14 °C Budapest

Támogatná a magyarok kétharmada az apák otthon maradását a szülés után

2020. június 21. 14:02

Magyarországon jó apának lenni, hiszen az apaság pozitív hatással van a férfiak életminőségére, ezért is örvendetes, hogy nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve - közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Viszont az emberek 70-80 százaléka nem tudja, hogy az apák napja június harmadik vasárnapján van - mondta el Steigervald Krisztián generációkutató.

Az elmúlt tíz évben az ezer 15-59 éves férfira jutó születések száma 25-ről 31-re nőtt. Az apák átlagos életkora gyermekük születésekor csaknem egy évvel, 34,3 évre nőtt. Az apák szerepének fontosságát számos kutatás és tanulmány is igazolja. Bár Magyarországon inkább a hagyományos modell szerint ítélik meg a férfiak szerepét, a szülői feladatok megosztása is egyre hangsúlyosabban jelen van a családokban.

Kutatások alapján a férfiak önmaguktól, a nők pedig partnerüktől leginkább azt várják el, hogy a férfiak egyszerre biztosítsák az anyagiakat, és a mindennapokban aktívan résztvevő apák is legyenek. A hagyományos, anyagi biztonságot megteremtő apakép általános elfogadottsága 94 százalékos, ugyanakkor a családcentrikus, résztvevő apai szerep támogatottsága is jelentős, 65 százalék.

Az apák otthon maradását, közvetlenül a gyermek születése után a többség, 67 százalék támogatja. Az apák egyre nagyobb része vállalkozna arra, hogy hosszabb időt töltsön otthon gyermekgondozással, az anyák viszont hagyományosabban gondolkodnak erről, 40 százalékuk nem tartja elképzelhetőnek, hogy ne az anya maradjon otthon a gyermekkel. Ugyanakkor az édesanyák több mint négyötöde leginkább az édesapára számíthat, ha segítségre van szüksége a gyermek gondozásában és nevelésében - mutatják a kutatások.

Az apával való jó kapcsolat elősegíti, hogy a fiatalok boldogabbnak érezzék magukat - írták, megjegyezve, hogy akiknek nagyon jó a kapcsolatuk az édesapjukkal, azoknak több, mint 80 százaléka érzi magát inkább boldognak és elégedettnek. Azoknak az édesapáknak pedig, akik gyermekükkel jó kapcsolatot ápolnak, négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre - fűzték hozzá.

Kevesen tudják, hogy mikor van apák napja

Ez is mutatja, hogy az apákkal kapcsolatos érzelmi megnyilvánulások még mindig nem általánosak a családokban - mondta el Steigervald Krisztián generációkutató és megjegyezte:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

sok féri apaként a paternalista szülői, nagyszülői mintát követi, amelyre nem jellemző az "emocionális hozzáállás".

A digitalizáció és az audiovizuális kommunikáció térhódításával változtak a férfiakkal szembeni elvárások. Nemcsak az anyagi biztonság megteremtéséért és a védelemért felelnek, hanem például a külsejük is meghatározóvá vált a karrierjük és a párkapcsolatuk szempontjából is - fejtegette.

A műsorban elhangzott, hogy apák napja alkalmából először egy kilenc gyermekét egyedül nevelő, veterán katonát köszöntettek Washington államban, 1916 júniusában, és az ünnepet Richard Nixon, a 37. amerikai elnök tette hivatalossá 1972-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem