20 °C Budapest
Most leesik az állad: ennyibe kerül egyetlen nap a Balatonnál 2023 nyarán

Most leesik az állad: ennyibe kerül egyetlen nap a Balatonnál 2023 nyarán

2023. június 17. 13:04

Alig-alig lassul az infláció, ez azt jelenti, hogy hónapról hónapra egyre több pénz költünk el alapvető szükségleteinkre, így várhatóan kevesebb pénz jut nyaralásra, kikapcsolódásra. A legnagyobb szállásközvetítő friss adatai is megerősítik ezt: a hazai vendégek belföldi utazásainak csökkenése már most jól látszik. Az egynapos nyaralások észszerű alternatívák lehetnek, persze csak elméletileg: kiszámoltuk egy négytagú családnak mennyibe kerül egy nap Balaton szállás nélkül. Nem hittünk a szemünknek.

Egyre kevesebben, egyre olcsóbb szállásokra utaznak: a hazai vendégek belföldi utazásainak csökkenése látszik a Szallas.hu adatai szerint is: ugyan érződik az utazási kedv, de a visszaesés is. Különösen azok a régiók és szállásadók aggódhatnak leginkább, ahol nincs bejáratott külföldi vendégforgalom. Ez összecseng a Pénzcentrum nagy utazási felmérésének eredményeivel is, amiből az derült ki, hogy sok családnak idén már tényleg csak álom a nyaralás: 60 százalékuk egyáltalán nem utazik sehova, vagy a szokásosnál olcsóbb úti célt keres.

Éppen ezért idén várhatóan 2020 után ismét megnövekszik az egynapos utazások száma, de ezúttal nem a járványhelyzet, hanem a borsos árak miatt. Több alkalommal is foglalkoztunk a belföldi szállásárakkal, még márciusban írtuk meg, hogy akár 40 százalékos emelkedésre is számítani lehet egyes esetekben, de a 15-20 százalék a minimum.

És ha egynapos nyaralás, akkor adja magát a Balaton, hiszen nem csak a főváros felől, de több irányból is viszonylag könnyen megközelíthető. Viszonylag. De nézzük, mennyibe is kerül, ha csak egyetlen napra utazunk el a Balatonhoz: fiktív négytagú családdal számolunk.

Utazás

Először is le kell jutnunk valahogy a partra: nézzük, mennyi az útiköltség, ha autóval megyünk. A NAV Gépjárművek fogyasztási normáiról szóló tájékoztatása szerint átlagosan 8 literes fogyasztással lehet számolni egy személygépjármű esetében, így mi is ezt tesszük most - 575 forintos literenkénti benzinárral.

Balaton felé, ha például a déli part legtávolabbi csücskét, Balatonmáriafürdőt vesszük célba Budapestről, akkor kb. 170 kilométert kell megtennünk, oda-vissza 340-et, ez alatt nagyjából 27,2 litert fogyaszt az átlagos autó, tehát 15 640 forintból megvan az útiköltség. Ellenben ha Balatonvilágos az úti cél, az csak 95 kilométer, oda-vissza 190 kilométer, tehát egy átlagos gépjármű fogyasztása 15,2 liter benzin, ami mai áron közel 8800 forint.

Mindemellé jön a pályamatrica, mivel még nincs egynapos, így a családnak 10 napos jogosultságot kell vennie 5500 forintért. Persze, lehet nem fizetős utakon is menni, akkor ez az összeg megspórolható, cserébe időben és kilométerben is kicsit hosszabb lesz az utazás.

Vonattal 4 főnek (2 felnőtt, 2 gyermek, közülük egy 6-10 éves és egy 10-14 éves) az alábbi összegekért jön ki a lejutás és a hazaút Budapestről a fenti városokba, mindenhol a legolcsóbb ajánlatot vettük figyelembe a MÁV jegyvásárló oldalán:

  • Balatonmáriafürdő: 9800 forint, tehát oda-vissza 19 600 forint
  • Balatonvilágos: 6600 forint, azaz oda-vissza 13 200 forint

Persze, a költségeken faraghat, ha a felnőtteknek van például országbérlete a munkába járás miatt. De a fenti összegekhez hozzá kell számolni például még azt a költséget, ameddig a család eljut a Déli pályaudvarra a vonathoz, majd onnan haza. Mindenesetre, ha nincs országbérletük, és csak kifejezetten emiatt az egynapos kiruccanás miatt ülnének vasútra, akkor elméletben nem járnak rosszabbul az autóval, mint a tömegközlekedéssel, sőt.

Evés-ivás

Ha sietős volt a reggeli indulás, hogy a család ki tudja maxolni a napot, akkor simán számolhatunk napi háromszori étkezéssel (reggeli, ebéd, vacsora), akkor meg pláne, ha ide számoljuk a nassolnivalókat is, mint például egy fagyizás vagy jégkrémezés. Ha a család például egyszer elkölt egy korai ebédet a strandbüfében, délután fagyiznak egyet, indulás előtt pedig megkoronázzák a napot egy lájtosabb éttermi vacsorával, akkor alaphangon is könnyedén összejöhet 4 főnek 30 ezres fogyasztás egyetlen napra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy jön ez ki? Nos, nem titok, hogy a legtöbb büfében már akár 2400 forintot is elkérnek egy extrázott sajtos-tejfölös lángosért. Egy olvasónk szúrta ki például, hogy az egyik közkedvelt település strandján 1900 forintot kérnek el ugyanezekért a feltétekért, de ha a sajtos-tejfölös kombót megbolondítanánk egy kis sonkával, az már 2400 forintba kerül. A feltétek variációja pedig végtelen, de választhatunk klasszikusat is: sima lángost (1000 forint), sajtosat (1500 forint) és tejfölöset 1400 forintért.

És ez csak egy "egyszerű" lángos, ha a gyerekek inkább hamburgert, vagy gyros-tálat ennének, apa rámenne egy hekkre, anya pedig bedobna egy cézár salátát, és mindehhez még innának is valamit, könnyedén felmehet a cech 10-15 ezer forintra. Az éttermi árak ennél pedig jóval húzósabbak: ha nem egy fine dining étterembe, hanem "csak" egy toplistás bisztróba térünk be, akkor 2000-2500 forintot simán kifizetünk egy levesért, a főételek pedig 4000-5500 forint között mozognak, míg a desszertekért 1500-2000 forint közötti összeget is elkérnek. És ez nem véletlen, iparági forrásaink arról számoltak be, hogy az idei évben 20-30 százalékos áremeléssel indult a szezon a tóparti éttermekben.

És akkor a nyár slágeréről se feledkezzünk meg, hiszen a kánikulában jól esik a család minden tagjának egy-egy fagylalt vagy jégkrém is. Nos, a fagylalt sem lett olcsóbb idén, sőt! A Balatonnál 500-600 forint is lehet egyetlen gombóc. Azaz, ha csak fejenként kettő, összesen 8 gombóccal számolunk, 4000- 4800 forintot simán otthagyhatunk. És akkor a jégkrémekről ne is beszéljünk. Nemrég írtunk arról, hogy ugyan nagy a szórás az árakban, de 1000 forint alatt már senki ne számítson a pálcikás nyalánkságra. De kaptunk friss fotókat arról, hogy egy Magnumért 1600 forintot sem szégyellnek elkérni a kereskedők, pedig az Algida szerint ezer forint alatt van az ajánlott fogyasztói ár.

Strandbelépő

Szinte minden településen lehet ingyen csobbanni, de a legjobb strandok fizetősek. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a 2023-as belépők áraival: a Pénzcentrum egyesével felkereste a balatoni önkormányzatokat, hogy tisztább képet kapjunk, és megtudjuk, hogy készülnek a szezonra. Ahol belépőt kérnek, ott idén is emeltek:

Számoljuk ki!

Képzeletbeli négy fős családunk tehát könnyedén egyetlen nap alatt is eltapsolhat egy komolyabb összeget a Balatonnál. Összgezzük a fentebb tárgyalt összegeket, átlagokkal számolva:

  • Útiköltségre 10-20 ezer forint is elmehet, attól függően hova és mivel utazunk.
  • Étkezésre egy 4 fős család könnyedén el tud tapsolni 30 ezer forintot is (ez persze igény szerint változhat)
  • A strandbelépőkre pedig 4 ezer forinttal kell készülnie a famíliának.

Ez tehát azt jelenti, hogy szállás nélkül, egy 4 fős családnak hozzávetőlegesen 50 ezer forint/nap-ra jön ki a balatoni kiruccanás.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm