16 °C Budapest
A hand punching a test button on an electrical Carbon Monoxide Alarm

Itt az életveszélyes termékek listája: erről mindenkinek tudnia kell, aki fával fűtene télen

2022. augusztus 9. 15:59

Egyre többen gondolkodnak azon, hogy fatüzelésre váltanak az egekbe szökő gázárak miatt, ám ha elhamarkodottan, nem szakszerűen szerelik be a kályhákat, vagy más nyílt égésterű berendezéseket, akkor könnyen megtörténhet a baj. A mérgező szén-monoxid ráadásul szagtalan, így nem is lehet erre szolgáló készülék nélkül észlelni. És az sem mindegy, milyet veszünk! A hatóság legfrissebb listája szerint szép számmal akadnak olyan készülékek, amelyek nem jól végzik a dolgukat, ami különösen veszélyes lehet éles helyzetben. Mutatjuk a megbízható és a nem ajánlott szén-monoxid érzékelők listáját!

Rengeteg magyar gondolkodik azon, hogy fatüzeléssel próbálja kiküszöbölni a téli, rezsiemelt gázszámlát. Ám a szakemebrek attól tartanak, hogy ebből komoly tragédiák is lehetnek a fűtési szezonban, mert sokan nem szakszerűen építik be a kályhákat, kazánokat, illetve hozzák újra működésbe a régen nem használt berendezéseket - így pedig a szén-monoxid mérgezések száma is drasztikusan megnőhet.

A katasztrófavédelem adatai szerint idén május 15-ig összesen 418 eset történt, 68-ember szenvedett mérgezést, 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Tavaly összesen 1037 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt. 261 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 21 ember pedig életét vesztette. 2021-ben április 15 és október 15 között 433 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, 48-an szenvedtek mérgezést, 7-en pedig elhunytak.

Ha nem vizsgáltatják át szakszerűen a kéményt, és elmarad a karbantartás, akkor komoly bajok lehetnek. A másik, amit igen erősen ajánlok, hogy mindenki, aki ebben gondolkodik, szerezzen be egy szén-monoxid érzékelőt. 10-15 ezer forintos kiadás, de életet menthet!

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője.

A szén-monoxiddal kapcsolatban az a tévhit is elterjedt itthon, hogy a mérgező gáz csak hibás gázkészülékekből termelődhet.

A szén-monoxid minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz működésekor kialakulhat, ha ezek a működés közben nem kapnak elegendő mennyiségű levegőt. Legyen szó cserépkályháról, vaskályháról, gázkazánról, kandallóról, ha ezek levegő-utánpótlása nincs megoldva, szén-monoxid keletkezhet. Sokan a fűtési szezonhoz kötik a szén-monoxid-mérgezéseket, holott több háztartásban egész évben nyílt lánggal működő vízmelegítővel melegítik a vizet. Mivel meleg vízre egész évben szükségünk van, egész évben fenyegető problémáról van szó

- hívta fel a figyelmet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A mérgező gáz legnagyobb baja pedig az, hogy emberi érzékszervvel nem azonosítható a jelenléte. A mérgezés tünetei pedig könnyen összetéveszthetőek más betegség tüneteivel. Ilyen például az émelygés, fejfájás, szédülés, hányinger. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket, a veszélyes berendezéseket évente egyszer megnézessük szakemberrel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem mindegy, milyen mérőt veszel!

A szakemberek és a katasztrófavédelem is ajánlja, hogy egészségünk, életünk védelme érdekében, szereltessünk fel szén-monoxid érzékelőt nyílt égésterű eszközeink mellé. Fontos, az OKF ajánlása szerint az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük, de ne a sarokba, attól legalább 20 centire, és különösen ügyeljünk arra, hogy ezeknek a készülékeknek van szavatossági ideje, aminek a lejárta után cserére lesz szükség!

A kérdés már csak az, milyen készüléket vegyen az ember, amiben meg is bízhat. A hatóság évente ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő kínálatot, és mindig közzé is teszi azokat a termékeket, amiket ajánlj, illetve azokat is, amelyeket nem.

A nem ajánlott szén-monoxid mérők listáját itt találod:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által NEM ajánlott CO-mérők listája (2022.08.09.)

Az OKF által ajánlott készülékek listáját pedig itt tudod megnézni:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által AJÁNLOTT CO-mérők listája (2022.08.09.)

Fontos megjegyezni, hogy míg a hatóság több esetben egyes gyártók egyes termékei nem találta megbízhatónak, addig más termékeiket igen. Ezért kifejezetten fontos a típusszámokat is nagyon pontosan megnézni, mert akár márkán belül is kifoghatunk egy-egy nem ajánlott darabot!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?