16 °C Budapest
The Votive Church and Cathedral of Our Lady catholic cathedral in Szeged

Ez a 20 legolcsóbb utca a szegedi ingatlanpiacon: itt fillérekért vehetsz lakást

2023. március 31. 18:33

Korábban bemutattuk, hogy hova költözik az elit Szegedi városában, most pedig azt vettük górcső alá, melyek a legolcsóbb utcák Dél-Alföld legnagyobb településén. Nincs nagy meglepetés, a Csongrád-Csanád megyei székhelyen is komoly a szórás a lakásárakban, Szeged városának legolcsóbb utcáiban már 400 ezer forint alatt is hozzájuthatunk ingatlanhoz, sőt a legfrissebb adatok szerint a legolcsóbb lakásokat 300 ezer forint alatt vásárolhatjuk meg négyzetméterenként.

Nemrég, „Ez a 20 legdrágább utca a szegedi ingatlanpiacon: aranyáron mennek itt a lakások” címmel megjelent cikkünkben már bemutattuk a baranyai megyeszékhely gazdagabb területeit. Most pedig a másik véglet, azaz azok az utcák következnek, ahol a legolcsóbban lehet most lakóingatlant vásárolni. Mielőtt azonban előre szaladnánk, idézzük fel korábbi anyagunkból, hogy Szeged városa milyen átlagos lakáspiaci mutatókkal bír.

Nos, a KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 522 091 forintot kértek Szegeden egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 560 302 forintért (542 tranzakció alapján), míg a panellakások 473 879 forintos fajlagos áron (392 tranzakció alapján) keltek el Szegeden; a családi házakért pedig 489 148 forintot kértek (55 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Csongrád-Csanád megye székhelyén.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az "Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Szeged legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Szeged város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük a Szeged legolcsóbb utcáit.

A 20 legolcsóbb utca a szegedi ingatlanpiacon:

  1. Csöndes utca (266 ezer forint/nm)
  2. Szerb utca (283 ezer forint/nm)
  3. Barátság utca (290 ezer forint/nm)
  4. Magyar utca (297 ezer forint/nm)
  5. Pozsonyi Ignác utca (299 ezer forint/nm)
  6. Tarján lakótelep (303 ezer forint/nm)
  7. Ilona utca (306 ezer forint/nm)
  8. Ortutay utca (339 ezer forint/nm)
  9. Bolyai János utca (340 ezer forint/nm)
  10. Alsó kikötő sor (343 ezer forint/nm)
  11. Tavasz utca (344 ezer forint/nm)
  12. Moszkvai körút (345 ezer forint/nm)
  13. Siha köz (349 ezer forint/nm)
  14. Erős János utca (352 ezer forint/nm)
  15. Alkotmány utca (353 ezer forint/nm)
  16. Murányi utca (353 ezer forint/nm)
  17. Csefkó Gyula utca (354 ezer forint/nm)
  18. Szilléri sor (355 ezer forint/nm)
  19. Londoni körút (356 ezer forint/nm)
  20. Hüvelyk utca (357 ezer forint/nm)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm