20 °C Budapest
08/10/2021 15:42:20 +0000

7 csodás tavaszi kiránydulóhely Budapest környékén, ahova mindenképpen látogass el a szünetben

2024. március 29. 16:04

Ugyan az időjárás eléggé változékonynak ígérkezik a hosszú hétvégén, azért kár lenne otthon maradni, hiszen egy tavaszi erdőnél kevés szebb természeti csoda létezik. Összegyűjtöttük a fővároshoz közeli legnépszerűbb kirándulóhelyeket.

A covid miatti lezárások alatt óriásit nőtt a szabadtéri kirándulások, túrák népszerűsége, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a lendület nem fogyott el, kitart a mai napig. Nem csak mentális megújulást biztosít, de mivel szinte ingyen vannak, nem nagyon csábít költésre semmi, tulajdonképpen kifejezetten spórolós szabadidős tevékenység.

Már csak azért is, mert a fővárosiaknak sem kell órákat zötykölődniük ahhoz, hogy helyet, rétet, fát, erdőt lássanak, hiszen Budapest közelebb van a természethez, mint azt gondolnánk. A várost számos hegy, tanösvény, kilátó, rét, szikla és tó övezi: itt van a Budai-hegység a Pilis déli szomszédja, Pest felett magasodva és vár mindenkit. Az időjárás persze még beleszólhat a terveinkbe, de egy igazi túrabolondot semmi sem tántoríthat el. Mutatjuk a legizgalmasabb útvonalakat:

Csíki-hegyek

A Budaörs felett húzódó mészkősziklákkal pettyezett füves dombok, hegyek vonulata, a nevéhez hű Budaörsi Kopárok a Budai-hegység leglátványosabb pontjai közé tartoznak. A hajdani Csíki Csárdától indulva járjuk végig a Csíki-hegyek emblematikus csúcsait, a Huszonnégyökrös-hegy merész sziklaletöréseitől a Szállás-hegy páratlan kilátást nyújtó kúpjain át a szigetszerű Út-hegy intim hangulatú tisztásaiig – írja a Kirándulástippek.

Kő-hegy, Budaörs

Budaörs két leghíresebb látványossága a meredek, kopár Kő-hegy mészkőtömbje a zarándokhely kápolnával és a kereszttel, ill. a mellette fekvő Kálvária-dombon épült romantikus Kálvária a szerpentinen lévő stációkkal. Mindkét hely könnyen megközelíthető Budaörs központjából, s mivel egymás mellett fekszenek, kis sétával mindkettőt meg tudjuk látogatni. Kő-hegy: A hangulatos budaörsi Ófalu fölé magasodik a kopár, mészkősziklákkal tarkított Kő-hegy (235 m). A tetején lévő kápolnához és a kereszthez pár éve kiépült, kényelmes, hosszú lépcsősor vezet.

Nyakas-kő, Biatorbágy

Biatorbágy déli határában, a Tétényi-fennsík nyugati letörésénél, az erózió lenyűgöző sziklaformációkat alkotott. A jellegzetes alakja után Nyakas-kőnek nevezett szikla geológiai értéke mellett elsőrangú túracélpont, a látványos kő lapos tetejére merészebbek ki is mászhatnak, de kissé feljebb mászva káprázatos kilátás nyílik a mészkősziklákra, a környék településekkel sűrűn átszőtt síkságára. A mellette, hosszan húzódó Madárszirt is igen impozáns, a sziklafal tetején vezető turistautunkról a beszédes nevű Százlépcsőn ereszkedünk le a gyepes, szavanna jellegű, lágyan hullámzó vidékre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vasas-szakadék

A Visegrádi hegység egy újabb gyöngyszeméhez érkeztünk el, a 8 méteres magasságot is elérő Vasas szakadékhoz. A Szentendre határában fekvő népszerű kirándulóhely különleges sziklaformációiról és barlangjairól nevezetes. A mohákkal benőtt, zöld színű falak könnyen elfeledtetik velünk, hogy Magyarországon járunk. A hasadékot a Cseresznyés-árok patakja formálta mai képére - az agyagos andezittufa kőzetéből. A nagyjából 250 méter hosszan tartó sziklaformákhoz bátran menjünk gyerekekkel, nagyon fog nekik is tetszeni az elvarázsolt világ.

Dömörkapu vízesés – Szentendre

Az 587 méter magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad, közülük a legbővebb vízhozamú és a legismertebb a Lajos-forrás. Szentendre felől kitáblázott út vezet fel a forrásig, itt kiépített parkoló várja a kirándulni vágyókat. A túrát a Dömörkapuig a zöld háromszög jelzésen kell megkezdeni. Az ösvény a turistaházzal szemben indul, ezen juthatunk el a Dömörkapuig. Az úton lejtők, és kapaszkodók váltogatják egymást, így közepesen nehéz túrára kell számítani. A kilátás gyönyörű, és meg lehet pihenni a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőnél is. A műútra kiérve, majd azon balra fordulva kényelmes sétával jutunk el a Dömörkapu vízesésig. A hídnál már látható az apró vízesés, amelyet a kőlépcsőkön leereszkedve lehet közelebbről megtekinteni – írja róla az ilovedunakanyar.hu.

Jegenye-völgyi-vízesés

Országos viszonyításban is különleges természeti érték a Jegenye-völgy vízesése. A kb. 4 méter magas sziklalépcsőn lebukó víz buja környezetben, lombok szorításában, egy apró sziklakatlanban csörgedezik. Körbe is járhatjuk, és felülről is szemügyre vehetjük. Az 1940-es években a vízesés felett strandfürdőt alakítottak ki a patakon, megbontva az eredeti sziklaformációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem