20 °C Budapest
Fisherman catching fish with rod at riverside, closeup

Horgászengedély 2024 árak: mi kell a horgászengedély kiváltásához 2024-ben?

2024. január 20. 12:02

A magyarok egyik legélvezetesebb hobbija a horgászat – nem véletlenül, hiszen az ország dúskál a halakban gazdag édesvizekben, azonban a horgászat ma már a legkevésbé sem tartozik az olcsó szabadidős tevékenységeink közé. A horgászat egyik alapfeltétele a horgászvizsga sikeres letétele mellett a horgászengedély kiváltása, aminek természetesen idén is emelkedtek az árai. Nézzük, hogyan változtak a horgászengedély 2024 árak!

Cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk olvasóink számára a horgászengedély 2024 évi friss tudnivalóival kapcsolatban: tudd meg, mennyibe kerül a gyerek horgászengedély 2024 évében, mennyi a turista horgászengedély 2024 során, vagy mennyi a sima felnőtt horgászengedély 2024 évi ára! A horgászengedély 2024 árak mellett arról is ejtünk pár szót, hogy hány éves kortól kell horgászengedély, mi kell a horgászengedély kiváltásához, a horgászengedély hány éves kortol elvárás a magyar vizeken, illetve, hogy mennyi a horgászengedély mellett a rejtett horgászati költség 2024 évében!

Mi kell a horgászengedély kiváltásához 2024-ben?

Magyarországon a horgászat a legnépszerűbb szabadidős- és sporttevékenységek közé tartozik: jelenleg már szűk kilencszázezer regisztrált horgászunk van, számuk pedig folyamatosan emelkedik – köztük sokan vannak a nők és a gyerekek is. A horgászengedély 2024 évi feltételei nem változtak, azonban mindig jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hol tartanak a horgászengedély 2024 árak, és hogy mi kell a horgászengedély kiváltásához, hány éves kortól kell horgászengedély a magyar vizekre!

A horgászengedély 2024 évi megszerzésének feltételei közé tartozik, hogy megszerezzük a horgászati alapismereteket, megismerjük a horgászetikát és a hatályos horgászati és halászati jogszabályokat – erről a tudásról természetesen számot kell adnunk a horgászvizsgán is (ezt a vizsgát személyesen kell letenni, digitális eszköz használatával; az ügyet a HORINFO rendszerén keresztül intézhetjük).

Emellett regisztráljunk a MOHOSZ-nál és váltsuk ki a Magyar Horgászkártyát. A horgászkártya tartalmazza a horgász alapvető személyi adatait és egy QR-kódot; azért van rá szükségünk, mert a horgászkártya megléte jogosít fel minket a horgászengedély megszerzésére).

Ha sikerrel letettük a horgászvizsgát, arról bejegyzés születik a horgászvizsga bizonyítványunkban – ezután már válthatjuk is ki a horgászjegyet és a fogási naplót. Arról se feledkezzünk meg, hogy csatlakoznunk kell egy horgászegyesülethez (kivéve turista horgászengedély 2024), legvégül pedig magát a területi horgászengedélyt kell kiváltanunk – ez arra az adott vízgazdálkodási területre lesz érvényes, ahol horgászni fogunk.

Hány éves kortól kell horgászengedély 2024 évében?

Habár horgászvizsgát már 10 éves kortól tehetünk, a horgászengedélyhez csak 15 éves kortól ragaszkodnak a magyar horgászati jogszabályok. Értelmi fogyatékkal élő személyek, vakok és gyengénlátók horgászvizsga nélkül is csatlakozhatnak a programhoz.

Gyerek horgászengedély 2024: 3-15 éves korig

A gyerek horgászengedély 2024 évében azoknak a gyerekeknek jár, akik a 3. életévüket már betöltötték, ám az adott év december 31-ig nem töltik be 15. életévüket (nem kötelező horgászvizsgát tenniük, horgászegyesülethez csatlakozniuk). A gyerek horgászengedély 2024 évében is feljogosítja a gyermekhorgászokat arra, hogy érvényes területi horgászjegy birtokában horgászhassanak az adott területen. A gyerekhorgász maximum 1 bottal, maximum 3 horoggal horgászhat, kizárólag felnőtt kíséretében. A fogási naplót a gyerekhorgászoknak is ki kell váltani, ha nem adják azt le időben, kedvezményes késedelmi díjat kell fizetniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Horgászengedély 2024 életkori kategóriák

Ezt követően jár a fiataloknak az ifjúsági horgászengedély 2024 évében: ez a15-18 éves kor közötti, már horgászvizsgára kötelezett, ám még kiskorú horgászoknak jár. 18 éves kor fölött mindenkinek a felnőtt horgászengedély kiváltása válik kötelezővé, egészen 70 éves korig, ugyanis ennek az életkori határnak a betöltésétől már az időskorú horgászengedély 2024 jár.

Turista horgászengedély 2024

A turista horgászengedély 2024 évében (avagy 90 napos horgászengedély) azoknak ajánlott, akik csak átmeneti jelleggel szeretnék élvezni a horgászatot a magyar vizeken, például egy nyaralás erejéig (rövidebb időre, akár egy napra is kiváltható a turista horgászengedély 2024 évében). Ezzel a horgászengedély típussal csak korlátozott horgászkészségek használhatók, illetve kevesebb halat foghatunk ki vele, azonban az alkalmi horgászathoz ez a horgászengedély is bőven elég. A turista horgászengedély kiváltásához is le kell tenni a sikeres horgászvizsgát, azonban nem kell horgászkártyát igényelni és horgászegyesületi tagságot létesíteni.

Horgászköltségek 2024: mennyi a horgászengedély ára?

Az állami horgászjegy és a horgászati napló, avagy fogási napló alkotják együttesen a horgászokmányt (EAH), ezeket akkor válthatjuk ki, ha letettük a sikeres horgászvizsgát és rendelkezünk horgászegyesületi tagsággal. A horgászvizsgát mindenki ingyenesen leteheti, ezek mellett azonban a horgászengedély árak 2024 évében is tartalmaznak bizonyos „rejtett” költségeket, amelyek a következőképp néznek ki:

  • A horgászvizsga letétele: ingyenes
  • Horgászregisztráció és Magyar Horgászkártya kiváltás: a regisztráció ingyenes, a kártya ára 2.200 Ft (5 évre); horgászokmány tok (opcionálisan) maximum 1.100 Ft
  • Az egységes állami horgászokmány (EAH) ára 2024 évében 5.000 Ft + a fogási napló ára 2024 során: 500 Ft (gyerekhorgászoknak és 70 év fölöttieknek ingyenes)
  • Amennyiben ezeket nem adjuk le időben, a késedelmi leadás díja: 10.500 Ft
  • A turista horgászjegy ára 2024-ben 3.500 Ft (maximum 90 napig érvényes)
  • Egységes szövetségi hozzájárulás (ESZH): 5.500 Ft (nem emelkedett az ára)
  • Egyesületi tagdíj: 2.000 Ft-tól (ESZH alóli mentesülés esetén 1.000 Ft)

A fentiek tekintetében láthatjuk, hogy területi horgászjegy nélkül, az alapokmányok megszerzése kb. 13-15.000 forintos költséget jelent egy induló horgász számára – erre jön rá a területi horgászengedély 2024 ára, illetve a pecafelszerelés ára, amivel magát a hobbit, vagy sporttevékenységet űzhetjük – rajtunk múlik, hogy milyen felszerelést veszünk, azonban jó, ha tudjuk, hogy a horgászfelszerelések árának jóformán nincs felső határa, extrém mértékben drága eszközökkel is találkozhatunk, ha profi szinten akarjuk űzni.

Országos és területi horgászengedély 2024 árak: mennyibe kerül a horgászengedély 2024-ben?

A horgászengedély 2024 évi kiváltása kapcsán jó, ha tudjuk, hogy a fentiek elenyésző költségeknek számítanak a területi horgászengedély árához képest. A horgászengedély árak tekintetében is számoljunk a magas infláció következtében megemelkedett árakkal (általánosságban 15%-os emeléssel számoljunk a 2023-as horgászengedély árakhoz képest), amelyek a következőképp néznek ki a 2024-es horgászévre vonatkozólag:

  • Éves általános országos területi jegy, teljes árú: 108.000 Ft
  • Éves általános országos területi jegy, kedvezményezett: 79.000 Ft
  • Éves általános országos területi jegy, gyermekeknek: 3.000 Ft (nem történt emelés)
  • Éves általános dunai területi jegy, teljes árú: 70.000 Ft
  • Éves általános dunai jegy, kedvezményezett: 53.000 Ft
  • Éves általános területi tiszai jegy, teljes árú: 75.000 Ft
  • Éves általános tiszai jegy, kedvezményezett: 58.000Ft
  • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), teljes árú: 42.000 Ft
  • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), kedvezményezett: 24.000 Ft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm