mature adult woman adjusting solar panel on her balcony in right direction to the sun, view from garden up

Miért retteg az állam az erkélynapelemtől? Németországban pénzzel támogatják, áfamentes

2023. augusztus 28. 13:02

Magyarországon tilos erkélynapelemekkel, konnektoron keresztül visszatáplálni az elektromos hálózatba, a szolgáltatók általános szerződési feltételei ezt nem teszik lehetővé. Eközben Németországban nemhogy tiltják, de áfamentesen lehet őket megvásárolni, sőt több tartományban még támogatást is adnak az erkélynapelemekre. Sőt 2024-től az adminisztráció is jóval egyszerűbb lehet, és a hálózatba is magasabb teljesítménnyel táplálhatnak vissza az eszközök. Ugyanakkor, a "nagy" fotovoltatikus rendszerekkel ellentétben a szolgáltató az erkélynapelemek által visszatáplált, fölösleges energiáért kint nem fizet pénzt, ténylegesen spórolni csak úgy lehet, ha a megtermelt energiát azonnal elhasználja a háztartás.

Mint a Pénzcentrum is megírta, a szakmai szervezetek szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a lakossági napelemberuházások megtérülését a kormány azon döntése, amely szerint 2024-től az eddig éves szaldóelszámolásban lévő fogyasztók havi szaldóba kerülnének át - a 2024. január 1. után telepített visszatáplálós rendszerek pedig bruttóelszámolásba kerülnek majd, erről több részletet nem árultak el.

Az viszont biztos, hogy új, havi szaldós rendszerben nyáron a szolgáltató 5 forintot fizet kilowattonként a betáplált felesleges áramért, míg télen a fogyasztó a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron ad vissza egy kilowattot a napelemeseknek.

Az éves szaldó előnye az volt, hogy a nyáron megtermelt, de fel nem használt energiát a napelemesek télen, amikor nem termel olyan sok áramot a rendszer, ingyen lefogyaszthatták. Sokan pontosan ezért álltak át elektromos fűtésre is például. Na, ők most szívhatják a fogukat.

Itthon tilos, a németeknél az Aldiban, Lidl-ben lehet venni

Akinek nincsenek milliói a szigetüzemű rendszer kiépítésére, annak elsőre jó megoldás lehet a Németországban már beváltan működő erkélynapelem. Most az egyik legnagyobb hazai webshop is elkezdte áruni azt a kis teljesítményű napelemes rendszert, amelyet közvetlenül a lakásban lévő konnektorhoz lehet csatlakoztatni, és képes lehet arra, hogy csökkentse a villanyszámlát.

Azonban óvatosan, mert a magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételei nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe. Aki ezt megszegi attól akár az áramszolgáltatást is megtagadhatják!

Németországban eközben gyakorlatilag minden nagy boltláncnál megvásárolhatóak ezek a készülékek, az Aldiban például 469 euróba (azaz kb. 180 ezer forintba) került egy 600 wattos rendszer:

Németországban bárki vehet a neten erkélynapelemet, az Aldiban 469 euróba kerül. Forrás: aldi-nord.de
Németországban bárki vehet a neten erkélynapelemet, az Aldiban 469 euróba kerül. Forrás: aldi-nord.de

25 év teljesítménygaranciát adnak (80% névleges teljesítmény) a napelem modulokra és 10 év anyag-garanciát. Emellett az egész rendszerre 3 év jótállás van. 5 méteres, dugaljos kábel és szerelőszett is jár a rendszerhez, amit mobilappon lehet figyelni.

A Lidl-ben pedig panelenként lehet megvásárolni a rendszert, egy-egy modul 150 W teljesítményű, és 120 euróba (kb. 46 ezer forintba) kerül.

A Lidl is beszállt a napelemversenybe. Forrás: lidl.de
A Lidl is beszállt a napelemversenybe. Forrás: lidl.de

Ezekre 25 év teljesítménygaranciát vállalnak, 10 évet pedig magukra a napelemkre. Természetesen ezekhez is jár szerelőszett, és dugaljas kábel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jövőre többet lehet betemelni, egyszerűsödik a bürokrácia - Németországban

A Német Autóklub (ADAC) összeállítása emlékeztet: a Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) értelmezésében a nagyobb fotovoltatikus rendszerekkel ellentétben ezek a termékek csupán "elektromos áramot termelő háztartási készülékek". Éppen ezért a bolti erkélynapelemek felszereléséhez nem is kell semmilyen szakembert kihívni, elég az invertert bedugni a konnektorba. A háztartásban csatlakoztatott készülékek pedig először az itt betáplált napenergiát használják fel, ha pedig épp nem elég a teljesítmény, akkor megint a villanyórát pörgetik.

A jelenlegi német szabályozások szerint maximum 600 wattos teljesítménnyel lehet ezekkel az eszközökkel visszatáplálni a hálózatba (a magasabb teljesítményre képes napelemek inverterei korlátozzák a teljesítményt), de 2024-től az erkély-erőművek inverterének betáplálási teljesítménye akár 800 watt is lehet - de erről még nem született meg a végleges jogszabály a Bundestagban. Összességében egy ilyen rendszer elegendő lehet például a háztartási gépek készenléti üzemének fedezésére, de akár működtethet is gépeket.

Áfamentes, egyes helyeken támogatják is

A német szakértők számításai szerint egy 600 wattos rendszer évente 400-600 kWh-nyi energiát termelhet évente, ideális körülmények között. Viszont az ADAC is hozzáteszi, hogy tényleges spórolás csak akkor érhető el ezekkel, ha a lakás hálózatára csatlakoztatott készülékek azonnal el is használják a megtermelt energiát. Ugyanis a szolgáltatók nem fizetnek az erkélynapelemek által visszatáplált energia után - szimplán nem pörög a villanyóra, ha van elég napenergiás teljesítmény.

Ráadásul 2023. január 1. óta nem számítják fel a 19 százalékos áfát a kisebb napelemes rendszerekre. Sőt, egyes tartományokban még támogatják is őket!

Az ADAC szerint jelenleg Berlin, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schleswig-Holstein és Szászország szövetségi tartományai, valamint több városi önkormányzat is 500 és 1000 euró közötti összeggel (azaz kb. 190 ezer és 380 ezer forinttal)  támogatja azokat, akik az erkélyükre napelemrendszert akarnak telepíteni.

Ugyanakkor, mint megjegyzik, jelenleg elég bürokratikus egy-egy erkélynapelem beüzemelése: regisztrálni kell a készüléket a hálózatüzemeltetőnél és a Szövetségi Hálózati Ügynökségnél is, emellett vagy a régi villanyórát kell átalakítani, hogy engedélyezze a visszatáplálást, vagy okosmérőre van szükség. Ám a 2024-es könnyítőcsomaggal ez is egyszerűsödhet Németországban: ekkortól elegendő lehet a Szövetségi Hálózati Ügynökségnél regisztrálni, és régi villanyórás háztartások is használhatják az eszközöket bármiféle átalakítás nélkül - ameddig a szolgáltató be nem üzemel egy okosmérőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem