10 °C Budapest
Close-up photo of female hands holding invitation envelope with a wax seal, a gift certificate, a postcard, wedding invitation card

Brutálisan elszálltak az esküvői költségek: ilyen árak mellett, mennyi pénzt adjunk az ifjú párnak?

2022. július 7. 13:03

Ma már egy tisztességes, 80-100 fős esküvőt nem lehet kihozni 5 millió forint alatt, de jellemzőbb a 6 –7 milliós költségvetés, hiszen a tavalyi árakhoz képest idén +15-20%-kal kell számolni. Nagy kérdés, hogy ilyen körülmények között, mennyit illik tenni a borítékba, hogy ne csak a vacsoránk költségét egyenlítsük ki, de adjunk is az ifjú párnak ajándékot.

Javában dübörög az esküvőszezon, egymást érik az események: sokan idén pótolják be a járvány miatt elhalasztott lagzijukat. Ők azonban nem járnak túl jól, hiszen iparági jelentések szerint őrült ütemben drágulnak az ehhez kapcsolódó szolgáltatások: a tavalyi árakhoz képest idén 15-20 százalékkal is többet kell fizetni értük.

Ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak, de nagy kérdés ilyenkor, hogy vajon a meghívottak részéről mekkora összeget illik adni.

Először is tudni kell, hogy 2022-ben mennyibe kerül egy esküvő.

Ha Budapest és vonzáskörzetét nézzük, egy nem túl nagy, 100 fős esküvői ceremónia, extra „rongyrázás” nélkül, de normális cateringgel, fotóssal nagyjából 6-7 millió forintba kerül.

Persze kevesebb fővel, némi megalkuvással ki lehet hozni 5 millió forint körüli összegből is, de az alá szinte lehetetlen menni.

 – mondta el a Pénzcentrumnak Dankó Réka esküvőszervező, a Dankó Réka Events vezetője. Hozzátette, hogy az infláció miatt az árak durván elszálltak. Nem csak az étel, ital nyomja meg a költségeket, de a terembérlet, a munkaerőhiány, sőt még a kiszállítás is őrült drága. A tavalyi évhez képest

átlagosan 15-20 százalékos áremelkedésre kell felkészülni a szakember szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Legalább a vacsorádat fizesd ki!

Ilyen költségek mellett a meghívott barát vagy rokon csak kapkodja a fejét, és már fogalma sincs mennyi pénzt illene adni az ifjú párnak. Feltehetően a néhány éve még elment a 20-assal kitömött boríték, de ezzel ma már körberöhögnek.

Az íratlan szabály kimondja, hogy a vacsora árát legalább illik odaadni ajándékként, ami a mostani áremelkedésekkel nagyjából 35 ezer forintot jelent fejenként, és csak efölött adjuk tulajdonképpen az ajándékot a párnak. Ezt persze mindenki saját pénztárcájához képest határozza meg – fejtette ki Dankó Réka, lehet 10 ezer, 20 ezer, de akár 100 ezer forint is.

Az a tapasztalat, hogy azért nem garasoskodnak a vendégek, a párok elég sok pénzt össze tudnak szedni a nagy napon. Ritka, hogy a teljes összeg, de a kétharmada, ritkább esetben a háromnegyede azért visszajön a költségeknek. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy

minél nagyobb egy esküvő, annál kevesebb hányada folyik be a költségeknek a borítékok felnyitása után.

Egy kisebb esküvőn nagyobb eséllyel térítik meg a vendégek a költségek egészét, mint egy 150 fős gigarendezvény esetén. Ez valahol logikus, hiszen a vendég saját pénzügyi lehetőségei alapján dönt, nem pedig az alapján, hogy rajta kívül még hány meghívott vendég lesz – ami pedig igencsak megemeli a költségeket: több étel, több ital, nagyobb terem, nagyobb létszámú személyzet. Réka szerint azonban látványosan nem befolyásolják az árak az esküvő méretét, leginkább még mindig a 80-100 főt hívnak meg a párok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 37. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/37. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 38. héten 260 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatos...

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17