6 °C Budapest
Cozy living room winter interior with fireplace

Rengeteg magyar spórolna így a fűtésen: nem is sejtik, de az egészségüket kockáztatják

2022. október 17. 09:29

Hiába gondolunk megújuló energiaforrásként a fára, a túlzott használata nem csak súlyos egészségügyi károkat okozhat, de a környezetnek sem jó.

Sokan döntöttek úgy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt, hogy gáz helyett fával fognak fűteni, ennek kapcsán pedig a kormány hatósági áras tűzifaprogramot is indított. A fa szén-dioxid-semleges energiaforrás ugyan, azonban a fafűtés fellendülése mégsem fenntartható - erre hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának projektvezetője.

Kiemelte, hogy a fának nagyjából a fele szén, így a szén-dioxid-intenzitása magas, a többlet pedig égetéskor hirtelen kerül a légkörbe, emiatt csak nagyon hosszú távon tud újra a kivágott erdő helyére ültetett új erdőben újra megkötődni. Megjegyezte: pont olyan időpontban vagyunk, amikor mindent meg kell tenni, hogy a szén-dioxid-kibocsátást mérsékelni tudjuk. A fával fűtés emellett a szállópor-kibocsátást is megemeli.

Minél nedvesebb a fa, annál több por kerül a levegőbe, ez pedig a légzőszervekben, valamint azon keresztül az érrendszerbe jutva komoly egészségügyi károsodást okozhat

– hangsúlyozta Harmat Ádám. A korábbi évek becslései szerint ez Magyarországon is komoly gond, hiszen mintegy 13 ezer ember idő előtti halálát okozta a magas szállópor-szennyezettség,a szennyezés döntő része a háztartási szilárd tüzeléssel kerül a légkörbe. Mindemellett idén télen a széntüzelés is fellendül, ami nemcsak a szálló por, de a kén-dioxid-kibocsátást is megemeli, ez pedig a környezet elsavasodásához járulhat hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértő szerint azonban akkor is lehetünk fenntarthatók, ha csak fával tudunk fűteni. Fontos például, hogy miként gyújtunk be: sokan rosszul tudják, de nem alulról kell begyújtani, hanem fordítva, ugyanis ha alulra rakjuk a nagyobb fahasábokat, és felülre a gyújtóst, akkor az égéshez is megfelelő mennyiségű oxigén jut, a tűz tudja magát szabályozni, és nem ég le annyira hirtelen. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?