20 °C Budapest
Dramatic sky over a wetland, Hortobágy, Hajdú-Bihar, Northern Great Plain, Hungary

Itt a friss balatoni toplista: ezek az idei nyár fővárosai a magyar tengernél

2023. augusztus 9. 15:57

Komolynak mondható visszaesést produkálnak eddig a hazai szálláshelyek, de a szakmai szervezet elnöke a Pénzcentrumnak úgy vélekedett, hogy akár még a nyári szezon után is lehet majd javítani. Egy szállásközvetítő oldaltól statisztikákat kértünk az idei évről, hogy pontosan mekkora is a visszaesés. A konklúzió több részes, és csak az egyik magyarázata az, hogy az embereknek egyre kevesebb a pénzük.

Komolynak mondható visszaeséssel kell számolniuk a magyarországi szálláshelyeknek, vendégházaktól szállodákig - ez derült ki, mikor a Pénzcentrum megkérdezte a szálláshelyek képviselőit és az egyik népszerű magyar szállásközvetítő céget arról, hogy áll a turizmus 2023 nyarán. Az elmúlt hetekben számos elemzést olvashattunk mind arról, hogy a forgalom továbbra is a régi és nincs miért aggódni, mind pedig arról, hogy a szállásadók komoly bevételkiesést és a vendégszám csökkenését kell, hogy lenyeljék ebben a szezonban. A szállásadók képviselője ennek ellenére is tud optimista lenni: ő azt mondja, azért nem csak a nyári szezon létezik a turizmusban, de lesz is mit kijavítani, ha a levelek hullani kezdenek.

Nagyon pesszimisták a vendéglátósok

Éppen ma tette közzé a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) Turizmus Konjunktúra indexet, melyből az derült ki, hogy a vendéglátók hangulata, összességében a javulásba vetett hitük tovább romlott júliusban - erről lapunk is beszámolt ma. A TKI index júliusban enyhén magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindex-énél (-6 pont), ennél jelentősebben a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-9 pont). Utóbbi két index emelkedett júliusban.

A mutató 2023. júliusában -5 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén kedvezőtlennek érzékelik. Az index csökkent júliusban, de a tavaly decemberinél magasabb. Mindhárom alágazatban csökkent az index, legnagyobb mértékben (10 ponttal) a szálláshely-szolgáltatásban.

Az elemzésben kiemelik, hogy az alszektorok közül a vendéglátás helyzete már fél éve a legnehezebb, melynek fő oka, hogy az árak emelkedésével nem tart lépést a kereslet.

Régiótól függetlenül negatívak a kilátások, ugyanakkor az egyes régiók között jelentős különbségek mutatkoznak: Közép-Magyarország, Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld és Észak-Magyarország vállalkozásai enyhén negatív konjunktúrát jeleztek (TKI: -3 és -6 között), míg a többi régiót a -14 és -19 közötti index jellemzi

- írták az elemzésben. Hozzátették azt is, hogy várhatóan munkaerő-csökkentéssel kell ellensúlyozni a kieső bevételt, vagyis biztosan többen is lesznek az ágazatban, akik még ezen a nyáron elveszítik a munkájukat.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 30%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában (előző hónapban 51%), 36%-uk stagnálást, s 34%-uk vár visszaesést (előző hónapban 13%). A vendéglátásban működők közül 17% vár vendégforgalom növekedést (előző hónapban 26%), míg 42% stagnálást, 41%-uk pedig visszaesést vetít előre (előző hónapban 47%).

Sok a külföldi, de nagy a lemaradás

Nagyjából tizenöt százalékkal kevesebb a belföldi turista és ezzel együtt a vendégéjszakák száma, mint a megszokott mérték volt akár tavaly, akár a koronavírus előtti időszakban - így foglalta össze a helyzet komolyságát lapunk kérdésére Flesch Tamás, a Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Elmondta, hogy a belföldi turizmus visszaesésének két igen komoly oka van.

Egyrészt az a mindennapokban is tapasztalható tényező, hogy az embereknek egyre kevesebb pénzük áll rendelkezésre, amiből már a nyaralást nem tudják kigazdálkodni, egy visszatartó erő a belföldi turizmusban. A másik ok ennél összetettebb: akinek rendelkezésre áll az összeg a nyaraláshoz, az tavaly inkább csak "beérte" az itthoni pihenéssel, és most már külföldre veszi az irányt, ez sem tett jót a belföldi szálláshelyek forgalmának. Elém került nemrég egy adat, hogy a budapesti repülőtér forgalma ezen a nyáron eddig szinte megközelítette a 2019-es számokat, vagyis az utolsó évét a járvány előtt, mikor szintén rengetegen mentek külföldi nyaralásra

- fogalmazott az elnök. Hozzátette azonban, hogy a reptér forgalma nem csak kifelé, hanem befelé is nagyon jó, ami önmagában is okot ad az optimizmusra.

Rengeteg külföldi turista jön, és toronymagasan vezet Budapest, mint desztináció a köreikben. Ha nem is teljes mértékben, de ez kompenzálhatja valamennyire az elmaradó belföldi turizmust, és bízunk is abban, hogy ez a nyári szezonban végig így lesz. Emellett érdemes hozzátenni, hogy nem csak a nyáron, hanem ősszel is várják a belföldi szálláshelyek a vendégeket, és bízunk is abban, hogy akinek van pénze pihenésre, az mondjuk a turisztikailag szintén értékes őszi szünet környékén már a belföldi pihenést választja. Ha nem történik komoly gazdasági krach, akkor bízunk abban, hogy ősszel egy komoly felívelés jön a hazai turizmusban

- tette még hozzá optimistán Flesch Tamás.

Még mindig élen a Balaton

Megkérdeztük a népszerű belföldi szállásközvetítő céget, a Szállás.hu-t is, hogy mit látnak ebben az évben a foglalások terén, a számok mit mutatnak? Nem meglepő módon itt is visszaesését látunk: mint a cég közölte, való igaz, hogy visszaesés tapasztalható a foglalásokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Júniusban látszott a legnagyobb különbség, akkor közel 27 százalékos elmaradásunk volt 2022 júniusához képest, de júliusban is még több mint 16 százalékos különbség volt a tavalyi július javára (arra értendően, hogy adott hónapra vonatkozó tartózkodással hány darab foglalást tettek meg, tehát, pl. júniusi tartózkodási idővel)

- válaszolta kérdésünkre Kelemen Lili, a Szállás.hu munkatársa. Leszögezte azt is, hogy a Balatonnál valóban kevesebben jártak eddig, mint ami eddig a megszokott volt.

A nyári hónapok közül eddig augusztusban a legkisebb az elmaradás tavalyhoz képest a Szallas.hu foglalási adatai szerint, jelenleg 7 százalékkal kevesebb a megtett, nyári leutazási dátumú szállásfoglalás, mint 2022-ben ilyenkor. A Balatonnál is csökkenést látunk, augusztus 1-jei összesítés alapján 19%-kal csökkent a balatoni foglalások száma tavalyhoz képest. Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, a Szallas.hu nyári foglalásainak harmada szól a térségbe

- tette még hozzá.

Konkrét adatokat is kértünk, hely melyek voltak a legnépszerűbb úticélok a foglalásokat tekintve. az országos lista első tíz helyezettje között három Balatonhoz közeli települést is találunk, így néz ki a toplista:

  1. Siófok
  2. Hajdúszoboszló
  3. Budapest
  4. Eger
  5. Gyula
  6. Balatonfüred
  7. Szeged
  8. Hévíz
  9. Pécs
  10. Zalakaros

De a cég a kedvünkért a csak balatoni úticélok toplistáját is összeszedte, itt a következő a lista:

  1. Siófok
  2. Balatonfüred
  3. Hévíz
  4. Balatonlelle
  5. Keszthely

Ha megnézzük a listát, szembeszökő, hogy az 5 legnépszerűbb úticélból négy a Balaton déli partján található - vagyis nagyon úgy tűnik, hogy végleg véget ért az "északi hegemónia", és a magyarok már szívesebben tartanak a déli partszakaszhoz, amikor nyaralni indulnak.

A cég kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a magyarok meglepően kis számban mennek a hotelekbe, ha pihenni indulnak, és ez a tendencia országos.

A szállástípusok közül a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki (igaz, ez az előző években is hasonlóan alakult), közülük is az apartman a legkeresettebb (32%). A hoteleknél egyébként közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektor esetén 18,5 százalékos a visszaesés

- tette hozzá Kelemen Lili. Arról is kaptunk statisztikákat, hogy pontosan milyen szállástípusokat használnak szívesen a magyarok, ezt az alábbi grafikonon mutatjuk meg.

Tényleg ennyire drága a Balaton?

A magyar családok körében még mindig az egyik legnépszerűbb úti célnak a Balaton számít, hiszen viszonylag könnyen megközelíthető, szép és tényleg gyerekbarát a legtöbb partszakasz. Fizetős strandok mellett sok településen van ingyenes fürdési lehetőség, igaz, a szállás, a parkolás, és a szolgáltatási díjak idén is megdrágultak. Az áremelkedések persze már senkit sem érnek meglepetésként, mi azonban lementünk, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg róla, pontosan milyen árakkal találkozhatunk. A Pénzcentrum vlogja, a CashTag nemrég arra tett kísérletet, hogy bemutassa, mennyibe kerül egy spórolós nap, illetve mennyit költ az, aki tényleg elengedi magát. Nézd meg a videót újra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem