4 °C Budapest
A traditional thatched house with whitewashed walls and stone facade, trees and plants in the courtyard and a blue sky in the sunset.

20 millióba sem fájt ez a hagyományos magyar parasztház: csodás otthont varázsoltak belőle

2021. augusztus 2. 08:14

Aki egyszer vidéken élt, a nagyvárosi panelből visszahúzza a szíve. Így volt ez Balsai Anikóval és Kótai Ferenccel is, akik hosszú évek után egy kis faluban, Anikó szülőfalujában, Jenőben találták meg álmaik nádfedeles házát, és rögtön meg is vásárolták. A házaspár a HelloVidéknek mesélte el, mennyibe is került csodás otthonuk.

Jenő egy csendes, 1350 lelket számláló település Fejér megyében, ahol a CSOK miatt sokan megtalálják a számításukat. Központi fekvésű a község, mindössze 18 kilométer Székesfehérvár, és a Balaton is csak pár perc autóval, a legközelebbi felkapott strand szintén 18 km.

A főutcában nagyon kelendőek a felújított kádárkockák, 30 millióért kapni egy 80 négyzetméter körülit, így sok fiatal pár vásárol itt, és kedvükre alakítják a dombon fekvő házakat. Kótai Ferenc és felesége, Balsai Anikó azonban nádfedeles parasztházat kerestek, ha azt nem találtak volna, nem költöznek vissza Székesfehérvárról.

Már nagyon vágytunk el a panelből egy kertes házba, a férjem szíve csücske pedig mindig is egy nádfedeles parasztház volt. Ezt megláttuk 2018-ban, és rögtön bele is szerettünk

- mesélte Anikó. 2018 őszén meg is vették telekkel együtt 15 millióért az ingatlant, és mivel jó állapotban volt, túl sok mindent nem kellett építeni-alakítani rajta.

Egy picit bontattuk meg a falat, mivel egy helyiséget ketté nyitottunk, hogy az étkezőből közvetlenül át lehessen menni a nappaliba. Leszedtük a tapétát, átgletteltük, csiszoltuk, fehérre festettük a falat, a padlószőnyegre laminált padlót rakattunk. A konyha új járólapot kapott, az ablakkereteket is átfesttettük. A nádtető nagyon jó állapotban volt, csak a nyereg tetejét cseréltettük le, egyébként kibírt volna még jó 10 évet, azt mondták a mesteremberek, úgy 650 ezer forintot költöttünk rá

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- sorolta a szükséges munkálatokat Ferenc.

A cikkből kiderült, hogy mennyire tikkasztó a meleg a nádfedeles házikóban így nyáron, illetve a HelloVidék képeket is mutatótt az ingatlanról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?