17 °C Budapest
Close up of unrecognizable groom  holding greeting card while opening presents on his wedding day.

Horror árak a magyar esküvőkön: tényleg illetlenség ezen spórolni?

2022. július 31. 13:01

Javában dübörög az esküvőszezon, sokan idén pótolják be a járvány miatt elhalasztott lagzijukat. Ők azonban nem járnak túl jól, hiszen iparági jelentések szerint őrült ütemben drágulnak az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. Ilyen árak mellett mégis mennyi pénz illik tenni a borítékba. Megkérdeztük olvasóinkat, legtöbben úgy tűnik inkább most spórolnak, ahol lehet

Ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, ha esküvőre hivatalosak, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Nagy kérdés ilyenkor, hogy vajon a meghívottak részéről mekkora összeget illik adni. Először is tudni kell, hogy 2022-ben mennyibe kerül egy esküvő. Ha Budapest és vonzáskörzetét nézzük, egy nem túl nagy, 100 fős esküvői ceremónia, extra „rongyrázás” nélkül, de normális cateringgel, fotóssal nagyjából 6-7 millió forintba kerül.

Persze kevesebb fővel, némi megalkuvással ki lehet hozni 5 millió forint körüli összegből is, de az alá szinte lehetetlen menni – mondta el a Pénzcentrumnak korábban egy esküvőszervező. Hozzátette, hogy az infláció miatt az árak durván elszálltak. Nem csak az étel, ital nyomja meg a költségeket, de a terembérlet, a munkaerőhiány, sőt még a kiszállítás is őrült drága.

A tavalyi évhez képest átlagosan 15-20 százalékos áremelkedésre kell felkészülni a szakember szerint.

Az íratlan szabály kimondja, hogy a vacsora árát legalább illik odaadni ajándékként, ami a mostani áremelkedésekkel nagyjából 35 ezer forintot jelent fejenként, és csak efölött adjuk tulajdonképpen az ajándékot a párnak.

Szűkmarkúan

Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink ennek tudatában milyen vastag borítékot adnak, vagy adnának az ifjú párnak. Úgy tűnik a válság a legtöbb családba már begyűrűzött, hiszen legnagyobb arányban a legkisebb összeget adnák a válaszadóink.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ahogy az a fenti grafikonon is látszik, a szavazók

  • közel harmada, 32,7%-uk 35 ezer forintot, vagy annál kevesebben ad(na) fejenként,
  • 8,9%-uk 35 ezer forintot, 
  • 22,1 %-uk 35 ezer és 50 ezer forint közötti összeget, 
  • 20,2%-uk 50 ezer és 100 ezer forint közötti összeget, 
  • és meglepően sokan, 16% nyilatkozott úgy, hogy ők bizony 100 ezer forintnál is többet adnának az ifjú párnak nászajándékként.

Az esküvőipart főleg kisvállalkozások mozgatják, rengeteg embernek nyújt megélhetést: szervezők, dekorosok, fotósok, videósok, zenészek, kölcsönzőszalonok, ruhatervezők, ceremóniamesterek, varrónők, tortakészítők, és ki tudja, még hány szakma érintett, de az biztos, hogy az utóbbi időben legtöbbjük áremelésre kényszerült, már csak az elszabaduló infláció miatt is. De a koronavírus-járvány sem volt a barátjuk, pótolni kell a kiesett bevételeiket, és akkor a jövőbeli bizonytalan kilátásaikról még nem is beszéltünk, hiszen sokak kénytelenek lesznek lemondani az olcsó katás adózásról.

Ezeket az egyre növekvő költségeket nyilván a házasulandók fizetik ki, és persze az áremelkedéseket mindenki érzi a saját bőrén, de érdemes kétszer is meggondolni, mennyivel járulunk hozzá a lakodalmukhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm