1 °C Budapest
Young adult woman relaxing on a sofa using a digital tablet. Kyoto, Japan. May 2016

Évi százezrekbe kerülhet a lappangó rezsi: rengeteget spórolhatsz, ha erre odafigyelsz

2023. január 29. 15:04

A folyamatosan emelkedő infláció, a rezsiemelés és a pandémiás időszak mind arra késztetett bennünket, hogy ahol csak tudunk spóroljunk. A legalamuszibb kiadásunk talán a digitális rezsi, hiszen ma már alig van olyan háztartás, ahol ne fizetnének elő valamilyen streaming szolgáltatásra. Ezek az előfizetések külön-külön nem kerülnek sokba. Azonban, ha nem figyelünk könnyedén egy kisebb vagyonba kerülhetnek úgy, hogy észre se vesszük. De vajon mik is ezek pontosan, és hogyan tudjuk visszavágni ezeket a sokszor elengedhetetlennek tűnő kiadásokat?

Mielőtt belekezdenénk az árak összehasonlításába érdemes tisztáznunk, hogy pontosan mi is az a digitális rezsi. Ebbe a kategóriába tartoznak azok az online szolgáltatások, amik bár nem létszükségletűek, de a modern fogyasztási trendek fényében elengedhetetlenné váltak az elmúlt években, miután a mindennapjaink szerves részévé váltak. Azonban érdemes ezekre az előfizetésekre külön figyelmet fordítani: ha nem figyelünk könnyedén egy kisebb vagyont fizetünk ki a különböző streaming szolgáltatóknak.

Az az összeg ugyanis amit kifizetünk havonta a digitális rezsinkre, hiszen ezeket automatikusan vonja le a kártyánkról a rendszer. Így észre se vesszük, hogy akár több mint 30 ezer forintot fizettünk ki a különböző szolgáltatóknak, amiket lehet nem is használunk rendszeresen. Mindezt azért, mert elfelejtettük lemondani a próbaidőszak után az előfizetésünket, megfeledkeztünk a szolgáltatásról, vagy csak halogatjuk annak lemondását, mondván mindössze 2 ezer forintba kerül, és lehet hamarosan használni fogjuk. Éppen ezért érdemes csínján bánni a digitális rezsivel.

Netflix

A világon sokan, így a magyarok is azzal próbálnak spórolni a Netflixes előfizetésükön, hogy többen használják ugyanazt a profilt, így megoszlanak a költségek, de mindenki tudja használni a népszerű streaming oldalt. Azonban ennek a világnak lassan vége fog szakadni: még októberben röppent fel a hír, miszerint új előfizetői csomagot fog bevezetni a Netflix. A reklámokat is tartalmazó előfizetés összesen 12 országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában indult el idén novemberben, Netflix Basic with Ads néven. Lényege, hogy kevesebbe kerül, mint a korábbi legegyszerűbb Netflix-előfizetés, azonban vannak benne reklámok is.

Ezzel párhuzamosan a szolgáltató bejelentette a jelszómegosztás visszaszorítását célzó lépéseit is, amiknek értelmében az előfizetések tulajdonosainak fel fognak ajánlani egy valamivel drágább előfizetési lehetőséget, ahol alszámlákat lehet létrehozni, így mások is tudják trükközés nélkül használni a Netflixet. A hírek szerint azonban ezeknek a bevezetése Magyarországon még várat magára, és addig is az eddig megszokott árakért tudunk előfizetni a szolgáltatásra. Az oldalon mindössze két mozijegy áráért egy teljes film és sorozatarzenált kapunk: havi 4490 forint ellenében HD minőségben élvezhetjük kedvenc filmjeinket és sorozatainkat. Az összegért cserébe a legnagyobb csomagot kapjuk meg, ahol négy fiókot is létrehozhatunk, hogy az egész család (vagy sokszor a baráti kör) használhassa a szolgáltatást.

HBO MAX

Közel egy éve, tavaly márciusban végre hazánkba is megérkezett az HBO Max, ahol az HBO, a Max Originals, a Warner Bros és a DC filmjeit és sorozatait is élvezhetjük. Azok, akik korábban előfizettek az HBO Go-ra, azok részesültek egy kezdeti akcióra, ami szerint mindössze 1590 forintot kell fizetniük havonta a szolgáltatásért.

De azok, akik most szeretnének előfizetni a streaming oldalra, annak is jelentősen kevesebbet kell előfizetnie a szolgáltatásra: havi 2390 forintért, vagy egy éves előfizetés keretében, 33 százalékos kedvezménnyel, 18990 forintért tudjuk nézni az HBO Max filmjeit és sorozatait.

Amazon Prime

Az Amazon Prime a legkedvezőbb elérhető streaming szolgáltatás jelenleg hazánkban: egy 30 napos próbaidőszakot követően havi 899 forintot kell fizetnünk mindössze érte havonta. Ezért az összegért egyszerre három okoseszközön tudunk egyszerre streamelni, de már régebbi típusú tévékészüléken is elérhető az Amazon Plus Video.

Az oldalon pedig nemcsak az Amazon Originals saját gyártású filmjeit, hanem más szolgáltatók tartalmait, sőt akár élő adásokat, csatornákat is nézhetünk egy kiegészítő szolgáltatás keretében. Országonként eltérő, hogy Amazon Prime előfizetés nélkül is lehet-e használni a streaming szolgáltatást (pl. Amerikában vagy Németországban lehet csak a Prime Video-t használni az egyéb szolgáltatások nélkül, 2016 óta van így szétválasztva), máshol mindez külön weboldalon hozzáférhető.

Disney+

2022-ben 42 új országban vált elérhetővé a Disney+, köztük Magyarországon és számos más kisebb európai országban is. A szolgáltatás ára körülbelül az HBO Max-éval azonos, hiszen 2490 forintba kerül havonta, és szintén van lehetőség éves előfizetésre: ebben az esetben 24900 forintot kell egyben kifizetni, ami 15 százalék kedvezményt jelent.

A Diesny+-on pedig hatalmas a választék: ide tartozik minden sorozat és film, ami a Disney, Pixar, Marvel, StarWars, a 21st Century Fox égisze alatt készült, ráadásul nem régiben a képregények szerelmesei örömére egy hatalmas üzletet kötött a cég a Sony-val is, így azok a szuperhős történetek is megtekinthetőek az oldalon, amiknek a szerzői jogait nem sikerült megszereznie a Disney-nek.

Apple TV

Akik az Apple TV-re is szeretnének előfizetni, azoknak egy egyhetes próbaidőszak után havonta 1890 forintért tudják élvezni a szolgáltatást. Ráadásul a cég értékeli a hűségünket is: ha alapvetően az Apple termékeit használjuk, akkor érdemes a One csomagot választani 3350 forintért havonta, amivel nemcsak a filmeket tudjuk nézni, de végtelen mennyiségű zenét is tudunk hallgatni.

Spotify

Ha viszont Android telefont választottunk magunknak, akkor a zenehallgatásra a legkedvezőbb megoldás a Spotify. A streaming szolgáltató összesen négy előfizetési lehetőséget kínál, amikkel reklámmentesen hallgathatjuk a zenét bárhol és bármikor. Ahogy általában most is diákként járunk a legjobban, hiszen akkor 2,49 euróért (jelenlegi árfolyamon számolva 967 forintért) élvezhetjük a szolgáltatást. Ezt a csomagot viszont évente meg kell újítanunk igazolva, hogy van érvényes diákigazolványunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha viszont nem vagyunk már diákok, akkor ennek a dupláját, 4,99 eurót (1940 forintot) kell fizetnünk. Ha viszont van kivel megosztanunk a csomagot már jelentősen jobban járunk: a duó csomag 6,49 euróba (2522 forintba) kerül, aminek ugye csak a felét kell állnunk, illetve van családi csomag is. Utóbbi esetében 6 prémium fiókot kapunk, mindössze 7,99 euróért (3105 forint). A Spotify esetében is van próbaidő, ami 3 hónap hosszú, de ha nem zavarnak minket a reklámok, akkor az ingyenes opciót is választhatjuk. Ebben az esetben viszont nem tudunk számot váltani, illetve internethozzáférés nélkül sem tudjuk használni a szolgáltatást.

Xbox Live

Az Xbox jóval több csomaggal és kedvezményes próbaidőszakkal csábítja át a versenytársaitól a játékosokat: összesen három csomag közül tudunk választani attól függően, hogy konzolon, gépen vagy mindkettőn szeretnénk játszani. Mindegyik csomag esetében az első három hóna mindössze 300 forintba kerül, ezután az Ultimate csomagért 4190 forintot kell fizetnünk, a Gold csomag és a PC-re való előfizetés egyaránt 2500 forintba kerül.

Az Ultimate csomagban 100 játék van, illetve elsőként férhetünk hozzá az akciókhoz és az új játékokhoz. Ezen felül pedig ingyenes előnyökkel is jár, mint például a játékon belüli tartalmak. ráadásul jár hozzá egy hónapos próbaidőszak is. Ha csak PC-n szeretnénk játszani, akkor szintén 100 játékot kapunk és online tárhelyet, illetve ugyanezekkel a feltételekkel kérhetjük a konzolra való csomagot, ahol a másik két lehetőséggel szemben nincs egy hónapos próbaidőszak.

Switch Online

Ha a Nintendo előfizetését választjuk, akkor 30 napért 1400 forintot, 90-ért 2825 forintot, míg egész évre 7070 forintot kell fizetnünk, ha az egyéni előfizetést választjuk. De miért is tennénk, ha van családi csomag, ahol 8 Nintendo fiók is használhatja a Switch Online tagsági szolgáltatást, potom évi 12375 forintért. A pénzünkért pedig online játékokat, felhőalapú tárolást, okostelefon-appot és különleges ajánlatokat kapunk mindegyik esetben.

YouTube Prémium

Ahogyan a Spotify esetében, úgy a YouTube-on is van lehetőség reklámmentesen élvezni a szolgáltatást. A Premium csomagot egy hónapon keresztül ingyenesen is kipróbálhatjuk, ha pedig úgy érezzük, hogy kihasználjuk a videómegosztó adta lehetőségeket, akkor ezt követően havi 1790 forintért élvezhetjük a reklámmentes világot.

Google Drive

Azonban a digitális rezsi fogalom alá nem csak a streaming szolgáltatások tartoznak: ide sorolhatjuk az online tárhelyeket is, amiken a képeinket és a dokumentumainkat is sorolhatjuk. Előfizethetünk 100 GB-ra havi 690, 200 GB-ra 1070, 2TB-ra pedig 3590 forintért. Mindegyik esetben van lehetőség éves előfizetésre is, amikor csak 10 hónapot kell kicsengetnünk egyben.

ICloud

Természetesen az Apple szerelmeseinek is van online tárhelyre lehetősége. Ebben az esetben csak havi előfizetés lehetséges, 50 GB 300, 200 GB 899, míg 2 TB 2990 forintba kerül.

De mégis mennyit fizetünk összesen?

Ha mindegyik szolgáltatást maximálisan szeretnénk kihasználni, akkor érdemes a legnagyobb csomagra előfizetnünk. Ha pedig úgy számolunk, hogy egyik esetben sem szeretnénk egy hónapnál tovább elköteleződni, akkor, ha nem figyelünk akár 30 ezer forintot is kifizethetünk havonta a különböző felületekre. Egy átlagos ember, akinek Android készüléke van, Spotify-on és YouTube-on hallhat zenét, a PlayStation mellett tette le a voksát és „csak” a Disney +-ra, Netflixre és HBO Maxra fizet elő az az extra tárhelyekkel, elkötelezettség nélkül összesen 19446 forintot fizet egy hónapban.

És ebbe pedig bele se számoltuk a munkához szükséges eszközöket, mint a Photoshop, vagy a Word, illetve azt sem számoltuk bele, hogy esetlegesen nem találkoztunk még életünk szerelmével és előfizettünk egy, vagy akár több társkereső applikációra is. Persze ezt az összeget lehet csökkenteni, hiszen a legtöbben nem fizetnek elő egyszerre Spotify-ra és Apple Musicra, illetve érdemes a streaming szolgáltatók esetében szüneteltetni az előfizetést, ha éppen nem használjuk az oldalt, vagy a nagyobb csomagra fizetünk elő, amit megoszthatunk családunkkal, barátainkkal, így sokkal kevesebbet kell fizetnünk, mint különben.

Érdemes elgondolkozni sokszor az éves előfizetéseken is, hiszen sokszor jobban megéri, főleg ha szolgáltatóról beszélünk, amit tényleg rendszeresen használunk, hiszen a legtöbb esetben két havi előfizetésnek a díját is megspórolhatjuk az elköteleződésünkért cserébe. Ha okosan csináljuk, és tudatosan kezeljük ezeket a lehetőségeket, akkor sikerülhet elérnünk, hogy a káposzta is megmaradjon, miközben a kecske is jól lakott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem