22 °C Budapest
Bosnek, Bulgaria - November 23, 2021: Firefighters inspect the scene of a bus crash on a highway near the village of Bosnek. A bus carrying tourists to North Macedonia crashed and caught fire in western Bulgaria early morning, killing 45 people

Mi folyik ezeken az autópályákon? Egymást érik a tragikus buszbalesetek: egyre nő az áldozatok száma

2024. március 29. 21:10

Még szerdán érkezett a hír, hogy letért az autópályáról, és az oldalára borult egy Berlinből Svájcba tartó autóbusz Németországban. A súlyos balesetben négyen meghaltak. Csütörtökön ennél is szörnyűbb tragédia történt a héten, negyvenöten haltak meg egy buszbalesetben a Dél-afrikai Köztársaságban. A busz lezuhant egy hídról, majd kigyulladt a hegyoldalban. Pénteken pedig arról érkezett hír, hogy Németországban újabb távolsági busz szenvedett balesetet, 20 ember megsérült.

Letért az autópályáról, és az oldalára borult egy Berlinből Svájcba tartó autóbusz Németország keleti részében szerdán - közölték a helyi hatóságok szerdán. A híradások előbb 5 halottról számoltak be, rendőri beszámolók alapján azonban 4-en haltak meg, egy személy pedig kritikus állapotban volt. A baleset az A9-es autópályán történt, Lipcse közelében, az utat mindkét irányban lezárták. A halálos áldozatok mellett sok volt a sérült is, a dpa német hírügynökség a Flixbustól úgy értesült, hogy 53 utas és két sofőr tartózkodott a járművön.

Az A9-es autópálya Berlint Münchennel köti össze. A baleset az út egyenes szakaszán történt a schkeuditzi csomóponttól északra, Lipcse és Halle közös repülőterének közelében. Még aznap közölte a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy jelenlegi információik szerint nincsen magyar áldozata vagy sérültje annak a szerda délelőtti balesetnek, amelynek során a Flixbus egyik távolsági buszjárata karambolozott Németországban, Lipcse közelében.

Nem kellett sokat várni a következő balesetre

Több mint 20 ember megsérült, amikor egy 60 utast szállító távolsági autóbusz balesetet szenvedett egy nyugat-németországi autópályán csütörtökön este. A busz Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, az A44-es autópályán letért az úttestről és az oldalára zuhant. A rendőrség szóvivője szerint a busz egy warburgi szakközépiskola diákjait szállította, akik egy angliai kirándulásról tartottak hazafelé. A rendőrség kezdetben 21 könnyű és egy súlyos sérültről számolt be. Később 20 könnyű sérültre és egy súlyos sérültre módosították a számot, és azt is közölték, hogy senki sincs életveszélyben.

A busz vezetője a jelentések szerint nem sérült meg. A Düsseldorftól 100 kilométerre keletre fekvő Werl város közelében történt baleset oka egyelőre tisztázatlan. A rendőrség csütörtökön késő este közölte, hogy más jármű nem volt érintett a balesetben. Az A44-es autópálya egy 20 kilométeres szakaszát teljesen lezárták az Unna Ost település felé vezető kijárattól Werlig Kassel település irányába kelet felé. A baleset helyszínére tűzoltókat és egy mentőhelikoptert vezényeltek.

A baleset alig egy nappal azután történt, hogy a kelet-németországi Lipcse közelében négy ember meghalt egy buszbalesetben.

Közben egy tragikus buszbaleset történt Afrikában

Negyvenöt ember meghalt és többen súlyosan megsérültek egy buszbalesetben a dél-afrikai Limpopo tartományban - jelentette csütörtökön a helyi média. A buszban zarándokok utaztak. A busz vezetője elveszítette az ellenőrzést a jármű fölött, és az lezuhant egy hídról, majd kigyulladt a hegyoldalban Mokopane és Marken települések között - jelentette csütörtök este a SABC dél-afrikai műsorközlő.

A SABC internetes oldala szerint a sérülteket - közöttük egy nyolcéves kislányt - légi úton szállították kórházba. A zarándokok a botswanai Gaboronéból tartottak a Polokwane melletti Moria templomába.

Szinte minden évben történik egy-egy tragikus buszbaleset

Tavaly nyáron, júliusban történt egy több buszt érintő szerencsétlenség. Két busz ütközött össze Brno közelében a D2-es autópályán. Az egyik érintett autóbusz, egy menetrend szerinti Flixbus járat, amely épp Budapestről tartott Prága felé, ebbe szaladt bele a másik háturól. Ebben a tavalyi balesetben egy ember meghalt, 76-an megsérültek, közülük 14-en súlyosan. Az első vizsgálat alapján a hátulról érkező busz vezetője szívrohamot kaphatott, ezért nem tudott fékezni, de a baleset körülményeit még tovább vizsgálták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De nem ez volt 2023-ban a legsúlyosabb eset. Nem sokkal korábban, május 15-én Szlovákia területén egy magyar utasokat is szállító autóbusz egy kamionnal ütközött. A balesetben egy 56 éves férfi meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen és 37-en könnyebben sérültek meg. A sérültek között magyarok is voltak.

Arra a 2022-es augusztusi esetre is bizonyára sokan emlékeznek, amelyben lesodródott az autópályáról, majd a falnak ütközött egy busz Horvátországban, a balesetben tizenkét ember meghalt és legalább negyvenen megsérültek. A buszon 42 utas és két sofőr tartózkodott, mind lengyel állampolgárok. A zarándokutat a Szent József Katolikus Testvériség szervezte, és az utasok között három pap, valamint hat apáca is volt.

2021 novemberében egy észak-macedóniai turistákat Isztambulból hazaszállító busz felborult és égni kezdett egy bolgár autópályán. A tragédiában 46-an haltak meg, köztük 12 gyerek. Heten élték túl a balesetet.

Valószínűleg azt a magyarországi esetet sem felejtették még el sokan, amikor 2021-ben árokba borult egy autóbusz az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében. A buszbalesetben nyolcan meghaltak, nyolcan súlyosan, negyvenen könnyebben megsérültek. A buszon ötvenhatan utaztak. Az eset kapcsán akkor megszólalt a Magyar Utazási Irodák Szövetsége és az Idegenvezetők Klubja is.

A turistákat szállító buszos balesetek kapcsán gyakran felmerül, hogy a buszsofőrök jellemzően az 50 pluszos korosztály tagjai, a munka jellegénél fogva megterheli az egészséget. Az egészségi állapot felmérések elégségessége, az utazásszervezők árképzése, a biztonság buszokon, illetve a kártérítések behajtásának nehézsége szintén a fellángoló diskurzushoz tartozó jellemző témák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem