A vállalkozások 10 számlából alig 4-et fizetnek határidőben

Pénzcentrum
2008. június 16. 13:45

A Dun & Bradstreet (D&B) DUNTrade® programja alapján összeállította az idei év első negyedévére vonatkozó jelentését a fizetési tapasztalatokról, melyből kiderül, hogy a magyar vállalkozások számláiknak mindössze 38%-át fizetik ki határidőre, a számlák 62%-ánál legalább 2 napos késedelembe esnek.

A DunTrade® (Fizetési tapasztalatok) program adatai alapján megállapítható, hogy az első negyedévben kibocsátott számlák esetén az átlagos fizetési határidő 30 nap, melyet késve fizetés esetén még átlagosan 15 nap csúszás követ, így számláinkra, ha már nem határidőben kaptuk meg azok ellenértékét, 45 napot kell várnunk.

"A különböző iparágakban természetesen nagy eltérések tapasztalhatóak" - teszi hozzá Keleti József, a D&B ügyvezető igazgatója. "Míg a teljes gazdaság vonatkozásában a számlák 38%-a kerül kifizetésre határidőben, - ahol is az egy napos késedelmeket még időben történő teljesítésnek vettük - vannak azonban olyan iparágak, melyek esetében csak minden negyedik számlánk esetén bízhatunk abban, hogy ellenértékét az esedékesség napjáig megkapjuk. Fontos a pozitív példákat is megemlíteni, hiszen vannak ágazatok, ahol a határidőben fizetett számlák aránya eléri a 80%-ot. Összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy Németországban a számlák 70%-a kerül határidőben kifizetésre, így van még hova fejlődnünk, azonban a legjobban teljesítő német iparágak sem haladják meg a legjobb magyar ágazatok 80%-os mutatóját."

"A hosszú fizetési határidők, a fizetési késedelmek, a csúszások tovagyűrűző hatása számos cég életét, működését nehezítik meg. A körültekintő vállalkozások azonban készülhetnek erre, hiszen léteznek már eszközök, melyekkel megtudhatjuk partnereinkről, hogy másoknál milyen késedelemmel fizetnek, milyen eséllyel következik be a fizetésképtelenség állapota, így ennek tudatában dönthetünk üzleti kapcsolatainkról, és megfelelő odafigyeléssel elkerülhetjük a bajt" - nyilatkozta Keleti József.

A magyar gazdaság egészében folyamatos probléma a fizetési morál kérdése, vagyis hogy az egyes tartozások kiegyenlítése határidőre megtörténik-e.
Amikor egy új vagy meglévő partnerrel üzletet kötünk, általában igyekszünk információt megtudni a cégről. Azon túl, hogy ellenőrizzük, hogy valóban létező, bejegyzett és működő cégről van szó, próbálunk a pénzügyi helyzetéről is információt szerezni: nyereségesen működik-e, mennyire eladósodott, milyen trendet követ. Amire azonban mindig keressük a választ, hogy ha hitelre szállítunk, akkor ki fogja-e fizetni a számlánkat.

A cégek pénzügyi adatai hivatalos forrásokból, adatszolgáltatóktól is elérhetőek, azonban már itt is problémába ütközhetünk - a mérlegleadásra kötelezett cégeknek ugyanis jellemzően kevesebb, mint kétharmada adja le kimutatásait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a pénzügyi adatok rendelkezésre állnak, úgy különböző indikátorokat számolhatunk, amelyekkel a vizsgált cég megbízhatóságát, teljesítményét mérhetjük - így például a likviditás, az eladósodottság vagy a jövedelmezőség különböző mutatóit. A mérlegadatokkal kapcsolatban azonban jellemző nehézség, hogy csak jelentős késéssel szerezhetőek be: az adott évre vonatkozó mérleg elkészítési határideje a következő év május 31-e, ám az adatok feldolgozása jellemzően még hónapokat vesz igénybe - így előfordulhat, hogy 2008 nyarán még a 2006-os évre vonatkozó pénzügyi adatok alapján kell megítélnünk a céget. A mérlegből illetve eredménykimutatásból nyerhető információk tehát jellemzően időpontra vonatkoznak, vagyis statikusak, és csak jelentős késéssel szerezhetőek be. Könnyen lehet azonban, hogy időközben a cég pénzügyi helyzete már változott, egyre nagyobb csúszásokkal fizeti számláit, mely a D&B tapasztalatai alapján sok esetben vezet felszámolás megindításához, előbb-utóbb valamelyik partner megelégszik, és megindítja a jogi eljárást. A felszámolásból, pedig mint tudjuk, sokszor már nincs pénz, így jobb megelőzni. A megelőzésben segíthet, ha nyomon követjük az adott cég fizetési késedelmeit, akár saját cégünknél, akár más iparági szereplőknél, sok esetben előfordul, hogy nálunk még jól fizet a cég, másoknál már csúszik. Egyre több hivatalos feketelista is elérhető, ezeket is ellenőrizhetjük, vagy igénybe vehetünk olyan cégminősítő céginformációt, mely mindezeket együttesen tartalmazza, illetve monitoring szolgáltatásokat, melyek biztosítják, hogy partnereink életében, kockázatosságában bekövetkezett változásokról, késve fizetésekről időben értesülünk. Fontos meglévő partnereinkre is figyelni, általában a korábban még jól fizető ügyfeleink fizetési nehézségeiről már csak akkor értesülünk, ha ennek mi is kárvallottjai vagyunk. Ennek ellenére meglévő partnereink ellenőrzésére kevés időt szánunk, pedig a behajthatatlan követelések mintegy 80%-a tőlük származik a D&B tapasztalatai alapján.

Az adatok forrása a D&B által Magyarországra bevezetett DUNTrade® program. A program lényege, hogy az adatszolgáltató partnerek által havi rendszerességgel átadott számlázási és fizetési információknak köszönhetően pontos adatok állnak rendelkezésre arról, hogy bizonyos cégek milyen értékben, milyen fizetési határidőre kapnak számlákat, és hogy ezeket végül milyen határidővel fizetik ki. Fontos hangsúlyozni, hogy a cégekről nem csak negatív információk gyűlnek: mivel minden számlainformáció felhasználásra kerül, ezért részletesebb, árnyaltabb képet mutat a vállalkozások fizetési szokásairól; pozitív információként értékelhető, hogy ha egy cégről azt látjuk, hogy minden számláját határidőre kifizeti. Éves szinten közel 1 millió számla, 3-400 milliárd forint értékben képezi a program alapját.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?