15 °C Budapest
Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

2021. március 26. 07:56

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban ma reggel elmondta, hogy nem az a kérdés, mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy "milyen gyorsan kezdünk el jönni onnan lefele". Úgy értékelte, "ez most egy nagyon nehéz időszak", azt viszont a szakemberek se tudják megmondani, mikor jöhet, mennyi ideig tarthat a plató, mikor kezdhetnek javulni a járványadatok. A miniszterelnök ismertette: 275 fő hunyt el, 11823 beteg van kórházban és 1480-an lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor beszélt arról, hogy van még elég ágy és lélegeztető gép, illetve "élő erőkből is vannak tartalékaink, de ezek nem végtelenek". Eddig 500 önkéntes jelentkezett, és szükség esetén hozzá lehet nyúlni az Ausztriába ingázókhoz, mint végső tartalék. A miniszterelnök szerint erre nem lesz szükség.

A miniszterelnök szerint "ez most egy nagyon nehéz időszak", a harmadik hullám tombol, és nem vagyunk a csúcson. A fiatalokat arra kérte, hogy "nemcsak a szüleik és nagyszüleik miatt, persze azért is, de most maguk miatt is figyeljenek a korlátozások betartása".

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy más országokhoz képest jól állunk, halad az oltási terv, viszont addig semmilyen újranyitásról nem lehet szó, amíg a 65 év feletti oltási regisztráltak meg nem kapták a vakcinát. Az idős regisztráltaknak már a 71 százaléka ba van oltva. A nagyhét környékén, vagy utána érhetjük el a 2,5 millió beoltottat

Kiemelte, hogy már a várandósok is kérhetik az oltást: őket Pfizer vagy Moderna vakcinával lehet oltani, ezért arra kérte a terheseket is, hogy regisztráljanak. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozót tartanak számon, közülük 20 ezret már beoltottak. A még várakozók április 10-ig megkaphatják az első oltásukat, így

reális esélyünk van arra, hogy április 19-én újraindulnak az iskolák.

Április 19-én a miniszterelnök szerint 3 millió felett lesz az első oltással már rendelkezők száma. "Tehát mindenkinek azt mondom, hogy az óvodák, az általános iskolák, és a középiskolák minden valószínűség szerint április 19-én újraindulnak" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Az oltások kapcsán megjegyezte:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bennem nincsen kérdés afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz.

Lesznek, még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, melyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni, de ez elkerülhetetlen. Jó esélyünk van arra, hogy minden uniós országnál előbb legyen lehetőségünk szabadon élni. Most még nehéz időszak áll előttünk, de ezt át fogjuk vészelni - mondta a miniszternök a beszélgetés végén.

A nyitással kapcsolatban még előtte leszögezte: amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, semmiféle nyitás nem engedhető meg. A boltok esetében változnak a szabályozások: "át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy

a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg.

- mondta el a miniszterelnök, aki szerint a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket. A részletek ma délután, vagy legkésőbb holnap reggel meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?