21 °C Budapest
Apartment building in Budapest, Hungary

Láthatáron a legújabb felújítási támogatás? Komoly bajban a magyar lakosság, lépni kell

2024. február 22. 11:26

A magyar lakosság anyagi helyzete stagnált, stabilizálódott az utóbbi hónapokban, de ez egyelőre nem tudott átcsapni pozitív várakozásokba - derült ki egy friss indexből. Jelenleg a lakosság kiváró állásponton van a lakásépítések tekintetében - értékelte adataikat Vida Szabolcs, az Újház vezérigazgató-helyettese a bemutató sajtóeseményen.

Az építőipari trendmonitor stagnált az utóbbi hónapokban, de a tavaly áprilisi 39-es értékről év végére már 47-re növekedett. A 60 feletti érték számít jónak mondhatónak - ismertette Dr. Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató az Újház Építőipari Trendmonitor bemutató sajtóeseményén. Mint kifejtette, a "jónak mondható" értéket 2022 tavasza óta nem értük el. Azóta többek között a háború gazdasági hatásai fejtik ki hatásukat - tette hozzá. A csúcs 2022 februárjában volt, 62-es értéken, ekkor jelentettek be több lakossági hangulatjavító intézkedést is. Emellett a szakember szerint az otthonfelújítási támogatás is húzta akkor az iparágat, illetve a hitelkamatok is kedvezőbbek voltak.

A lejtmenet a háború kitörésével nem indult el azonnak, bár pár hónapig sokan reménykedtek abban, hogy az ukrajnai konfliktus hamar véget ér, de ez nem történt meg. Az infláció, a kamatemelés és a reálbércsökkenés pedig 2023 elejére már 40-re lökte le az indexet. Dr. Rázsóné Szórády Csilla az adatokat elemezve rámutatott: a tavalyi év második felében azért dinamizálódott valamelyest a mutató, mert a lakosság elfogadta az inflációs helyzetet, és bele mert vágni építkezésekbe, felújításokba.

Vida Szabolcs, az Újház vezérigazgató-helyettese arról beszélt, az index ideális tartománya az 50-es körüli érték, a 60 feletti mutató már a piac túlfűtöttségére utalhat. A szektor bezuhanását szerinte a rendelésállomány és a keresleti szint visszaesése okozta, így nem lehet szignifikánsan elmozdulni a jelenlegi értéktől. A tartós trend nem tudott megfordulni és az építőipari szektor sem számít komoly fordulatra a közeljövőben - sorolta.

A legkedvezőbb várakozások 2022 februárjában voltak, akkor ez az indexmutató 71-es szintet ért el, a lakosság pozitívan értékelte az anyagi helyzetét, a lakásvásárlási szándék is megerősödött. Viszont a háború, az infláció és az elszálló energiárak miatt drasztikus romlásnak indultak a lakosság várakozásai, egészen a 2022 novemberében mért 40-es szintig. Jelenleg stabilitás jellemzi a lakosság anyagi színvinalát, de ez nem tudott átlépni pozitív várakozásokba - hangsúlyozta. A decemberi mutató 52-es értéken állt, az év utolsó hónapjaiban enyhén emelkedett, stagnált.

Jelenleg a lakosság kiváró állásponton van a lakásépítések tekintetében

- értékelte Vida Szabolcs. A lakásépítést meghatározó gazdasági környezet, kapcsán arról beszélt, a keresleti görbe jellemzően némi késéssel követi a lakossági optimizmusát vagy pesszimizmusát. A lakossági kereslet az utóbbi években nem tért vissza a járvány előtti helyzetre, és nagyon alacsony szinten (35 pt) áll most ez az index. Jelenleg nincs olyan hitelkonstrukció, amellyel szívesen ruháznának be a háztartások egy lakásba, ennek egyik oka, hogy ez drága, másrészt pedig egy rossz anyagi helyzettel párosul - magyarázta a szakember. A kínálati környezet 2022-ig még együtt mozgott a kereslettel, azóta viszont a kereslet és a kínálat szétvált. Viszont 2022 végére megfordult a trend a kereslet bezuhanásával (az index most 82 pt-on áll), az ideális az lenne, ha a két mutató találkozna az 50-es körüli értékkel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakásépítés aktuális és közelmúltbéli teljesítménye kapcsán Vida Szabolcs arról beszélt, 2022 február-március-áprilisban volt a csúcspont, amikor a kereslet is felfutott - 69-es értéket mutatott akkor az index. A forgalomcsökkenés miatt a trend romlásnak indult, és 2023-ban visszatért a mutató a járvány alatti mélypontra. Ameddig nem javul minden többi mutató, addig az iparág teljesítménye sem tud javulni, jelenleg az iparág mérsékelt teljesítménnyel működik, és a vezérigazgató-helyettes szerint egyelőre itt sem látható trendforduló.

Segíthet az új felújítási támogatás?

Összefoglalva a várakozásokat Dr. Rázsóné Szórády Csilla arról beszélt, hogy az új otthonteremtési támogatások és a kedvezőbbé váló hitelkamatok irányt adhatnak a pozitív irányú változásnak. De kérdéses, hogy ez elég lesz-e az építőipari szektor tartós növekedéséhez - fogalmazott. A kamatszintek további csökkenésével az Újház várakozásai szerint újra pályára állhat a lakáshitelpiac, de ehhez a pozitív lakossági várakozások is kellenek.

Az ágazat és a szakértők szerint további állami ösztönzőkre lenne szükség, a jelenlegi támogatásokból nem részesülő, vagy szerényebb anyagi helyzető lakosság bevonásával. Példaként említett egy széleskörú otthonfelújítási, korszerűsítési támogatást. Ugyanis az új lakások építésének ösztönzése mellett fontos lenne a meglévő lakásállomány megújításának ösztönzése is.

Vida Szabolcs hozzátette, hogy ha nem történik drasztikus intézkedés, akkor az építőipari szektor csak lassú javulásba tudhat fordulni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem