Open cardboard box with hard disk

Ne dőlj be a reklámoknak: ezekre az elektronikai cuccokra nem érdemes sok pénzt költeni

2021. szeptember 20. 16:52

Sok esetben igaz a mondás, hogy a drágább mindig jobb, ám akadnak olyan tech-cuccok, amelyek esetében nincs nagy különbség a filléres darabok és a márkásak között. Például, ha csak mindennapi munkavégzésre használod a gépedet, fölösleges méregdrága, ergonomikus egeret, billentyűt venni, de a merevlemezeknél és a kábeleknél is ugyanez a helyzet.

Vannak olyan tech-cuccok, amelyekből valóban megéri a drágábbat megvenni, mert a különbség érzékelhető lesz. Azonban több olyan dolog is van, ahol lényegében mindegy, hogy egy párezres, vagy egy több tízezres áruról beszélünk, a hétköznapi felhasználó lényegi különbséget nem fog érezni a párezres és a több tízezerért árult verziók között. Alább összeszedtünk pár olyan tech-cuccot, amelyekre fölösleges túl sok pénzt költeni.

Kábelek

A legelső tétel a listán gyakorlatilag a legelterjedtebb is egyben, ezek a kábelek. A normál felhasználói szinten egy 2000 forintos ugyanolyan jól teljesít, mint egy 10-15 ezres darab. Például egy új házimozi rendszer vásárlásakor a legtöbb embernek a szeme sem rebben, ha még rá kell fizetni egy jelentős összeget a csúcsminőségű kábelekre, miközben tizedannyiért is pontosan ugyanolyan minőséget kaphatna.

Ha egy digitális kábellel nézünk tévét, vagy hallgatunk zenét, és a jel romlana, valószínűleg megszűnne a teljes kép és hangfolyam. A legtöbben azt gondolják, hogy az olcsóbb kábelek esetében nem olyan jók a színek, nem olyan tiszta a kép, mintha valami drágábbat használnánk, de az igazság az, hogy ugyanúgy továbbítják a jelet. Szóval nem kell feltétlenül felülni az eladóknak. Ez vonatkozik a HDMI-kábelekre, a TV-kábelekre, az USB-kábelekre, az Ethernet-kábelekre és nagyjából minden olyan kábelre, amely digitális jelet továbbít.

Merevlemezek

A legtöbb ember személyes tapasztalatai alapján rendkívül hűséges a különböző márkájú merevlemezekhez. Ám a márka helyett érdemes inkább a felhasználói értékeléseket nézni, illetve a specifikációkat összehasonlítani. Így könnyen megtalálhatjuk azt, ami ár-érték arányban a legjobb, ami akár egy kevésbé ismert darab is lehet.

Telefonok

A Quick and Dirty cikke szerint gyakran 2-3 évig használhatunk egy mobiltelefont különösebb gond nélkül. Ennyi idő kell kb. ahhoz, hogy az akksi elhasználódását már érdemben érezzük. A telefonokat rendkívül jól marketingelik, olyannyira, hogy néhány apró funkció hatalmas eladási érvvé válik, és a legtöbb ember úgy érzi, hogy az egyéves telefonja mehet a kukába, amint a következő verzió megjelenik. De egy telefon könnyen kibír akár éveket is, szóval ha csak azért vennél új mobilt, mert megjelent az új verzió, azért gondold át...

Billentyűzetek és egerek

Teljesen rendben van, ha olcsó billentyűzeteket és egereket használsz a munkához, vagy hobbiszintű játékra. Gyakorlatilag semmi értelme az ergonómikus billenytűzeteknek, speciális egereknek, ha a gépet alapszintű szövegszerkesztésre, e-mailezésre, alkalmi játékra, Facebookozásra használjuk.

Szoftverek

Végül, de nem utolsósorban a szoftverek. Van egy olyan elképzelés, hogy minél többet fizetsz egy szoftverért, annál jobb, annál több funkcióval rendelkezik. Bár ez egyes szoftverek esetében tényleg igaz lehet, ám rengeteg olyan ingyenes program van, amely akár jobb is lehet, mint a fizetős társaik. Például az olyan ingyenes szoftverek, mint a Handbreak, az Audacity, a Virtual Box, a VLC, a Sync és a Libre Office nagyszerű alternatívák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?