Szemet vetett a magyar vízkészletre az EU: a jövőnk múlhat ezen a lépésen

2020. október 28. 08:14

Jól látszik, hogy a mezőgazdasági termelést az elmúlt évtizedekben jelentősen befolyásolta az éghajlatváltozás, a korábbiaknál magasabb hőmérsékletek, a csapadék mennyiségének csökkenése, a megnövekedett napsugárzás és a szárazság intenzitásának fokozódása Épp ezért dolgozott ki két megközelítést az Európai Bizottság a mezőgazdaság éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében: az öntözés döntéstámogató rendszerét (Decision Support System for Irrigation: DSSI), amely információs támogatást nyújt a felhasználó számára, valamint a zöld szélfogók (Green Windbreaks: GWB) programját, amely megvédi a táji területeket a vízveszteségtől, a talajeróziótól és a szélkároktól. A témáról tartottak workshopot a Régiók és Városok Európai Hetén (European Week of Regions and Cities) októberben Brüsszelben, amelyen a HelloVidék is részt vett. 

Miután a szakemberek tudják, hogy az éghajlatváltozás hatásait valószínűleg nem lehet elkerülni, ezért válik minden korábbinál fontosabbá a megfelelő mérséklési és alkalmazkodási intézkedések végrehajtása, mind a mezőgazdasági termelésre, mind a vidéki területek és régiók gazdaságára gyakorolt jelentős negatív hatás elkerülése érdekében. Ebben segíthet az úgynevezett LIFE ViVaCCAdapt projekt, amely egy átfogó stratégiát dolgozott ki a lehetséges megoldási alternatívák érdekében.

A projekt konkrét céljai a következők:

 

  • az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás stratégiai intézkedéscsomagjának meghatározása egy holisztikus megközelítés alkalmazásával, amely magában foglalja az együttműködést számos különféle ágazat szakértőivel, ideértve a mezőgazdaságot, az erdészetet, a hidrológiát, az idegenforgalmat és a várostervezést. A projekt figyelembe veszi a javasolt mezőgazdasági intézkedések által kiváltott lehetséges környezeti problémák szakértői értékelését;
  • kísérleti döntéstámogató rendszer (DSS) létrehozása az öntözés és az ehhez kapcsolódó vízfogyasztás ésszerűsítése érdekében a Víz Keretirányelv követelményeinek megfelelően;
  • bemutató központ a zöld szélfogók (GWB) telepítésének bemutatása érdekében, hogy jól láthatóvá váljon, hogy ezek milyen hatással vannak a talajminőség és a biológiai sokféleség fenntartására. 

 

A brüsszeli workshopon ezeket a megközelítéseket ismerhettük meg közelebbről. Elsőként nézzük meg az az öntözés döntéstámogató rendszerének (Decision Support System for Irrigation: DSSI) működését, gyakorlati használhatóságát és az ezzel kapcsolatos, eddigi tapasztalatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendszer javaslatot készít az öntözésre a növény és az öntözőrendszer típusa alapján, amihez több tényezőt vesz figyelembe: az időjárás előrejelzését, a talaj vízvisszatartó tulajdonságait. Az adatokat csomagokba gyűjti, majd ezeket egy úgynevezett TDR talajnedvesség mérő szonda a kommunikációs egységen keresztül elküldi a központi szervernek. A gazda telkén összegyűjtött adatok és az időjárás-előrejelzés adatai alapján a rendszer automatikusan kiszámítja az öntözéshez javasolt időt és a vízmennyiséget

- mondta el a beszélgetésen Patricija Štor, a szlovéniai ROD Ajdovščina Regionális Fejlesztési Ügynökség projekt-koordinátora. Ha érdekel a workshopról készült teljes beszámoló, akkor olvasd el a cikket a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem