2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Megismétlődhet a 2013-as nagy dunai árvíz-katasztrófa?!


A hat évvel ezelőtti árvíz megkímélte a Felső-Tisza vidékét, de a Duna vonalán, több helyen is kiöntött a hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadék hatására. Mivel most is jelentős mennyiségű csapadék hullott és folyamatos készültség volt a hazai folyókon, a HelloVidék arra volt kíváncsi, milyen árvízvédelmi-fejlesztések történtek, illetve melyek még a kritikus térségek.A katasztrófavédelem nemcsak országos és megyei szinten, hanem minden járásban és az ország legtöbb településén mentőcsoportokat hozott létre. Ezek a mentőcsoportok elsősorban árvízi védekezésre vannak kiképezve, így veszélyhelyzetben felkészülten tudják segíteni a rendvédelmi szervek védekező munkáját, növelik a települések önmentő képességét. Országszerte mintegy 1500 megyei és helyi mentőszervezetben összesen 26 ezer önkéntes végez mentési és kárelhárítási feladatokat, kiegészítve a katasztrófavédelem tevékenységét.

- fejtette ki Mukics Dániel, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője

A  Duna alsó szakaszán, Baja környékét hatalmas, jeges árvíz érte 1956-ban, ezt követően ott megemelték a töltéseket. Ezen a területen a mértékadó árvízhez képest olyan magasan vannak a töltések, hogy ott nem indokolt ezeknek a védőrendszereknek a növelése vagy erősítése. Pont ezért, Budapest alatt a védelmi készültségi fokozatokat ritkábban kell elrendelni, mivel nagyobb területe, helye van a víznek.

A 2013-as árvízben érintett Győrújfalu és környékén történtek fejlesztések a Duna Program keretén belül, ami egy EU-s beruházás volt. Ennek köszönhetően fejlesztettük például a már meglévő töltéseket, többek közt azokat a részeket is megújítottuk, amelyek az akkori árvíz során nem voltak túl stabilak és könnyebben áteresztették a vizet. Legfőképp a Duna, Budapest feletti területén, az esztergomi szakaszán és a korábban is érintett településeken zajlottak töltésmagasítások, töltés megerősítések, ahol erre szükség volt - mondta a HelloVidéknek Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az adonyi önkormányzattól Székely Krisztina igazgatási és szociális ügyintéző válaszolt a HelloVidéknek, miszerint tavaly felújították a 6-os út egy részét, mivel ezen a területen okozott károkat az árvíz. Az útszakasz megerősítésében a vízügy segített a településnek, mivel itt a védekezés állami kézben van.

Szentendre helyzetéről a Közbiztonsági Iroda arról tájékoztatta a HelloVidéket, hogy korábban történtek fejlesztések, méghozzá az árvízvédelmi gátakat erősítették meg. Az védmű megerősítésére és átalakítására azért volt szükséges, hogy megvédjék a lakosokat és a történelmi óvárost az áradó Dunától. Ehhez uniós pályázat során nyertek támogatást.

>>> További részletek a HelloVidék cikkében

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Így épül tovább a magyar gyárország: ezen a listán is csúnyán leszerepeltünk
Az Európai Bizottság a napokban publikálta az EU-tagállamok innovációs eredményeit.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

Tesco

06.13-06.19
Országos

Auchan

06.13-06.19
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos