16 °C Budapest
Traditional Spanish stew of white beans on old wooden tableTraditional Spanish stew of white beans on old wooden table

Egyszerű babfőzelék recept: Fejtett babfőzelék, tejfölös babfőzelék, illetve babfőzelék konzervből

2021. július 31. 15:03

Bármikor előfordulhat velünk, hogy a modern, közkedvelt fogások mellett valami igazán klasszikus, magyaros ételre vágyunk, ami még a nagyi konyhájában volt jól bejáratott fogás. Tipikus ilyen étel a tejfölös babfőzelék, avagy fejtett babfőzelék. Gondoltad volna, hogy a babfőzelék konzervből is készülhet?

A magyarok egyik közkedvelt receptje, az ősidőkre visszavezethető tejfölös babfőzelék füstölt hússal sosem megy ki a divatból, éppen ezért itt az ideje, hogy felelevenítsük, hogyan zajlik a babfőzelék recept készítése. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a fejtett babfőzelék és a babfőzelék gyorsabb verziója, a babfőzelék konzervből!

Mi a különbség a sólet és a babfőzelék között?

Habár az ízvilága mind a sóletnek, mind a babfőzeléknek hasonló, két teljesen eltérő ételről beszélünk. A babfőzelék egy egyszerű, magyaros főzelék, ami alapesetben főtt babból áll és a főzőlé behabarásával sűrítjük be, illetve, hogy a babfőzelék tartalmasabb legyen, gyakran használunk hozzá füstölt húst, is. A sólet ezzel szemben egy autentikus zsidó étel, ami egy lefedett agyagedényben, hosszú időn keresztül sütött, húsos, babos egytálétel, aminek a különlegessége, hogy egy-egy darab héjastól belehelyezett tojást is tartalmaz. Mind a sólet, mind a babfőzelék recept megér egy próbát, mert nagyon laktató és ízben gazdag ételek!

A fejtett babfőzelék hozzávalói

  • 300 g fejtett bab (száraz tarkabab vagy vesebab)
  • 250 g füstölt sertéshús (füstölt csülök, tarja vagy oldalas)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sertészsír
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • 3 ek búza finomliszt
  • 2 ek tejföl

Fejtett babfőzelék recept

  1. Előkészületként a száraz babot előző este beáztatjuk, hogy másnap készen álljon a babfőzelék készítéséhez.
  2. A zsíron dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a babot és a füstölt húst (ne kockázzuk fel!). Fűszerezzük borssal és babérlevéllel (a sóval csínján bánjunk, mert a füstölt hús sós!), majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Amikor mind a bab, mind a füstölt hús megfőtt (körülbelül 2 óra alatt), vegyük ki a húst, majd készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást, amit felengedünk a babfőzelék füstös főzővizével. Keverjük vissza a fazékba a habarást, majd forraljuk össze.
  4. Kínáljuk a felvágott füstölt hússal, de ízlés szerint azt vissza is keverhetjük a főzelékbe. Ne felejtsük el a friss kenyeret a babfőzelék mellé!

Babfőzelék konzervből

Mivel a fejtett babfőzelék hosszú ideig készül, sokaknak nincs sem kedve, sem ideje kivárni, míg elkészül a babfőzelék recept. Ha gyorsan kell, hogy elkészüljön az étel, javasoljuk, hogy készüljön a babfőzelék konzervből, ami eleve puha babszemeket és ízes lét tartalmaz – így is lehet belőle finom tejfölös babfőzelék!

Dinszteljünk meg egy kevés sertészsíron egy hagymát, sózzuk, majd adjuk hozzá a 2-3 db babkonzervet és forraljuk össze, végül habarjuk be! Ha hiányoljuk a füstölt hús ízét, javasoljuk, hogy a hagyma dinsztelésével egy időben tegyünk fel sülni néhány karika lángolt kolbászt is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15