14 °C Budapest
Close-up photo of female hands holding invitation envelope with a wax seal, a gift certificate, a postcard, wedding invitation card

Brutálisan elszálltak az esküvői költségek: ilyen árak mellett, mennyi pénzt adjunk az ifjú párnak?

2022. július 7. 13:03

Ma már egy tisztességes, 80-100 fős esküvőt nem lehet kihozni 5 millió forint alatt, de jellemzőbb a 6 –7 milliós költségvetés, hiszen a tavalyi árakhoz képest idén +15-20%-kal kell számolni. Nagy kérdés, hogy ilyen körülmények között, mennyit illik tenni a borítékba, hogy ne csak a vacsoránk költségét egyenlítsük ki, de adjunk is az ifjú párnak ajándékot.

Javában dübörög az esküvőszezon, egymást érik az események: sokan idén pótolják be a járvány miatt elhalasztott lagzijukat. Ők azonban nem járnak túl jól, hiszen iparági jelentések szerint őrült ütemben drágulnak az ehhez kapcsolódó szolgáltatások: a tavalyi árakhoz képest idén 15-20 százalékkal is többet kell fizetni értük.

Ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak, de nagy kérdés ilyenkor, hogy vajon a meghívottak részéről mekkora összeget illik adni.

Először is tudni kell, hogy 2022-ben mennyibe kerül egy esküvő.

Ha Budapest és vonzáskörzetét nézzük, egy nem túl nagy, 100 fős esküvői ceremónia, extra „rongyrázás” nélkül, de normális cateringgel, fotóssal nagyjából 6-7 millió forintba kerül.

Persze kevesebb fővel, némi megalkuvással ki lehet hozni 5 millió forint körüli összegből is, de az alá szinte lehetetlen menni.

 – mondta el a Pénzcentrumnak Dankó Réka esküvőszervező, a Dankó Réka Events vezetője. Hozzátette, hogy az infláció miatt az árak durván elszálltak. Nem csak az étel, ital nyomja meg a költségeket, de a terembérlet, a munkaerőhiány, sőt még a kiszállítás is őrült drága. A tavalyi évhez képest

átlagosan 15-20 százalékos áremelkedésre kell felkészülni a szakember szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Legalább a vacsorádat fizesd ki!

Ilyen költségek mellett a meghívott barát vagy rokon csak kapkodja a fejét, és már fogalma sincs mennyi pénzt illene adni az ifjú párnak. Feltehetően a néhány éve még elment a 20-assal kitömött boríték, de ezzel ma már körberöhögnek.

Az íratlan szabály kimondja, hogy a vacsora árát legalább illik odaadni ajándékként, ami a mostani áremelkedésekkel nagyjából 35 ezer forintot jelent fejenként, és csak efölött adjuk tulajdonképpen az ajándékot a párnak. Ezt persze mindenki saját pénztárcájához képest határozza meg – fejtette ki Dankó Réka, lehet 10 ezer, 20 ezer, de akár 100 ezer forint is.

Az a tapasztalat, hogy azért nem garasoskodnak a vendégek, a párok elég sok pénzt össze tudnak szedni a nagy napon. Ritka, hogy a teljes összeg, de a kétharmada, ritkább esetben a háromnegyede azért visszajön a költségeknek. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy

minél nagyobb egy esküvő, annál kevesebb hányada folyik be a költségeknek a borítékok felnyitása után.

Egy kisebb esküvőn nagyobb eséllyel térítik meg a vendégek a költségek egészét, mint egy 150 fős gigarendezvény esetén. Ez valahol logikus, hiszen a vendég saját pénzügyi lehetőségei alapján dönt, nem pedig az alapján, hogy rajta kívül még hány meghívott vendég lesz – ami pedig igencsak megemeli a költségeket: több étel, több ital, nagyobb terem, nagyobb létszámú személyzet. Réka szerint azonban látványosan nem befolyásolják az árak az esküvő méretét, leginkább még mindig a 80-100 főt hívnak meg a párok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem