22 °C Budapest
Budapest, 2023. január 3.Érvényes fizetõeszközök, papír bankjegyek és pénzérmék.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ki sem tudnák fizetni az Ötöslottó 6,45 milliárdos főnyereményét? Erre a csavarra kevesen gondoltak

2024. február 24. 10:30

Nincs annyi ötforintos forgalomban, amennyiből ki lehetne fizetni az Ötöslottó hétvégi, 6,45 milliárdos főnyereményét - derült ki az MNB adataiból. Sőt Magyarország összes tízforintosa se lenne elég. A jegybank pénzforgalmi adatai alapján kiszámoltuk, hány köbméter 500 forintost tenne ki a rekordnyeremény, és kiderül az is, meddig érne, ha egymás mellé raknánk a bankókat. Persze, mindez csak elvi szinten működik: a szabályok szerint a nagynyereményeket a Szerencsejáték Zrt. kizárólag bankszámlára utalja ki.

Rekordnyeremény várja szombaton este a szerencsevadászokat az Ötöslottón: aki mind az öt számot eltalálja, 6,45 milliárd forintot nyer. Utoljára 2023 júliusában volt telitalálatos szelvény, akkor mindössze 3 hétig halmozódott a nyeremény, amely így 481 millió 181 ezer forint volt.

Korábbi cikkünkben megnéztük, milyen számokkal játszottak a rekordnyertesek, most pedig kiszámoltuk, hogy mi történne akkor, ha valaki megnyerné a 6,45 milliárdot, és az összeget készpénzben fizettetné ki a Szerencsejáték Zrt.-vel.

A feltételes mód indokolt, ugyanis a játékszabályzat szerint a kiemelten nagy összegű, 100 millió feletti nyereményeket a játékosok minden esetben átutalással kapják meg - ehhez kell egy Magyarországon működő bankban nyitott, forint alapú bankszámla is. Persze elviekben ez abban nem akadályozza a nyertest, hogy később a bankból kivegye az összeget készpénzben, de vélhetően egyik pénzintézetnél sem lenne egyszerű kijárni ezt.

Több ezer tonna érme

Számításunkhoz a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, decemberre vonatkozó készpénzforgalmi adatait használtuk. Ezeszint az alábbi mennyiségben voltak forgalomban 2023 végén az egyes címletek:

Egyből szembetűnik, hogy akadna egy kis probléma a kifizetéssel, ha a szerencsés kápéban, bizonyos címletekben kérné ki a nyereményét:

ugyanis az országban nincs annyi ötforintos, amennyi fedezné a nyereményt! És az sem lenne elég, ha az összes forgalomban lévő tízforintost begyűjtenék.

Az ötforintos átmérője 21,2 milliméter, így az érme területe kerekítve 352 négyzetmilliméter. Ha lenne belőle 1 milliárd 290 millió darab, amennyi kellene, akkor kiterítve 455 244 négyzetméternyi területet foglalna el. Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer, azaz kb. ötször lehetne vele leteríteni az országot. A 5 forintos magyar pénzérme vastagsága 1.6 mm, az átmérője pedig 21 mm, úgyhogy egy érme térfogata kicsit több mint 561,6 köbmilliméter. Ha a 6,45 milliárdos lottónyereményt kellene ötforintosban kiváltani, akkor

kerekítve 724,5 köbméternyi pénzérménk lenne.

Egy olimpiai méretű úszómedence (50*25 méter, 2 méteres mélységgel) körülbelül 2500 köbméteres, így a mennyiség egy negyed- vagy harmadolimpiai méretű medencét tölthetne meg.

Húszforintosból a hazai pénztárcákban keringő mennyiség 71 százaléka kellene ahhoz, hogy kifizessék az Ötöslottó főnyereményét, de az ötvenesek több mint felét is be kellene gyűjteni, vagy a százasok több mint negyedét. Ha a nyertes úgy dönthetne, hogy csak 200 forintosban fizessék ki, akkor is több mint 32 millió érmére lenne szükség:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

ez 290 tonnát nyomna, tárolni és elszállítani is elég bajos volna.

Ha lenne annyi ötforintos, hogy kifizessék a nyertest, akkor több mint 5400 tonnányi érmét kellene valahogy hazavinni, és tárolni. Összességében a 6,45 milliárdos főnyeremény az összes itthon forgalomban lévő értékének majdnem 7 százalékát tenné ki!

Pár bőrönd húszezres, vagy 13 tonna 500-as

Ha a bankjegyeket nézzük, akkor már valamivel egyszerűbb lenne a dolog, 500-asból "csak" 12,9 tonnányi lenne a giganyeremény, ezt már egy kamionnal lehetne mozgatni - és csak az 500-as bankjegyek harmadát kellene odaadni a nyertesnek. Az egyszerűség kevéért úgy számoltunk, hogy minden egyes magyarországon forgalomban lévő bankjegy 1 grammot nyom, de ez lehet több is a sok kézen átfutott, koszos bankók esetében.

Nyilván, ahogy megyünk feljebb a címletekben, annál kevesebb kell belőlük, így 10 ezer forintosokból már csak 645 ezer darab kellene, amelynek a súlya 645 kiló lenne, ez már például egy targoncával is kezelhető mennyiég - és a forgalomban lévő 10 ezresek mindössze 0,35 százaléka. 20 ezresből csak 322 kilónyit kellene hazavinni, kb. 20-25 nagyobb bőrönd elég lehet erre, és ez nem ütné meg nagyon az állományt sem: a 322,5 ezer darab bankjegy mindössze az összes 20 ezres 0,11 százalékát jelentené.

Két Puskás Arénát be lehetne teríteni

Magyarországon a bankjegyek egységes méretűek (154 mm X 70 mm), így egy bankó területe 10780 négyzetmilliméter. Azaz kiterítve 92,7 bankjegy terítene be egy négyzetmétzernyit. A giganyeremény 500 forintosban szétterítve 139 762 négyzetméter lenne. Viszonyításképpen Puskás Aréna alapterülete 60700 négyzetméter azaz kétszer is vidáman le lehetne fedni 500-assal, a Parlamenté 17745 négyzetméter, azaz majdnem nyolcszor be lehetne borítani a padlót 500 forintossal.

Ha a nyertes hosszában egymás mellé tenné az 500-asokat, akkor egy 1986 kilomléter hosszú egyenest kapna. Azaz a vonal bőven elérne Londonig, ami légvonalban 1730 km-re van Budapesttől. A Wikipedia szerint Magyarország határszakaszainak hossza összességében 2215,3 kilométer, azaz csak bő 230 kilométer maradna ki, ha körbe akarnánk rakni 500 forintossal a határt. A Nemzetközi Űrállomás pedig nagyjából 405 kilométeres magasságban kering a Föld körül, szóval az 500-as sort felállítva vidáman meglenne majdnem ötször.

Egy hazai bankjegy térfogata (ha azt vesszük, hogy 0,1 milliméter vastag) 1078 köbmilliméter. Gyors számítás után kiderül, hogy így a nyeremény 500-asokban kifizetve 13 906 200 000 köbmilliméter térfogatú lenne, azaz 13,9 köbméter. Egy átlagos kerti medencébe 5-6 köbméter víz fér, úgyhogy 500-asokkal kettőt is fel lehetne tölteni a lottónyereményből - és még a lábmosóba is maradna.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm