16 °C Budapest
Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

2021. március 26. 07:56

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban ma reggel elmondta, hogy nem az a kérdés, mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy "milyen gyorsan kezdünk el jönni onnan lefele". Úgy értékelte, "ez most egy nagyon nehéz időszak", azt viszont a szakemberek se tudják megmondani, mikor jöhet, mennyi ideig tarthat a plató, mikor kezdhetnek javulni a járványadatok. A miniszterelnök ismertette: 275 fő hunyt el, 11823 beteg van kórházban és 1480-an lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor beszélt arról, hogy van még elég ágy és lélegeztető gép, illetve "élő erőkből is vannak tartalékaink, de ezek nem végtelenek". Eddig 500 önkéntes jelentkezett, és szükség esetén hozzá lehet nyúlni az Ausztriába ingázókhoz, mint végső tartalék. A miniszterelnök szerint erre nem lesz szükség.

A miniszterelnök szerint "ez most egy nagyon nehéz időszak", a harmadik hullám tombol, és nem vagyunk a csúcson. A fiatalokat arra kérte, hogy "nemcsak a szüleik és nagyszüleik miatt, persze azért is, de most maguk miatt is figyeljenek a korlátozások betartása".

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy más országokhoz képest jól állunk, halad az oltási terv, viszont addig semmilyen újranyitásról nem lehet szó, amíg a 65 év feletti oltási regisztráltak meg nem kapták a vakcinát. Az idős regisztráltaknak már a 71 százaléka ba van oltva. A nagyhét környékén, vagy utána érhetjük el a 2,5 millió beoltottat

Kiemelte, hogy már a várandósok is kérhetik az oltást: őket Pfizer vagy Moderna vakcinával lehet oltani, ezért arra kérte a terheseket is, hogy regisztráljanak. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozót tartanak számon, közülük 20 ezret már beoltottak. A még várakozók április 10-ig megkaphatják az első oltásukat, így

reális esélyünk van arra, hogy április 19-én újraindulnak az iskolák.

Április 19-én a miniszterelnök szerint 3 millió felett lesz az első oltással már rendelkezők száma. "Tehát mindenkinek azt mondom, hogy az óvodák, az általános iskolák, és a középiskolák minden valószínűség szerint április 19-én újraindulnak" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Az oltások kapcsán megjegyezte:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bennem nincsen kérdés afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz.

Lesznek, még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, melyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni, de ez elkerülhetetlen. Jó esélyünk van arra, hogy minden uniós országnál előbb legyen lehetőségünk szabadon élni. Most még nehéz időszak áll előttünk, de ezt át fogjuk vészelni - mondta a miniszternök a beszélgetés végén.

A nyitással kapcsolatban még előtte leszögezte: amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, semmiféle nyitás nem engedhető meg. A boltok esetében változnak a szabályozások: "át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy

a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg.

- mondta el a miniszterelnök, aki szerint a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket. A részletek ma délután, vagy legkésőbb holnap reggel meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?