21 °C Budapest
A hand punching a test button on an electrical Carbon Monoxide Alarm

Itt az életveszélyes termékek listája: erről mindenkinek tudnia kell, aki fával fűtene télen

2022. augusztus 9. 15:59

Egyre többen gondolkodnak azon, hogy fatüzelésre váltanak az egekbe szökő gázárak miatt, ám ha elhamarkodottan, nem szakszerűen szerelik be a kályhákat, vagy más nyílt égésterű berendezéseket, akkor könnyen megtörténhet a baj. A mérgező szén-monoxid ráadásul szagtalan, így nem is lehet erre szolgáló készülék nélkül észlelni. És az sem mindegy, milyet veszünk! A hatóság legfrissebb listája szerint szép számmal akadnak olyan készülékek, amelyek nem jól végzik a dolgukat, ami különösen veszélyes lehet éles helyzetben. Mutatjuk a megbízható és a nem ajánlott szén-monoxid érzékelők listáját!

Rengeteg magyar gondolkodik azon, hogy fatüzeléssel próbálja kiküszöbölni a téli, rezsiemelt gázszámlát. Ám a szakemebrek attól tartanak, hogy ebből komoly tragédiák is lehetnek a fűtési szezonban, mert sokan nem szakszerűen építik be a kályhákat, kazánokat, illetve hozzák újra működésbe a régen nem használt berendezéseket - így pedig a szén-monoxid mérgezések száma is drasztikusan megnőhet.

A katasztrófavédelem adatai szerint idén május 15-ig összesen 418 eset történt, 68-ember szenvedett mérgezést, 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Tavaly összesen 1037 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt. 261 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 21 ember pedig életét vesztette. 2021-ben április 15 és október 15 között 433 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, 48-an szenvedtek mérgezést, 7-en pedig elhunytak.

Ha nem vizsgáltatják át szakszerűen a kéményt, és elmarad a karbantartás, akkor komoly bajok lehetnek. A másik, amit igen erősen ajánlok, hogy mindenki, aki ebben gondolkodik, szerezzen be egy szén-monoxid érzékelőt. 10-15 ezer forintos kiadás, de életet menthet!

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője.

A szén-monoxiddal kapcsolatban az a tévhit is elterjedt itthon, hogy a mérgező gáz csak hibás gázkészülékekből termelődhet.

A szén-monoxid minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz működésekor kialakulhat, ha ezek a működés közben nem kapnak elegendő mennyiségű levegőt. Legyen szó cserépkályháról, vaskályháról, gázkazánról, kandallóról, ha ezek levegő-utánpótlása nincs megoldva, szén-monoxid keletkezhet. Sokan a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezéseket, holott több háztartásban egész évben nyílt lánggal működő vízmelegítővel melegítik a vizet. Mivel meleg vízre egész évben szükségünk van, egész évben fenyegető problémáról van szó

- hívta fel a figyelmet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A mérgező gáz legnagyobb baja pedig az, hogy emberi érzékszervvel nem azonosítható a jelenléte. A mérgezés tünetei pedig könnyen összetéveszthetőek más betegség tüneteivel. Ilyen például az émelygés, fejfájás, szédülés, hányinger. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket, a veszélyes berendezéseket évente egyszer megnézessük szakemberrel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindegy, milyen mérőt veszel!

A szakemberek és a katasztrófavédelem is ajánlja, hogy egészségünk, életünk védelme érdekében, szereltessünk fel szén-monoxid érzékelőt nyílt égésterű eszközeink mellé. Fontos, az OKF ajánlása szerint az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük, de ne a sarokba, attól legalább 20 centire, és különösen ügyeljünk arra, hogy ezeknek a készülékeknek van szavatossági ideje, aminek a lejárta után cserére lesz szükség!

A kérdés már csak az, milyen készüléket vegyen az ember, amiben meg is bízhat. A hatóság évente ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő kínálatot, és mindig közzé is teszi azokat a termékeket, amiket ajánlj, illetve azokat is, amelyeket nem.

A nem ajánlott szén-monoxid mérők listáját itt találod:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által NEM ajánlott CO-mérők listája (2022.08.09.)

Az OKF által ajánlott készülékek listáját pedig itt tudod megnézni:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által AJÁNLOTT CO-mérők listája (2022.08.09.)

Fontos megjegyezni, hogy míg a hatóság több esetben egyes gyártók egyes termékei nem találta megbízhatónak, addig más termékeiket igen. Ezért kifejezetten fontos a típusszámokat is nagyon pontosan megnézni, mert akár márkán belül is kifoghatunk egy-egy nem ajánlott darabot!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem