15 °C Budapest
Concept cryptographic nft on a hundred-dollar bill franklin in glasses.

Kiderült, mit esznek a legújabb kriptovalutákon: így kaszálnak nagyot az igazi kripto-mágusok

2021. december 17. 16:45

Megérkezett a Pénzcentrum videóblogjának legújabb epizódja. A CashTag crypto sorozatának harmadik részében megtudhatsz mindent, amit érdemes, nem csak az Ethereumról, de az idei év legnagyobb slágerének számító nem helyettesíthető tokenekről is. A műsor vendége ezúttal  isHonti Roland volt. Pitner Gábor  és a Crypto Falka csoport alapítójának beszélgetésében szóba került az Ethereum népszerűségének titka, Polgár Judit és az is, hogy válhatott kvázi műgyűjtéssé a kriptozás 2021-ben. Érdemes tehát meghallgatni az újabb izgalmas negyedórás beszélgetést.

2013-ban egy Vitalik Buterin nevű srác, aki a kriptovalutákat tanulmányozta és kutatta, javasolt létrehozni egy új kriptovalutát egy olyan blokklánccal, aminek a funkciója is kibővített lenne és már nem csak a kriptovaluták adásvétele és tárolása lenne rajta lehetséges, ez volt az Ethereum. Első körben erről kérdeztük a műsor vendégét, Honti Rolandot, a Crypto Falka csoport alapítóját és vezetőjét.

A beszélgetés során kiderült, hogy a BItcoin és az Ethereum is jelkenleg Proof of Work folyamat szerint működik. Ami azt jelenti, hogy azok a bányászok akik végzik a tranzakciók lebonyolítását és akik létrehozzák az új blokkokat a blokkláncon, jutalmat kapnak. Az Ethereum azonban hamarosan átáll Proof Of Stake folyamatra, ami azt fogja jelenteni , hogy nem a bányászok “munkája” lesz a biztosíték a tranzakciók mögött. A témába jobban belemenve pedig a szakértő kifejtette hogyan teszik ez különlegessé az Ethereumot és milyen új lehetőségek nyíltak meg ezzel a kriptozásban.

De az NFT története is legalább ennyire érdekes, ezt pedig szintén sikerült megvitatnunk Honti Rolanddal. Az NFT-re a valós világból a legjobb példa egy híres festmény,. Egyetlen egy eredeti van belőle a világon, tehát nem lehet helyettesíteni mással. De jó példa lehet egy szobor is, vagy akár a lánchíd. Hiába vannak más hidak is, a Lánchidat nem tudjuk másikkal helyettesíteni, ha oda hozunk egy másikat attól az még nem lesz Lánchíd. Ebben az egyediségben rejlik az NFT-k értéke is, amikből a legdrágább, a Mindennapok: Az első 5000 nap című kollázs nemrégiben közel 70 millió dollárért kelt el.

A beszélgetésben szóba kerültek még más híres és értékes NFT-k. De kiderült az is, hogy már kiállításokat is szerveznek a különleges tokenekből, amikből már az egyik lenagyszerűbb magyar sportoló is legyártotta a sajátját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De mennyibe kerül egy jegy egy NFT kiállításra, és hogyan is újította meg az Ethereum a kriptozást? Számos egyéb mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a Pénzcentrum CashTag harmadik tematikus adásából:

A sorozat folytatódik! Idén lezárul a kriptopiacos sorozat, az altcoinokról szóló, hamarosan érkező negyedik résszel. Utána január első adása már egy másik igazán izgalmas pénzügyi témával foglalkozik majd. A Pénzcentrum YouTube csatornáján pedig továbbra is megtalálhatjátok a sorozat első három részét és a hamarosan érkező további epizódokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem