25 °C Budapest
Men technicians mounting photovoltaic solar moduls on roof of house. Builders in helmets installing solar panel system outdoors. Concept of alternative and renewable energy.

Kinyírja a magyar napelemeseket a kormány bejelentése: sosem fog megtérülni a beruházás

2023. augusztus 28. 09:02

Inkorrekt és etikátlan, hogy a kormány 2024-től havi szaldóelszámolásba tenné át a korábban telepített lakossági napelemrendszereket - mondta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke. A szervezet szerint a mostani bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a beruházások megtérülését.

Lantos Csaba energiaügyi miniszer a hétvégén egy videóban jelentette be, hogy januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba - a miniszter emellett azt is közölte, hogy szeptembertől bizonyos területeken újra lehet majd visszatápláló napelemes rendszereket telepíteni. A január elseje után telepített rendszerek bruttóelszámolásba kerülnek, de erről több részletet nem osztottak meg.

Az éves elszámolás azt jelentette, hogy a nyáron betáplált, felesleges energiát télen visszakaphatta a felhasználó ingyen, ami nagyon kedvező konstrukció volt például a fűtés miatt - ezzel csak az a kör élhetett, amely tavaly október 31-ig megkapta a szükséges engedélyt a hatóságoktól. azóta csatlakozási stop van érvényben. Az új rendszerben nyáron a szolgáltató 5 forintot fizet kilowattonként a betáplált felesleges áramért, míg télen a fogyasztó a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron ad vissza egy kilowattot a napelemeseknek.

A havi elszámolás azt jelenti, hogy a változtatások után soha nem térül meg a beruházás

- mondta az RTL Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Szilágyi László, a szervezet alelnöke pedig egy Facebook-videóban beszélt arról, hogy a meglévő rendszerek esetében ezzel a mostani bejelentéssel visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a megtérülést. Emlékeztetett arra, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, hogy a korábban telepítők maradhatnak az éves szaldó elszámolásban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A videóban inkorrektnek és etikátlannak nevezte a lépést, mivel nincs olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná azt, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást. Azt kérte a minisztertől, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában, januárig gondolják át a tervet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem