétszer!

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 05:40

Gyakran hajtogatjuk, hogy más hibájából tanul az okos, mely jó esetben az üzleti életben is megállja a helyét. Ha tanulni nem is biztos, hogy sikerül minden egyes alábbi igaz történetből, az biztos, hogy kiszolgálja azok érdeklődését, akik elsősorban a bukásokra és az átverésekre kíváncsiak, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a sikertörténetek a negatív tartalmú írásoknál jóval kevesebbeket vonzanak. Az alábbi összeállításból kiderül, mire viszi, aki nem ismer lehetetlent és még az Eiffel-tornyot is eladja ócskavasnak, illetve meglátjuk, hogy a sztárok sem csalhatatlanok, ha üzletről van szó.

Az Eiffel-toronytól az Alcatrazig: nem mindennapi történet

Victor Lustig nevét talán itthon is ismerik néhányan, az óceánjárók utas-fosztogató pitiáner csalója ugyanis beírta magát a történelembe, amikor 1925-ben Franciaországban partot érve egy újságcikket olvasva megfogant fejében "a nagy gondolat". A cikk a párizsi Eiffel-torony egyre romló állapotáról szólt, a mondanivaló pedig Lustig állítása szerint rögtön bevillantotta fejében az üzleti ötletet: el kellene adni ócskavasnak az építményt.

Ezt követően gyakorlatilag kiadta magát az illetékes minisztérium helyettes vezetőjének és titkos gyűlésre hívott 6 fémkereskedőt, akikkel megosztotta a bizalmas információt, hogy rossz állapota miatt lebontják az Eiffel-tornyot, a fém alapanyagot pedig értékesítik. A kiszivárogtatás után megkérte a jelenlévőket, hogy tartsák titokban az információt és tegyék meg tétjeiket.

A szerencsétlen nyertes Andre Poisson lett, aki azon nyomban át is adta a 125 000 dollárnak megfelelő vételárat a "minisztérium emberének" az Eiffel-szerződésért cserébe. Lustig a sikert követően Bécsbe menekült a pénzzel, ahol gyakorlatilag maga sem hitte el, hogy huzamosabb ideig nem is keresik. Az történt, hogy az áldozat olyannyira átverve érezte magát, hogy szégyellte jelenteni a csalást.

Több sem kellett a duplázáshoz: Lustig egy hónappal az első sikeres üzletet követően visszatért Párizsba, ahol a már kipróbált trükkel ismét eladta a tornyot, ezúttal 200 000 dollárnak megfelelő összegért. Párizs egyik látványosságát ezt követően már nem piszkálta, visszament Amerikába, majd végül 1935-ben elítélték és 1947-es haláláig az Alcatrazba zárták. Lustig mondása szerint a becsületes emberek élete unalommal teli, trükkjének piaci adaptációira pedig jócskán van példa, nem is kell messzire mennünk...

Bepalizott kormány: a sportkocsi, ami nem megy

Az üzleti bukások nagy történelemkönyvét felütve szembetalálhatjuk magunkat egy 1970-es évekbeli brit történettel, melynek főszereplője John DeLorean, a General Motors akkor sikeres Chevrolet és Pontiac részlegének egykori vezetője. A menedzser veszte az volt, hogy megálmodta a rozsdamentes acélból készült sportkocsit, amit saját cégében szeretett volna megvalósítani.

DeLorean meggyőzte a brit kormányt, hogy 130 millió dollárnak megfelelő összeget fektessen be a vállalkozásba. Észak-Írországban létre is jött a gyártóüzem, mely számos halasztás után végül 1981-ben bemutatta a kész DeLorean modellt, melyet 25 000 dolláros, akkor még csillagászatinak számító áron kezdtek árulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az autót két fő üzenettel próbálták értékesíteni: egyrészt a rozsdamentes acél jelleget, másrészt pedig a felfelé nyíló ajtókat hangsúlyozva. A probléma az volt, hogy a gyakorlatban az ajtókat alig lehetett becsukni belülről, a projekt halálos ítéletét azonban maga az alapanyag mondta ki. A rozsdamentes acél ugyanis rendkívül nehéz, így paradox módon létrejött egy olyan sportkocsi, melynek végsebessége 75 mérföld per óra (kb. 120 km/h) volt és nagyságrendileg 10 másodperc alatt gyorsult 100-ra.

A megjelenés után egy évvel, 1982-ben a cégnek már 50 millió dollárnyi felhalmozott adóssága volt, miután összesen 8500 autót gyártottak le. 1999-ben John DeLorean magáncsődbe menekült 20 millió dolláros adóssága miatt. A hírek szerint az üzletember mostanság a 3500 dolláros rozsdamentes acél karórákban lát üzleti lehetőséget.

A sztárok sem mindenhatók: átvert író, bukott színésznő

Kim Basingerről kevesen tudják, hogy busás gázsijából egyszer megvett egy egész várost Georgia államban azzal a céllal, hogy turistalátványossággá alakítja a helyet. Braselton városka vételára 20 millió dollár volt. A színésznő filmstúdiókat szeretett volna létrehozni és filmfesztivált szervezni a városban. Miután azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a filmsztárok szívesebben lógnak Hollywoodban, mint Georga északkeleti részén, Basinger eladta a várost 1993-ban.

Üzleti sikerekről a híres író, Mark Twain sem számolhatott be, ő ugyanis olyannyira megszállottja volt a "gazdagodjunk meg gyorsan" típusú recepteknek, hogy minden csalásnak bedőlt és minden pénzét ezekre áldozta, noha nem keresett keveset az írással.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem