2017. augusztus 22. kedd Menyhért, Mirjam

Ingyenes roaming? Óvatosan, így is összejöhet a százezres számla

Június 15-től az uniós országokban a hazaival megegyező árakon telefonálhatunk és netezhetünk a nyaralás alatt. A szabályozás apró részleteire azonban érdemes odafigyelni, hiszen a változások miatt most sokkal könnyebb egy hatalmas számlát összehozni. A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb tudnivalókat.


Már csak pár napot kell várunk arra, hogy érvénybe lépjen az új szabályozás, amelynek köszönhetően ingyen roamingolhatunk az unió területén. Egészen pontosan:

2017. június 15-től a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és netezhetünk az EU-ban, abban az esetben, ha betartjuk a méltányossági használatra vonatkozó feltételeket.

Mire kell figyelni?

Alapvetően nagyon jól hangzik, hogy külföldről "ingyen" telefonálhatunk, de fontos, hogy odafigyeljünk minden apró részletre. Azt például, hogy pontosan melyik országok tartoznak az uniós díjzónába az egyes szolgáltatók honlapjain ellenőrizhetjük le. De a legnépszerűbb célországokban, mint például Olaszországban, Horvátországban, Ausztriában, vagy Londonban biztosan a magyar árakon használhatjuk majd a telefonunkat.

A díjcsomagokról alapvetően azt kell tudnunk, hogy a jelenleg meglévő perceinket és SMS mennyiségünket EU roaming helyzetben is felhasználhatjuk magyarországi alapdíjas irányba, hiszen a díjcsomagok belföldön is ebben az esetben biztosítják a bennük foglalt percek felhasználhatóságát.

A hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Telekom kommunikációs igazgatósága.

Tehát, ha olyan csomagunk van, amellyel például csak a hálózaton belül indíthatunk korlátlanul hívásokat, akkor résen kell lennünk, hiszen a 30-as számokat külföldről már nem hívhatjuk korlátlanul díjmentesen. Sőt, ha már felhasználtuk a keretünket, akkor

 35 forintos is lehet a percdíjunk.

A díjcsomagunkban foglalt mobilnet mennyiségét alapvetően felhasználhatjuk az EU-ban, bár ez alól is van kivétel. Akad péládul olyan hatalmas netcsomag (20 GB), amely esetében csak az uniós szabályozásban rögzített mértékű adatmennyiség használható fel EU roaming helyzetben. Illetve arra is érdemes figyelni, hogy ha elfogy az adatkeretünk, akkor néhány esetben teljesen leállhat a szolgáltatás, és plusz adatroamingot már más feltételekkel tudunk igényelni, mint itthon.

Mit jelent pontosan a méltányos használat?

Fontos szem előtt tartanunk, hogy az unión belüli ingyenes használat csakis az alkalmankénti külföldre utazást (pl. nyaralás, síelés, üzleti út) célozza meg, vagyis az állandó külföldön tartózkodásra (pl. munka vagy tanulás) nem vonatkozik.

A távközlési szolgáltatók ennek megítéléséhez legalább 4 hónapos időszakra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. Abban az esetben, ha a forgalmi és jelenléti adatok alapján túlnyomórészt nem belföldön használjuk a szolgáltatást, úgy előzetes értesítést követően a szabályozásban rögzített többletdíjat számíthatnak fel a szolgáltatók.

Amennyiben a 4 hónapos periódus alatt visszaélés vagy nem rendeltetésszerű használat tapasztalható, sms-ben tájékoztatni fogjuk az ügyfelet, hogy 2 héten belül változtasson fogyasztási szokásain (tartózkodjon és/vagy forgalmazzon többet magyarországi hálózatunkon), ellenkező esetben többletdíjat terhelhetünk a használat után.

- tudta meg a Pénzcentrum a Telenor Magyarország Zrt.-től.

Abban az esetben például, ha egy ismerősünk kint él külföldön, de van nála egy magyar telefonszám is, akkor arra ugyanúgy érvényesek a méltányosságra vonatkozó feltételek. Tehát nem tudjuk őt itthonról korlátlanul hívni. Hiszen abban az esetben, ha nem teljesülnek a méltányos használatra vonatkozó feltételek, akkor ismerősünk csak többletdíj terhelése mellett tudja majd fogadni a hívásokat, ami a Telenornál például bruttó 4,26 forint/perc.

A drága kakukktojás

Sokan még mindig gyakran keverik a külföldről indított és fogadott roaminghívásokat, a nemzetközi hívásokkal. Pedig az utóbbinak a díjai nem csökkentek, vagyis abban az esetben, ha egy nemzetközi (uniós) telefonszámot hívunk fel, annak még mindig magas percdíjai lehetnek. Bőven akadnak még olyan helyek, ahová 300-600 forintos percdíjakért telefonálhatunk.

Többet fogjuk nyomkodni a telefonunkat

A korábbi évek tapasztalati szerint egyébként a legnagyobb roaming forgalmat egyébként is a uniós országokban bonyolítottuk le. Szolgáltatók várakozásai szerint a belföldön megszokott feltételek kiterjesztésével még bátrabban és szabadabban használjuk majd a készülékeinket az Európai Unió országaiban.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza
Ezt így vagy úgy, de szeptemberben ki kell fizetni.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezeknek a hiteleknek is búcsút inthetnek a britek a Brexit miatt

A lenti csárt azt mutatja meg, hogy 2016-ban az Európai Befektetési Bank (EIB) mekkora összegű hiteleket nyújtott az egyes tagországoknak, az adott ország lakosságának arányában. Ebben bizony Nagy-Britannia...
 

Ágyneműhuzatot ennél jobb dolgokra nem használhatsz

Természetesen, ha nem számítjuk bele az ágyneműhuzat rendeltetésszerű használatát. Előfordul, hogy az ember ajándékba kap ágyneműhuzatot, vagy átfestette a hálószobát, és már nem passzol hozzá...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

08.17-08.23
Országos

Interspar

08.17-08.23
Országos

Spar, Interspar

Iskolakezdés
08.17-09.07
Országos

Aldi

08.17-08.23
Országos

Lidl

08.17-08.23
Budapest

Auchan

08.17-08.23
Országos

Tesco

08.17-08.23
Országos

Auchan

Iskolakezdés
08.10-09.06
Országos