25 °C Budapest
Date Night at the Movies -Teenage boy oblivious to the fact that his date has a huge crush on him.

Itt a friss lista: ezeket a filmeket nézi a legtöbb magyar Valentin-napon 2024-ben

2024. január 24. 07:03

A legjobb és legegyszerűbb kimozdulós programok Valentin-napon a mozizás, a színház, vagy koncert, esetleg egy vacsi egy jobb étteremben. Sokan szeretnek ugyanakkor bekuckózni is együtt és egymásra szánni az estét: pizzát rendelni és beülni a tévé elé. Akár moziról, akár otthoni filmezésről van szó, minden évben nagy a harc a párok között, milyen romantikus film jöhet szóba a szerelmesek napján. Hiszen aki ki nem állhatja a műfajt, annak egyenesen kínzás lehet egy ilyen zsánerfilm, aki viszont éppen ezt szereti, de sosincs hozzá partner, legalább ezen a napon szeretne áldozni a romantika oltárán. Hogy megkönnyítsük a választást, összegyűjtöttük, milyen filmek várhatók a mozikban, illetve elérhetők streamingen a Valentin-napi filmezéshez.

Egy hónap van hátra a Valentin-napig, ideje kitalálni az idei évi programot/ajándékot azoknak, akik ünneplik a szerelmesek napját. A karácsonyi ajándékokkal kapcsolatos múlt évi szavazásunkon kiderült, hogy a Pénzcentrum olvasói a leginkább utazásnak, élményajándéknak; pénznek; illetve színházjegynek, mozijegynek, vagy kulturális programnak örülnek. Ebből is látszik, hogy a mozizás egy népszerű program, a mozilátogatási statisztikákban látható, hogy eseményjelleggel mindig többen mozdulnak ki. A pandémia előtt megfigyelhető volt, hogy a Valentin-nap hetében megugrott a jegypénztárak bevétele, valószínűleg sokan választották tehát esti romantikus programként a mozizás. 2024-ben feltehetően ugyancsak sokan választják majd a mozikat február 14-én, ezért most listába szedtük azokat a címeket, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot idén. Azokról sem feledkeztünk el, akik inkább a bekuckózást választják: átfésültük az idei streaminges kínálatot.

Romantikus filmek a mozikban 2024-ben Valentin-napon

Bár idén úgy tűnik, nem érkezik kifejezetten Valentin-napra időzített romkom a magyar mozikba, bőven van a kínálatban olyan film, ami romantikus témájú, és megfelelő választás lehet a szerelmesek napjára. Jelenleg is már ott van a műsorkínálatban az Imádlak utálni (Anyone but you), a Könnyű nőcske és a Barátság extrákkal rendezőjének legújabb romkomja. A főszerepben Sydney Sweeney-vel, akit leginkább az Eufória és A Fehér Lótusz című sorozatokból ismerhetünk, illetve Glen Powellel, aki legutóbb a Top Gun: Maverickben tűnt fel. Aki szereti a klasszikus romantikus komédiákat az összes klisével együtt, az valószínűleg ebben a filmben sem csalódik majd.

Ugyancsak megy már a mozikban egy ideje - január 11-e óta - az Előző életek (Past Lives) című romantikus dráma, remélhetőleg még el lehet majd csípni Valentin-nap környékén is. Celine Song új filmje sorra söpörte be az elismeréseket a filmes fesztiválokon, a nemzetközi és magyar kritikai visszhangja is nagyon pozitív volt. A főszereplők gyerekkori barátok, akiket elválasztott egymástól, hogy Nora Kanadába költözött a családjával, míg Hae Sung Koreában maradt. Már felnőtt életük során még kétszer veszik fel a kapcsolatot egymással, és végül találkoznak is, az ő kapcsolatukba enged bepillantást a film. A főszereplők többször próbálnak választ találni a "Mi lett volna, ha?" kérdésre.

Ugyancsak műsoron van még, legalábbis a fővárosi artmozikban, a decemberben bemutatott Hulló levelek című dráma, melynek lehet hogy témája miatt lesz még 1-2 vetítése Valentin-nap tájékán. Aki Kaurismäki filmjében két kiszolgáltatott, egyszerű ember történetét követjük, akiknek a kiüresedett napjait élettel tölti meg, hogy kapcsolat jön létre közöttük, van kivel törődniük, tulajdonképpen van miért felkelniük. A finn rendező sajátos világa és humora ebben a filmben sokak elismerését kivívta külföldön és itthon is.

Január 25-én mutatják be a mozik A szenvedély íze (La passion de Dodin Bouffant) című romantikus drámát. A cím ne tévesszen meg senkit, nem egy francia limonádéról van szó. A mesteri Anh Hung Tran filmjének témája az ételek, illetve az élet szeretete, melyet Dodin Bouffant gourmet az ételekhez és a szakácsnőjéhez fűződő szenvedélyes viszonyán keresztül. A filmben rengeteg érzéki jelenet van az ételek készítéséről ezért üres hassal semmiképp sem érdemes beülni rá. Kifejezetten romantikus program lehet pároknak, ha a film után együtt főznek valamit, amihez egészen biztosan megjön mindenki kedve.

Ugyancsak január 25-én mutatják be a Csábító leckéket (Miller's Girl), mely inkább drámai thriller, mint szerelmi történet. A történetben azonban egy ambíciózus diáklány és az irodalom tanárának viszonya bontakozik ki, a főszerepben Martin Freemannal és Jenna Ortegával. Aki kevésbé rajongója a romantikus drámáknak, vagy vígjátékokra, benevezhet helyettük erre a filmre is.

A homárt és A kedvencet is jegyző görög rendezőnek, Jórgosz Lánthimosznak (Yorgos Lanthimos) is megérkezik a következő héten a mozikba. A Szegény párák (Poor Things) bár megkapta a romantikus és vígjáték címkéket, egyáltalán nem klasszikus romkomra kell számítani. A főszerepet a most is páratlan Emma Stone alakítja, egy felnőtt testben életre kelt gyereket, aki így járja végig a felnőtté válás útján, melyben a szerelemnek, szexnek és az útkeresésnek is nagy szerep jut. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Február 1-jén mutatják be a magyar mozik Sofia Coppola új filmjét, a Priscillát, mely Elvis és felesége kapcsolatát boncolgatja. Az életrajzi dráma viszont egyáltalán nem a Király istenítéséről szól, vagy szenvedélyes szerelemről - így aki ilyesmit várni tőle, csalódhat. 

Bár nem kifejezetten romantikus, február 1-jén mutatják be az Argylle: A szuperkém (Argylle) című filmet, melyben együtt menekül egy kémszervezet elől egy bestseller kémregényíró, aki addig remeteként élt, illetve egy Sam Rockwell által megformált kém, aki egyáltalán nem olyan, mint a regények hősei. Plusz egy macska egy hátizsákban. Aki tehát a tömény romantika vagy dráma helyett inkább csak szórakozásra vágyna, annak jó választás lehet ez a film is. 

Streaming-kínálat

Ha előfizetésünk van valamilyen streamingre, néhány kattintás/gombnyomás árán temérdek romantikus tartalom zúdulhat ránk, csak győzzünk válogatni. Ráadásul az algoritmusnak köszönhetően az ízlésünknek megfelelő filmeket fog feldobálni a szolgáltató. Ha mégsem tudnánk választani, akkor érdemes lehet az örök klasszikusok közül választani: mutatjuk, hogy ezek melyik platformon érhetők el.

A romantikus filmek polcán bizonyára sokak számára kiemelt helyet foglal el a Titanic (1997), James Cameron eposza Leonardo DiCaprióval és Kate Winslettel a főszerepben. A film a Disney+ kínálatában szerepel. Ugyancsak a Disneynél tekinthető meg a szintén több mint 20 éves klasszikus, a 10 dolog, amit utálok benned.

Julia Roberts romkomjait sem lehet megunni, a Micsoda nő a Netflix és a Disney+ kínálatában is szerepel, a Sztárom a párom a SkyShowtime-on. Sandra Bullockkal se lehet melléfogni: az Aludj csak, én álmodom a Disney kínálatában elérhető. A Bridget Jones naplója szintén nagy klasszikus, a Netflixen elérhető. Ha maradnánk a klasszikusoknál, a 2005-ös Büszkeség és balítélet az Apple kínálatában nézhető. A 2018-as Mamma Mia! Sose hagyjuk abba a Netflix, prime video, SkyShowtime és az Apple kínálatában is benne van. A Szerelmünk lapjai szintén a Netflixnél és Applenél elérhető. A Hat nap, hét éjszaka is elérhető a Disney+-on. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem