2 °C Budapest
Open cardboard box with hard disk

Ne dőlj be a reklámoknak: ezekre az elektronikai cuccokra nem érdemes sok pénzt költeni

2021. szeptember 20. 16:52

Sok esetben igaz a mondás, hogy a drágább mindig jobb, ám akadnak olyan tech-cuccok, amelyek esetében nincs nagy különbség a filléres darabok és a márkásak között. Például, ha csak mindennapi munkavégzésre használod a gépedet, fölösleges méregdrága, ergonomikus egeret, billentyűt venni, de a merevlemezeknél és a kábeleknél is ugyanez a helyzet.

Vannak olyan tech-cuccok, amelyekből valóban megéri a drágábbat megvenni, mert a különbség érzékelhető lesz. Azonban több olyan dolog is van, ahol lényegében mindegy, hogy egy párezres, vagy egy több tízezres áruról beszélünk, a hétköznapi felhasználó lényegi különbséget nem fog érezni a párezres és a több tízezerért árult verziók között. Alább összeszedtünk pár olyan tech-cuccot, amelyekre fölösleges túl sok pénzt költeni.

Kábelek

A legelső tétel a listán gyakorlatilag a legelterjedtebb is egyben, ezek a kábelek. A normál felhasználói szinten egy 2000 forintos ugyanolyan jól teljesít, mint egy 10-15 ezres darab. Például egy új házimozi rendszer vásárlásakor a legtöbb embernek a szeme sem rebben, ha még rá kell fizetni egy jelentős összeget a csúcsminőségű kábelekre, miközben tizedannyiért is pontosan ugyanolyan minőséget kaphatna.

Ha egy digitális kábellel nézünk tévét, vagy hallgatunk zenét, és a jel romlana, valószínűleg megszűnne a teljes kép és hangfolyam. A legtöbben azt gondolják, hogy az olcsóbb kábelek esetében nem olyan jók a színek, nem olyan tiszta a kép, mintha valami drágábbat használnánk, de az igazság az, hogy ugyanúgy továbbítják a jelet. Szóval nem kell feltétlenül felülni az eladóknak. Ez vonatkozik a HDMI-kábelekre, a TV-kábelekre, az USB-kábelekre, az Ethernet-kábelekre és nagyjából minden olyan kábelre, amely digitális jelet továbbít.

Merevlemezek

A legtöbb ember személyes tapasztalatai alapján rendkívül hűséges a különböző márkájú merevlemezekhez. Ám a márka helyett érdemes inkább a felhasználói értékeléseket nézni, illetve a specifikációkat összehasonlítani. Így könnyen megtalálhatjuk azt, ami ár-érték arányban a legjobb, ami akár egy kevésbé ismert darab is lehet.

Telefonok

A Quick and Dirty cikke szerint gyakran 2-3 évig használhatunk egy mobiltelefont különösebb gond nélkül. Ennyi idő kell kb. ahhoz, hogy az akksi elhasználódását már érdemben érezzük. A telefonokat rendkívül jól marketingelik, olyannyira, hogy néhány apró funkció hatalmas eladási érvvé válik, és a legtöbb ember úgy érzi, hogy az egyéves telefonja mehet a kukába, amint a következő verzió megjelenik. De egy telefon könnyen kibír akár éveket is, szóval ha csak azért vennél új mobilt, mert megjelent az új verzió, azért gondold át...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Billentyűzetek és egerek

Teljesen rendben van, ha olcsó billentyűzeteket és egereket használsz a munkához, vagy hobbiszintű játékra. Gyakorlatilag semmi értelme az ergonómikus billenytűzeteknek, speciális egereknek, ha a gépet alapszintű szövegszerkesztésre, e-mailezésre, alkalmi játékra, Facebookozásra használjuk.

Szoftverek

Végül, de nem utolsósorban a szoftverek. Van egy olyan elképzelés, hogy minél többet fizetsz egy szoftverért, annál jobb, annál több funkcióval rendelkezik. Bár ez egyes szoftverek esetében tényleg igaz lehet, ám rengeteg olyan ingyenes program van, amely akár jobb is lehet, mint a fizetős társaik. Például az olyan ingyenes szoftverek, mint a Handbreak, az Audacity, a Virtual Box, a VLC, a Sync és a Libre Office nagyszerű alternatívák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem