26 °C Budapest
german flag on german bundestag

Elhagynád az országot? Ilyen egyszerűen lehetsz német állampolgár: egyre több magyar választja

2023. szeptember 15. 05:44

Németország az EU-s országok között az egyik legkedveltebb bevándorlási célpont, tele van külföldi munkavállalóval, több mint 200 ezer honfitársunk él és dolgozik ott minden nehézség nélkül, az állampolgárság megszerzése azonban nem egyszerű - ezt még külügyminisztériumuk is beismeri. Hogy mik a pontos feltételek, érdemes-e meglépni, vagy egy kicsit várni még vele, annak járt utána a Pénzcentrum.

Németország fontos állam a magyaroknak, nem csak gazdasági összefonódásaink révén, de rengeteg magyar állampolgár dolgozik és életvitelszerűen kint. Hogy pontosan mekkora ez a szám, milyen mértékű az összefonódás, mennyit keresnek a kint dolgozó magyarok, milyen mély  gazdasági összefonódása a két országnak, hogyan lehet és megéri-e német állampolgárságért folyamodni, annak jártunk utána. (Egy korábbi cikkünkben a spanyol állampolgárság megszerzését már vizsgáltuk.)

A magyar gazdaság sajátos német gazdaságtól való függősége legkevésbé sem új keletű jelenség. Erre utaló jegyeket már évszázadokkal ezelőtt is láthattuk, amikor az Osztrák-Magyar Monarchiában Magyarország egyoldalúan kezdett kereskedni az örökös tartományokkal - áll az Oeconomus elemzésében. A jelenlegi magyar-német kapcsolatokat a növekvő külföldi tőkebefektetések fémjelzik, intenzív a vállalati jelenlét és hazánk valójában része a német termelési értékláncnak. Magyarországon a beruházások mértéke a rendszerváltást követően lendületes növekedésnek indult, azonban ezen a területen is jellemzőek az aszimmetrikus viszonyok és olyan országok játszanak kimondottan fontos szerepet (befektetőként), mint Dél-Korea, Japán és Németország. Tehát fontos ország vagyunk Németországnak, de nekünk is az, részben a hazai olcsó és a kivándorló szakképzett munkaerő miatt.

A Német Statisztikai Hivatal (Statistisches Bundesamt) évente közöl aprólékos statisztikákat a lakosság összetételéről, ebből tudjuk, hogy 2022 végén Németországban 214 595 magyar állampolgár élt, ebből 120 515 férfi és 94 080 nő. 2022 végéhez képest ez a szám 1860-al nőtt.

Nagy kérdés persze, hogy ezek valós számok-e. Amit tudunk, az az, hogy aki Németországban él huzamos ideig, az be van jelentkezve az önkormányzatnál. A bejelentkezés, azaz az Anmeldung nélkül szinte semmit nem lehet elintézni Németországban. Se bankszámlát, sem betegbiztosítást nem igényelhetsz, és lakást sem vehetsz ki bejelentkezés nélkül - írja  a nemetorszagi-magyarok.de.

És habár mint tipikus nyaralóhelyre talán kevesebbet gondolunk rá, a külföldre tett utazások célországok szerinti felosztásában a középmezőnyben helyezkedik el, de a legújabb trendek szerint lassan annyira forró lesz a nyár Dél-Európában, hogy egyre többen indulnak meg észak felé, Németországba, Lengyelországba. A témával részletesebben az alábbi két cikkben is foglalkoztunk.

De visszatérve a praktikusabb nyomvonalra, a grafikonon is jól látszik, hogy a Németországba költözött magyarok száma folyamatosan nő - ennek  oka mindenki előtt ismeretes: a kereseti lehetőségek és persze az általános közhangulat minősége. Itt a Pénzcentrum oldalán is rendszeresen szemlézünk külföldi állásajánlatokat, és nem elsősorban abból a célból, hogy elküldjük itthonról honfitársainkat, csak hogy tisztább képet kapjanak arról, hol mennyit lehet keresni Magyarországon kívül, milyen munkafeltételekkel, milyen képzettséggel várják a külföldieket. Akár havi 700 ezer forintot is képes megtakarítani az a magyar családapa, akivel az RTL készített interjút. Szakál Attila elmondta, hogy eleinte kevesebbet keresett Németországban, mint Magyarországon, és bár 10 évig tanult németül, kezdetben mégis komoly nyelvi nehézségei adódtak. Fél év után azonban megduplázta korábbi nettó fizetését és ma már nem kell a feleségének teljes állást vállalnia. Havonta körülbelül 500-1800 eurót tudnak félretenni, ami 200 és 700 ezer forint közötti összegnek felel meg.

Egy másik cikkben egy TikTok videós tapasztalatain keresztül a németországi targoncás állások fizetési sávjaiba kaphattunk betekintést.

Persze minden egyes kivándorló hiányzik a magyar gazdaságnak, hiszen továbbra sem csillapodott a munkaerőhiány itthon. Több kudarcba fulladt központi kísérlet után hamarosan megnyílnak a Hazaváró Irodák azok számára, akik ideiglenesen vagy véglegesen Magyarországra kívánnak települni - mondta Országgyűlés elnöke egy üzleti portálnak adott  interjúban. Kövér László szerint fontos, hogy minden magyar, éljen a világ bármely pontján, itthon érezze magát Magyarországon, és tudja, hogy bármikor hazatérhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Állampolgárság megszerzése

Aki azonban úgy dönt, hogy nem jön haza, hanem kint marad, folyamodhat német állampolgárságért. Tekintettel arra, hogy Németországban sokan szeretnének élni, dolgozni és tanulni, a német állampolgárság iránt nagy a kereslet. Az ország bürokratikus eljárások tekintetében élen jár, és az állampolgársági jog rendkívül bonyolult. A német állampolgársággal rendelkező személy német útlevelet kaphat, amely feljogosítja birtokosát 177 országba történő vízummentes utazásra, ott élni és dolgozni korlátozások nélkül. (Ez nekünk, magyaroknak mint uniós polgároknak, nem kuriózum, de sok másik ország polgárainak ez maga a Kánaán.)

Fontos tudni, ha valaki állandó lakosként él Németországban, az természetesen még nem minősül német állampolgárnak, ami bizonyos korlátokat szab, pont ez az oka annak, hogy oly sok állandó németországi lakos törekszik a német állampolgárság megszerzésére, hisz az olyan jogokat és szabadságokat biztosít, amelyekkel a nem állampolgárok nem rendelkeznek:

  • szavazati jog.
  • szabad mozgás joga
  • gyülekezési és egyesülési jog
  • konzuli védelemhez való jog
  • korlátlan hozzáférés a német munkaerőpiachoz.
  • közalkalmazotti jogviszonyhoz való jog stb.

Amennyiben a speciális útvonalak egyik sem illik a helyzetedre, akkor abban az esetben a tartózkodási helyedre hivatkozva igényelheted a honosítást (Einbürgerung). Ha honosítással szeretnél német állampolgárrá válni, akkor az alábbi feltételnek kell megfelelned:

  • legalább nyolc éve legálisan Németországban kell élned.
  • képesnek kell lenned elfogadható szinten beszélni németül. A német nyelv ismerete kötelező, és elvárható, hogy életkorodnak és végzettségednek megfelelő szinten olvass, érts és beszélj németül.
  • Legyél anyagilag független, és képes legyél eltartani magad és a családod mindenféle állami jóléti segély igénybevétele nélkül.
  • Legyél törvénytisztelő állampolgár, akinek nem volt büntetett előélete.
  • Tedd le a honosítási vizsgát.
  • Add fel minden korábbi állampolgárságod.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem