6 °C Budapest
Woman removing old tiles, renovating the bathroom.

Nagyon rosszul járt, aki kivárt: ennyire futja ma a felújítási támogatásból

2022. december 11. 13:03

Elképesztő az inflációs nyomás Magyarországon: a KSH októberben 22,5 százalékos drágulást mért, de azok még nagyobb bajban vannak, akik még a (jelen állás szerinti) december 31-i kivezetés előtt igénybe vennék az otthonfelújítási támogatást. A csempe, parketta és a festék ára is kilőtt, így sokkal rosszabbul jár az, aki az utolsó pillanatban akar lépni, mint az, aki korábban belevágott a projektbe.

Rekordinflációt mért a KSH novemberben: az árak 22,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A drágulás pedig mégrosszabbul érinthette azokat, akik valamilyen felújításba kezdtek, vagy szerettek volna kezdeni még idén.

Novemberben olyan történt ugyanis, amire még nem volt példa az építőanyag-piacon:

egy négyzetméter csempe pontosan ugyananyiba került, mint egy négyzetméter laminált parketta!

És nem az egyik vagy a másik eltt olcsóbb, konkréta a csempe hozzádárágult a parkettához. Egyetlen hónap alatt előbbi ára 0,57 százalékkal emelkedett, míg a parketta 3,31 százalékkal került többe a múlt hónapban, mint októberben. Ha az idei tendenciát nézzük, még elképsztőbb a helyzet, mindkét építőanyag az inflációt bőven meghaladó mértékben drágult!

Egy négyzetméter csembe 57,74 százalékkal kerül többe most, mint januárban, a parketta esetében pedig 46 százalékos az áremelkedés. Tavaly november óta a csempe 76, a parketta pedig 53,6 százalékkal kerül többe az üzletekben.

De nem úszta meg a brutál drágulást a diszperziós falfesték (10 literes) sem, aminek az ára egy hónap alatt 3,44 százalékot emelkedett, január óta pedig már 31,57 százalékot emelkedett az ára. Tavaly novemberhez képest pedig 35,46 százalékos a festékdrágulás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Erre futja az állami támogatásból

Az anyagárak drágulásával párhuzamosan a 2021-ben bejelentett lakásfelújítási támogatás is egyre kevesebbet ér. Ennek az összege ugye maximum 3 millió forint lehet, és csak a felét költhetjük el az építőanyagra. Most megnéztük, hogy az idő múlásával mennyi csempére, parkettára és festékre futotta a másfél milliós keretből.

Csempéből és parkettából is 283 négyzetméter jönne most ki, ha csak azt vennénk 1,5 millióért, festékből pedig 172 vödörrel tudnánk venni. Januárban még a padlóburkolatokból bőven több mint 400 négyzetméterre futotta volna, és festékből is 225 vödörrel jött volna ki a másfél millióból. Az is kiderült, hogy csempéből a program bejelentésekor még majdnem duplaannyit lehetett volna venni, mint manapság.

Ráadásul már nem is sokáig lehet igényelni a konstrukciót: ha minden így marad, akkor már csak december 31-ig pályázhatnak a pénzre a jogosultak. A kormány egyelőre nem döntött a hosszabbításról, vagy arról, hogy esetleg valamilyen más konstrukcióval kiváltja-e az otthonfelújítási programot. A bejelentés várhatóan a következő hetekben megtörténik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem