Close up of unrecognizable groom  holding greeting card while opening presents on his wedding day.

Horror árak a magyar esküvőkön: tényleg illetlenség ezen spórolni?

2022. július 31. 13:01

Javában dübörög az esküvőszezon, sokan idén pótolják be a járvány miatt elhalasztott lagzijukat. Ők azonban nem járnak túl jól, hiszen iparági jelentések szerint őrült ütemben drágulnak az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. Ilyen árak mellett mégis mennyi pénz illik tenni a borítékba. Megkérdeztük olvasóinkat, legtöbben úgy tűnik inkább most spórolnak, ahol lehet

Ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, ha esküvőre hivatalosak, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Nagy kérdés ilyenkor, hogy vajon a meghívottak részéről mekkora összeget illik adni. Először is tudni kell, hogy 2022-ben mennyibe kerül egy esküvő. Ha Budapest és vonzáskörzetét nézzük, egy nem túl nagy, 100 fős esküvői ceremónia, extra „rongyrázás” nélkül, de normális cateringgel, fotóssal nagyjából 6-7 millió forintba kerül.

Persze kevesebb fővel, némi megalkuvással ki lehet hozni 5 millió forint körüli összegből is, de az alá szinte lehetetlen menni – mondta el a Pénzcentrumnak korábban egy esküvőszervező. Hozzátette, hogy az infláció miatt az árak durván elszálltak. Nem csak az étel, ital nyomja meg a költségeket, de a terembérlet, a munkaerőhiány, sőt még a kiszállítás is őrült drága.

A tavalyi évhez képest átlagosan 15-20 százalékos áremelkedésre kell felkészülni a szakember szerint.

Az íratlan szabály kimondja, hogy a vacsora árát legalább illik odaadni ajándékként, ami a mostani áremelkedésekkel nagyjából 35 ezer forintot jelent fejenként, és csak efölött adjuk tulajdonképpen az ajándékot a párnak.

Szűkmarkúan

Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink ennek tudatában milyen vastag borítékot adnak, vagy adnának az ifjú párnak. Úgy tűnik a válság a legtöbb családba már begyűrűzött, hiszen legnagyobb arányban a legkisebb összeget adnák a válaszadóink.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ahogy az a fenti grafikonon is látszik, a szavazók

  • közel harmada, 32,7%-uk 35 ezer forintot, vagy annál kevesebben ad(na) fejenként,
  • 8,9%-uk 35 ezer forintot, 
  • 22,1 %-uk 35 ezer és 50 ezer forint közötti összeget, 
  • 20,2%-uk 50 ezer és 100 ezer forint közötti összeget, 
  • és meglepően sokan, 16% nyilatkozott úgy, hogy ők bizony 100 ezer forintnál is többet adnának az ifjú párnak nászajándékként.

Az esküvőipart főleg kisvállalkozások mozgatják, rengeteg embernek nyújt megélhetést: szervezők, dekorosok, fotósok, videósok, zenészek, kölcsönzőszalonok, ruhatervezők, ceremóniamesterek, varrónők, tortakészítők, és ki tudja, még hány szakma érintett, de az biztos, hogy az utóbbi időben legtöbbjük áremelésre kényszerült, már csak az elszabaduló infláció miatt is. De a koronavírus-járvány sem volt a barátjuk, pótolni kell a kiesett bevételeiket, és akkor a jövőbeli bizonytalan kilátásaikról még nem is beszéltünk, hiszen sokak kénytelenek lesznek lemondani az olcsó katás adózásról.

Ezeket az egyre növekvő költségeket nyilván a házasulandók fizetik ki, és persze az áremelkedéseket mindenki érzi a saját bőrén, de érdemes kétszer is meggondolni, mennyivel járulunk hozzá a lakodalmukhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?