A four-leaf clover, a rare variation of the common three-leaf clover, grows in a clover field. Four-leaf clovers are traditionally associated with luck, love, hope and faith.

Lehullott a lepel az Ötöslottó 6,45 milliárdos főnyereményéről: ezt jobb ha tudod, mielőtt ikszelsz

2024. február 22. 14:03

Immáron 29 hete nem volt telitalálatos szelvény az Ötöslottón, így most hétvégén már 6,45 milliárd forint lesz a várható főnyeremény. Vitán felül hatalmas összegről van szó, de vajon hogyan aránylik a mostani főnyeremény ahhoz az igen kicsi nyerési esélyhez, melyet egyetlen szelvény megvásárlásával tudhatunk a magunkénak? Elég nagy összegről van szó ahhoz képest a „kockázathoz” képest, melyet egy-egy szelvény megvásárlásával vállalunk? Az alábbiakban ennek járunk utána.

Utoljára 2023 júliusában volt telitalálatos szelvény az Ötöslottón – akkor mindössze három hétig halmozódott a nyeremény, amely így „csupán” 481 millió 181 ezer forint volt. Bár az emberek többsége számára már ez is szinte elképzelhetetlenül nagy összeg, ám mégiscsak eltörpül az azóta felhalmozódott 6,45 milliárd forinthoz képest. De vajon arányban van ez a nyeremény a szelvények áraival?

Aki már valaha kipróbálta a játékot az nyilvánvalóan tudja, hogy az Ötöslottón 90 számból 5-öt kell eltalálni ahhoz, hogy hazavihessük a mindenkori főnyereményt. Egyetlen játékmező megjátszásával erre igazán nem sok esélyünk van – egészen pontosan a nyerési esélyünk 1 a 43 949 268-hoz. Amennyiben tehát biztosra szeretnénk menni, úgy ennyi mezőt kellene megjátszanunk, ami a mostani 400 forintos alapárral számolva 17 579 707 200 forintot jelent. Mindezt úgy is mondhatjuk, hogy ez az az összeg, amely arányban lenne a nyerési esélyeinkkel. Ez még a mostani várható főnyereménynek is a 272,6 százaléka.

Mindezt persze visszafele is nézhetjük – amennyiben egy alapjáték ára 146,8 forint lenne, úgy a nyerési esélyeink egyensúlyban lennének a mostani várható főnyeremény összegével, hiszen ebben az esetben 6,45 milliárd forintba kerülne a 43 949 268 játékmező megjátszása.

Mindez persze csak játék a számokkal – a valóságban aligha lenne kivitelezhető, illetve anyagilag sem érné meg az összes lehetséges számkombináció megjátszása, illetve az is természetes, hogy a szabályok és a játék árazása úgy vannak kitalálva, hogy a lottótársaság is nyereségesen tudjon működni.

Melyik lottó éri meg leginkább?

A magyar lottójátékok közül az Ötöslottón tudnak a legnagyobb nyeremények felhalmozódni, bár a Hatoslottón sem példa nélküliek a több milliárd forintos főnyeremények – a játék valaha volt legnagyobb nyereménye megközelítette a 3,2 milliárd forintot. Ezeknél a játékoknál csak a nemzetközi Eurojackpoton halmozódhat fel nagyobb nyeremény – a felső határ itt 120 millió euró, ami a jelenleg figyelembe vett árfolyammal számolva 46,5 milliárd forintot jelent.

A többi játékban - Skandináv lottó, Luxor, Joker – „csupán” néhány tíz-, esetleg néhány százmillió forintra tud hízni a főnyeremény. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy aki igazán nagy pénzt szeretne nyerni, annak bizony az első három játék valamelyikével – vagy mindegyikével - kell szerencsét próbálnia. De vajon melyiken van a legnagyobb esélyünk nyerni, illetve hol volt a mindenkori legmagasabb nyeremény a legközelebb ahhoz az összeghez, amely minden lehetséges számkombináció megjátszásának ára lenne?

Nos, a nyerési esélyeink a Luxoron a legjobbak, 1 a 285 439-hez, ráadásul ebben az esetben egy alapjáték ára mindössze 300 forint jelenleg. Ez azt jelenti, hogy minden lehetséges kombináció megjátszása 85 631 700 forintba kerülne. Ezzel szemben a valaha volt legnagyobb Luxor-nyeremény 95 293 966 forint volt, ami az előző összeg 111,3 százaléka. Ugyanakkor a dolog szépséghibája, hogy ekkora nyereményre utoljára 2003-ban, tehát 21 évvel ezelőtt volt példa – nyertesek többsége a fenti összegnél jóval kisebb nyereményt vihet haza.

A második legjobb nyerési esélyeink a Jokernél vannak, nevezetesen 1 az 1 millióhoz. Az alapjáték ára 400 forint, tehát az összes kombináció megjátszása 400 millió forintba kerülne. Ezzel szemben a játék történetének legnagyobb nyereménye közel 387 millió forint volt, ami az előző összeg 96,7 százaléka. Azt mondhatjuk tehát, hogy a Joker esetében a nyerési esélyek, a játék ára és a felhalmozható nyeremény egyensúlyban vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonló a helyzet a Hatoslottó esetében is – bár itt már 3 258 024 000 forintba kerülne az összes számkombináció megjátszása, ám a játék történetének legnagyobb nyereménye ennek az összegnek a 97,2 százalékát tette ki. Tehát itt is előfordulhat, hogy nagyjából egyensúlyba kerülnek a nyerési esélyek, az alapjáték ára és az elvihető főnyeremény mértéke.

Ugyanakkor a többi játék esetében már egészen más arányokkal találkozhatunk. A Skandináv lottó esetében 1 344 904 000 forintba kerülne az összes kombináció megjátszása, ezzel szemben a játék történetének legnagyobb nyereménye „mindössze” 690 millió forint volt, ami az előző összegnek csupán 51,3 százaléka. A Skandináv lottó esetében ugyanakkor az is nehezíti az ennél magasabb összeg felhalmozódását, hogy ezen a játékon minden héten egyszerre két húzás is történik.

Még rosszabbak az arányok a Eurojackpot esetében – ott már 114 667 291 200 forintba kerülne minden lehetséges kombináció megjátszása, ezzel szemben a főnyeremény 46,5 milliárd forintban van maximalizálva (40,6%).

Mindezek után talán meglepő lehet, hogy az Ötöslottó arányai még rosszabbak a játékosok szempontjából nézve – ebben az esetben (mint már említettük) 17 579 707 200 forintot kellene költenünk minden lehetséges kombináció megjátszására, amelynek a mostani várható főnyeremény csupán a 36,7 százalékát teszi ki. Tehát a főnyeremény itt van a legjobban elmaradva attól az összegtől, amely a játékos nyerési esélyei alapján arányos lenne.

Mint írtuk, az Ötöslottó mostani főnyereménye akkor lenne összhangban a játékos nyerési esélyeivel, ha egy alapjáték ára mindössze 146,8 forintba kerülne. Ehhez képest a mostani 400 forintos ár jelentős, 172,5 százalékos túlárazást jelenthet. De természetesen mindezt úgy is felfoghatjuk, hogy a 146,8 és a 400 forint is egyaránt aprópénz ahhoz képest, hogy adunk magunknak egy esélyt arra, hogy egy csapásra milliárdossá válhassunk.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső SKANDINÁV LOTTÓ aloldalunkon

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem