8 °C Budapest
Traditional Spanish stew of white beans on old wooden tableTraditional Spanish stew of white beans on old wooden table

Egyszerű babfőzelék recept: Fejtett babfőzelék, tejfölös babfőzelék, illetve babfőzelék konzervből

2021. július 31. 15:03

Bármikor előfordulhat velünk, hogy a modern, közkedvelt fogások mellett valami igazán klasszikus, magyaros ételre vágyunk, ami még a nagyi konyhájában volt jól bejáratott fogás. Tipikus ilyen étel a tejfölös babfőzelék, avagy fejtett babfőzelék. Gondoltad volna, hogy a klasszikus babfőzelék konzervből is készülhet?

A magyarok egyik közkedvelt receptje, az ősidőkre visszavezethető tejfölös babfőzelék füstölt hússal sosem megy ki a divatból, éppen ezért itt az ideje, hogy felelevenítsük, hogyan zajlik a babfőzelék recept készítése. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a fejtett babfőzelék és a babfőzelék gyorsabb verziója, a babfőzelék recept konzervből!

Mi a különbség a sólet és a babfőzelék között?

Habár az ízvilága mind a sóletnek, mind a babfőzeléknek hasonló, két teljesen eltérő ételről beszélünk. A klasszikus babfőzelék (konkrétan a tejfölös fejtett babfőzelék) egy egyszerű, magyaros főzelék, ami alapesetben főtt babból áll és a főzőlé behabarásával sűrítjük be, illetve, hogy a babfőzelék tartalmasabb legyen, gyakran használunk hozzá füstölt húst, is. A sólet ezzel szemben egy autentikus zsidó étel, ami egy lefedett agyagedényben, hosszú időn keresztül sütött, húsos, babos egytálétel, aminek a különlegessége, hogy egy-egy darab héjastól belehelyezett tojást is tartalmaz. Mind a sólet, mind a babfőzelék recept megér egy próbát, mert nagyon laktató és ízben gazdag ételek!

Habart babfőzelék vagy babfőzelék tejföl nélkül?

Gyakori kérdés, hogy létezik-e fejtett babfőzelék tejföl nélkül, azaz babfőzelék habarás nélkül (habár a klasszikus fejtett babfőzelék habarással készül, ez a verzió kedvez a glutén- vagy laktózérzékenyeknek). A tejfölös babfőzelék recept készülhet habarás nélkül is, ugyanis más élelmiszerekkel is elérhetjük a kívánt kinézetet, állagot – sűríthetjük a főzelékünket például étkezési keményítővel, a tejfölt pedig helyettesíthetjük egy kis kókusztejszínnel, hogy olyan legyen, mintha a tejfölös babfőzelék habarással készült volna.

Fejtett babfőzelék füstölt hússal

A fejtett babfőzelék hozzávalói

  • 300 g fejtett bab (száraz tarkabab vagy vesebab)
  • 250 g füstölt sertéshús (füstölt csülök, tarja vagy oldalas)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sertészsír
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • 3 ek búza finomliszt
  • 2 ek tejföl

Fejtett babfőzelék recept

  1. Előkészületként a száraz babot előző este beáztatjuk, hogy másnap készen álljon a babfőzelék készítéséhez.
  2. A zsíron dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a babot és a füstölt húst (ne kockázzuk fel!). Fűszerezzük borssal és babérlevéllel (a sóval csínján bánjunk, mert a füstölt hús sós!), majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Amikor mind a bab, mind a füstölt hús megfőtt (körülbelül 2 óra alatt), vegyük ki a húst, majd készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást, amit felengedünk a babfőzelék füstös főzővizével. Keverjük vissza a fazékba a habarást, majd forraljuk össze.
  4. Kínáljuk a felvágott füstölt hússal, de ízlés szerint azt vissza is keverhetjük a főzelékbe. Ne felejtsük el a friss kenyeret a babfőzelék mellé!

Tejfölös babfőzelék konzervből recept

Mivel a fejtett babfőzelék hosszú ideig készül, sokaknak nincs sem kedve, sem ideje kivárni, míg elkészül a babfőzelék recept. Ha gyorsan kell, hogy elkészüljön az étel, javasoljuk, hogy készüljön a babfőzelék konzervből, ami eleve puha babszemeket és ízes lét tartalmaz – így is lehet belőle finom tejfölös babfőzelék!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dinszteljünk meg egy kevés sertészsíron egy hagymát, sózzuk, majd adjuk hozzá a 2-3 db babkonzervet és forraljuk össze, végül habarjuk be! Ha hiányoljuk a füstölt hús ízét, javasoljuk, hogy a hagyma dinsztelésével egy időben tegyünk fel sülni néhány karika lángolt kolbászt is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm