2020. július 14. kedd Örs, Stella

Lebuktak a haszonlesők: Airbnb-n adták ki az önkormányzati bérlakásukkat


Pár nap alatt megkeresték a havi bérleti díjat azokkal az önkormányzati bérlakásokkal, amelyeket szabálytalanul adtak ki Airbnb-ben a bérlők a Budai Várnál. Az önkormányzat emberei két ingatlanban is turistákat találtak az ellenőrzéskor, akik el is ismerték, hogy csak pár napra vették ki a szállásokat. A bérleti szerződéseket felbontotta az I. kerületi önkormányzat.

Akár 1-2 nap alatt is megkereshették az önkormányzati lakásuk bérleti díját azok, akik Airbnb-n adták ki I. kerületi önkormányzattól bérelt ingatlanjukat. A HVG birtokába került jegyzőkönyvek szerint az I. kerület bejelentés nélkül tartott ellenőrzéseket, amikor kér bérlő is lebukott.

Egy a közvetlenül a Budai Vár mellett futó Donáti utcában található ingatlant például a Booking.com-on hirdettek kiadásra, az ellenőrzéskor az önkormányzat emberei két külföldi turistát találtak a lakásban, akik be is vallották, hogy a neten bérelték ki pár napra azt. Az ingatlant kezelő nő, aki fogadta a turistákat és elvitte a bérleti díjat nem akart odamenni tisztázni a helyzetet, mondván, "nincs ideje rohangálni".

Azt pontosan nem tudni, mekkora haszonnal futott a biznisz, de annyi biztos, hogy a 80 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 20 560 forint volt. Ehhez jött hozzá az állandó 9780 forintos víz-, és az 1778 forintos szemétszállítási díj, így havonta összesen 32 118 forintot fizettek az önkormányzatnak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a Várnegyed frekventált részén egy napra átlagosan 80 dollárért (kb. 25 ezer forintért) lehet szállást bérelni, úgyhogy jókora haszonnal futhatott a biznisz.

Hasonlóan szabálytalanul adtak ki egy Országház utcai lakást, ami 200 méterre fekszik a Halászbástyától vagy a Mátyás templomtól.Az önkormányzatnál az ellenőrzést ebben az esetben a pünkösdi hétvége elé időzítették, lakásban két fiatalt találtak a bérlő helyett, akik a nem tagadták, hogy a hosszú hétvégére vették ki a lakást, az erről szóló levelezést is megmutatták.

A hatályos önkormányzati rendelet kimondja: a bérlakás nem rendeltetésszerű használatának minősül, ha azt fizető vendéglátás céljára, vagyis "rendszeres jövedelemszerző tevékenységre" hasznosítják. Az ilyen bérlakást amúgy is csak az önkormányzat írásbeli hozzájárulásával lehetne ilyen módon kiadni, albérletbe adni. Ennek megfelelően fel is bontották mind a két bérleti szerződést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS