23 °C Budapest
Budapest, 2024. január 29.A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Kapu Tibor kutatóûrhajós Budapesten 2024. május 27-én. A szakértõi bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világûrbe küld, míg a tartalék ûrhajós Cserényi Gyula lesz, õk fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 27-én Budapesten.MTI/KKM

Elképesztő teljesítmény: így jutott el az űrprogramig Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós

2024. május 27. 14:12

A mai napon bejelentették, hogy Kapu Tibor lesz a következő magyar űrhajós a HUNOR Magyar Űrhajós Program négy kiválasztott jelöltje közül. A 31 éves nyíregyházi fejlesztőmérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. Kapu Tibor szakmai tapasztalata a gyógyszeripartól a hibrid autók akkumulátorainak fejlesztéséig terjed, és dolgozott űrhajók sugárzásvédelmi műszerein is. Összeszedtük, mit kell tudni a magyar űrhajósról.

Mint ma kiderült, Kapu Tibor lesz a következő magyar űrhajós a HUNOR Magyar Űrhajós Program négy kiválasztott jelöltje közül. A kiválasztott szakember 31 éves, nyíregyházi fejlesztőmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. Pályafutása során dolgozott a gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátoraival és űrhajók sugárzásvédelmét szolgáló műszerek fejlesztésében is​.

Az Űrvilág cikkéből kiderült, hogy Kapu Tibor emellett aktívan sportol is, ejtőernyősként 38 ugrás, futóként 19-szer teljesített félmaratoni táv van mögötte, emellett snowboardozik, tantrixozik, gyerekkora óta kosárlabdázik. A kiválasztott magyar űrhajós korábban a nyíregyházi televíziónak is nyilatkozott, akkor kifejtette, senki sem születik űrhajósként, de mindenki lehet az, aki hajlandó keményen dolgozni és soha nem adja fel az álmait.

Nem egymással küzdünk, hanem saját magunkkal. Ez az igazi kihívás: legyőzni a saját korlátainkat és félelmeinket

- magyarázta. A 24.hu-nak pedig arról beszélt, szerinte űrhajósnak lenni óriási felelősség, az egész közösség munkája van abban, ha valaki ott lehet a Nemzetközi Űrállomáson, ott pedig a tudósok kezeként, szemeként kell eljárni. Kijelentette: nem igaz, hogy kis országként nem lehet jelentős dolgokat elérni ebben az iparban. Kevés magyar mérnök is komoly eredményeket tud megvalósítani innovatív technológiákkal, kimagasló ötletekkel, éppen ezért rendkívül fontos, hogy ezt a programot most, időben kezdjük el.

A technológia fejlődése robbanásszerű, szerintem visszatekintve megdöbbentő lesz az, amit 2050-ben a saját szemünkkel látunk majd az űriparban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- monta a magyar űrhajós.

Címlapkép: KKM, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem