21 °C Budapest
Ózd, 2023. augusztus 21.Panelház a Nemzetõr úton Ózdon 2023. augusztus 21-én.MTI/Vajda János

Fontos határidő jár le rengeteg magyar családnak: súlyos milliókat bukik, aki ezzel kivár

2024. február 28. 11:20

2024-ben a lakásárak stagnálhatnak, minimálisan növekedhetnek, de 2025-ben látványos emelkedés jöhet - mondta egy sajtóeseményen Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Összességében a lakáspiac mozgatótényezőinek javulásával számolnak, de a szárnyalás visszatérésével nem kalkulálnak. A banknál a az átlagos hitelfutamidők nem változtak, viszont 2023 során folyamatosan emelkedtek az átlagos kölcsönösszegek. Kasziba Erika, a pénzintézet lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője figyelmeztetett: március végén fontos határidő jár le a CSOK Plusz iránt érdeklődőknek, nem érdemes sokáig kivárni.

2022 végén túlfűtött volt a magyar lakáspiac, egyértelmű volt a korrekció, látványos zuhanás történt, 2023 pedig a kivárás éve volt, aminek a hosszát nem lehetett előre tudni - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a cég sajtóeseményén. 2024 elején viszont már olyan folyamatok indultak meg, amelyek lökhetnek a lakáspiacon, ilyen például a reálbérek emelkedése vagy a kamatplafon. Így a tranzakciószám nőhet, idővel a lakásépítések is beindulhatnak.

Az idei évben nagy kiugrásra nem számítanak, inkább a válságos időszak utáni kilábalásból. A CSOK Plusz is fűtheti a piacot, és az állampapírkondiciók változása miatt pedig növekedhet a befektetési vásárlók aránya is - sorolta. A szakember szerint a mostani helyzetet nem lehet hösszehasonlítnai a 2008-2009-es válsággal. Tartós, érezhető nominális áresés nagy sokkok esetében szokott történni, most csak kisebb korrekció volt. 2024-ben a lakásárak stagnálhatnak, minimálisan növekedhetnek, de 2025-ben látványos emelkedés jöhet.

A tavalyi évben a lakásépítések és a kiadott építések száma alapján is elmondható, hogy az építőipar is bezuhant. Az 5 százalékos áfához 2024-ben kiadott építési engedély szükséges, ezért a kiadott engedélyek számán ez is meglátszódhat - mondta Valkó Dávid. A 2023-as tranzakciószámot 105 ezerre becsülik. 2024-ben forgalomnövekedést valószínűsítenek, ideális esetben ez megközelítheti a 120 ezret. A nominális árak hektikusan alakultak az elmúlt időszakban: a harmadik negyedévben éves viszonylatban +1,5% volt az áremelkedés, reálértékben viszont ez -12% volt. Az ütem lassulóban van Valkó Dávid szerint.

Az MNB adatai szerint 2023 közepén a hazai ingatlanok 9 százalékos túlértékeltségben voltak a reális árszintekhez képest, Budapesten viszont 8 százalékos alulértékeltséget mutattak az adatok. Az Ingatlanpont tapasztalatai alapján 6,8 százalékra nőtt az alkuszint a hazai lakáspiacon, ez csúcsközeli: a kisebb városokban és a községekben magasabb az alkuszint, Budapesten pedig alig 4 százalékot lehetett alkudni - ez a végső meghirdetett ár és az eladási ár különbsége.

A budapesti újlakáspiac kapcsán elmondta, itt is visszaesés volt 2023-ban, a 2014-15-ös számokat idézi a piac. A bizonytalanodó beruházókra utal, hogy tavaly Budapesten 16 darab 50 lakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el, és 9 ért el ebből 100 lakást. Az év elején már látható az aktivitás, több új projekt is megjelent a piacon, emellett az is jellemző, hogy nem a tervasztalnál adják el a lakásokat a beruházók, hanem akkor értékesítenek, amikor már szerkezetkész az épület. 2024-es átadású projekteknél 1,5 milliós négyzetméterár volt Budapesten, ez reálértéken stagnál.

Összességében a lakáspiac mozgatótényezőinek javulásával számolnak, de a szárnyalás visszatérésével nem kalkulálnak. Az első hónapokban már látható a forgalomnövekedés, a nominális árszintek még nem indultak növekedésnek. A reálárakban idén stagnálást, lassuló csökkenést várnak. Az építési engedélyek száma nőhet, de az átadott lakások száma csökkenhet a piacon.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője is arról beszélt: ők is azt tapasztalják, a vevők kezdenek életjeleket mutatni a piacon. Az év elején az ingatlanközvetítő partnerek körében végeztek egy felmérést, 80% azt mondta, idén növekedésre számít, a többség enyhe növekedésre. 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest 24 százalékos visszaesés volt a tranzakciószámban. Viszont ingatlanérdeklődések tekintetében erőteljesebb évkezdést látnak, januárban 38, februárban 43 százalékkal volt magasabb, mint tavaly év elején. A lendület még nem látszik az átlagos hirdetési időkben, átlagosan 69 napot vannak fent az ingatlanok az oldalon, és ez növekedett az utóbbi időben. Az átlagos értékesítési idő 3-6 hónap a piacon - mondta a szakember. A lakások, házak esetében 67-70 nap az átlagos hirdetési idő a nyaralóknál ez valamivel hosszabb.

Tavaly januárban még azt tapasztalták, a hirdetők 78 százaléka nem változtatott az áron, 19 százalék csökkentett az árakon, átlagosan 6 százalékot. Idén februárban még mindig jelentős arányban, 66 százalékban nem változtattak az árakon, viszont a csökkentők aránya 30 százalékra nőtt, az árcsökkentés mértéke pedig 10-11 százalékosra emelkedett. Óvatos árcsökkentések történtek, átlagosan 3 alkalommal változtattak a hirdetők, keresve az ideális ingatlanárat.

A hirdetési árak tekintetében arról beszélt, 2023-ban 5 százalékos növekedést tapasztaltak. Februárban is tovább folytatódott ez, de csak kis mértékben, inkább "oldalznak", stagnálnak az ingatlanárak. Ingatlantípusok tekintetében minden kategóriában stagnálást látnak, a lakóparki újépítésű ingatlanok négyzetméterára viszont év közben folyamatos csökkenést mutatott egy év elején tapasztalt növekedés után. Manapság viszont erőteljes növekedést látnak a piacon a kategóriában - sorolta Lipták Zsuzsa. Év végére a 2022-es árszintek voltak láthatóak a legtöbb ingatlantípusnál, az első két hónapban ezek emelkedésnek indultak. A kereslet a jó, átlagos és felújítandó ingatlanok irányába terelődött át, és a lakáskeresők nagyobb alapterületű ingatlanokat kezdetk el keresni a weboldalukon, ez a szakértő szerint a CSOK Plusz támogatással is összefüggésbe hozható.

Dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője az eseményen kifejtette, a 2023-as év eleje nem indult jól a piacon, áprilistól indultak meg felfelé, és az év vége már "értelmezhető teljesítményt" hozott a magyar lakáspiacon. Úgy látták, a tavalyi év ingatlanpiaca megadta a lehetőséget arra, hogy hozzáadják a szakértői segítséget a lakáseladóknak, a megbízásszámaik nőttek, látszott, hogy szükség van az ingatlanközvetítőkre. A vevői igények átalakultak, ezeket pedig véleménye szerint ki tudtak szolgálni. Kijelentette, meg tudták tartani azon ügyfelek számát is, akiket az ingatlanközvetítésből a hitelek felé is át tudtak csatornázni. 2024 év elejéről azt mondta, pozitívak a várakozásaik, nőnek az értékesítési számaik, a jutalékbevételek.

Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője pedig arról beszélt, tavaly 594 milliárd forinttal zárt a lakáshitelpiac, a piaci szereplők ennél többre számítottak. Tevaly az átlagos hitelösszegek 12 millió forint körül alakultak a piacon, az év végére 15 millió forintra, ez az OTP-nél is hasonlóan alakult, az átlagos összegek év végére 16-18 millió forintra emelkedtek. 21-22 év az átlagos futamidő, ez nem változott az utóbbi évekhez képest. A 2024-es kilátások kapcsán elmondta, remélik, el tudják érni a 2022-es szinteket a kihelyezések tekintetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelezésben nyár végétől látszódott a fellendülés, akkor még 8-9 százalék körüli lakáshitelkamatok voltak, erre jött rá az önkéntes kamatplafon. A bevezetéskor ez még új érdeklődőket nem hozott, de a meglévő ingatlankeresők gyorsabban döntöttek a vásárlás mellett. Az év elejéhez képest megduplázódott a hitelkérelmek száma az év végére a banknál. A kamattámogatott kölcsönök kamata 3 százalék, ehhez közelít a piaci hitelek kamata, 6 százalékon áll most, ez már megmozgatja az ügyfeleket, hajlandóak nagyobb számban hitelt felvenni. A 6 százalékos kamatú piaci kamatú hitel és a 6,25 százalékos kölcsön törlesztőrészlete közötti különbség kb. 1500 forint, így szűkül a sáv - magyarázta.

A "régi" CSOK megszüntetése kapcsán arra számítottak, hogy az ügyfelek nyár végén már elkezdenek érdeklődni, még kihasználni a lehetőséget. Viszont sokan kivártak, míg megjelennek az új támogatás szabályai. Miután ez novemberben kiderült, sokan döntöttek úgy, hogy a "régi" támogatással vesznek ingatlant. 2024 első pár hete még érdeklődéssel telt, az ügyfelek tájékozódtak, mi is ez az új támogatás. Az ügyfélszolgálatosok szerint is sok volt a bizonytalanság, kérdés, félreértés az ügyféloldalról.

Azzal, hogy immár nem közvetlen pénzbeli támogatás, hanem támogatott kölcsön érhető el, sokakat átgondolásra sarkallt - mondta Kasziba Erika. Februárban a CSOK Plusz és a falusi CSOK iránti érdeklődések már a hitelek iránt érdeklődők, igénylők 55 százalékát tette ki. A CSOK Plusz igénylőinek jelentős része egy gyermek vállalásával igénylik a támogatást, 40 százalék két gyerekre, az átlagos kölcsönösszeg 25 millió forint az OTP-nél, az igénylők többsége használt lakást vásárol - tette hozzá.

Március 31-én lejár egy kivételszabály, eddig a napig él az a kitétel, hogy ha idén születik valakinek gyermeke, akkor még vállalt gyermeknek számítható be az igénylésnél.

Ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az igénylést nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert a hónap végén a húsvét miatt korlátozottan lesznek nyitva a bankfiókok.

Az első lakást vásárlók 10 százalékos önerejével kapcsolatban azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy mindenki automatikusan ekkora önerővel vásárolhat. Hiszen így nagyobb lesz a hitelösszeg, magasabb jövedelem kell a kölcsönhöz. Illetve az ingatlan értéke is buktató lehet ennél a támogatásnál. Így, aki ebben gondolkodik, a hitelképesség-vizsgálat mellett egy alapos értékbecslést is végeztessen el. Aki élni szeretne a lehetőséggel, és megfelel a feltételeknek, annak be kell szereznie egy Lechner Tudásközponttól egy igazolást arról, hogy nincs ingatlanuk Magyarország területén, ez egy hosszabb procedúra lehet a szakember szerint.

Az ügyfelek másik dilemmája a piaci hitelek kapcsán az, hogy 10 éves kamatperiódusra, vagy végig fix hitelekre vegyenek fel kölcsönt. A két kondició között manapság nagy különbség nincs, viszont előbbi esetében ott a kamatkockázat. Korábban ez még az 5 éves periódusú kölcsönöknél sem jelentkezett, de a tavalyi évben sokakat ért meglepetés a kamatfordulónál. Így az OTP szakértői jelenleg a végig fix konstrukciókat javasolják.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem