Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

Orbán Viktor: este 10-ig kitolják a kijárási korlátozást, jöhet a létszámkorlát a boltokban

2021. március 26. 07:56

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban ma reggel elmondta, hogy nem az a kérdés, mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy "milyen gyorsan kezdünk el jönni onnan lefele". Úgy értékelte, "ez most egy nagyon nehéz időszak", azt viszont a szakemberek se tudják megmondani, mikor jöhet, mennyi ideig tarthat a plató, mikor kezdhetnek javulni a járványadatok. A miniszterelnök ismertette: 275 fő hunyt el, 11823 beteg van kórházban és 1480-an lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor beszélt arról, hogy van még elég ágy és lélegeztető gép, illetve "élő erőkből is vannak tartalékaink, de ezek nem végtelenek". Eddig 500 önkéntes jelentkezett, és szükség esetén hozzá lehet nyúlni az Ausztriába ingázókhoz, mint végső tartalék. A miniszterelnök szerint erre nem lesz szükség.

A miniszterelnök szerint "ez most egy nagyon nehéz időszak", a harmadik hullám tombol, és nem vagyunk a csúcson. A fiatalokat arra kérte, hogy "nemcsak a szüleik és nagyszüleik miatt, persze azért is, de most maguk miatt is figyeljenek a korlátozások betartása".

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy más országokhoz képest jól állunk, halad az oltási terv, viszont addig semmilyen újranyitásról nem lehet szó, amíg a 65 év feletti oltási regisztráltak meg nem kapták a vakcinát. Az idős regisztráltaknak már a 71 százaléka ba van oltva. A nagyhét környékén, vagy utána érhetjük el a 2,5 millió beoltottat

Kiemelte, hogy már a várandósok is kérhetik az oltást: őket Pfizer vagy Moderna vakcinával lehet oltani, ezért arra kérte a terheseket is, hogy regisztráljanak. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozót tartanak számon, közülük 20 ezret már beoltottak. A még várakozók április 10-ig megkaphatják az első oltásukat, így

reális esélyünk van arra, hogy április 19-én újraindulnak az iskolák.

Április 19-én a miniszterelnök szerint 3 millió felett lesz az első oltással már rendelkezők száma. "Tehát mindenkinek azt mondom, hogy az óvodák, az általános iskolák, és a középiskolák minden valószínűség szerint április 19-én újraindulnak" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Az oltások kapcsán megjegyezte:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bennem nincsen kérdés afelől, hogy Magyarországon szabad nyár lesz.

Lesznek, még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, melyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni, de ez elkerülhetetlen. Jó esélyünk van arra, hogy minden uniós országnál előbb legyen lehetőségünk szabadon élni. Most még nehéz időszak áll előttünk, de ezt át fogjuk vészelni - mondta a miniszternök a beszélgetés végén.

A nyitással kapcsolatban még előtte leszögezte: amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, semmiféle nyitás nem engedhető meg. A boltok esetében változnak a szabályozások: "át fogunk térni egy négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, sorok lesznek a boltokban. Emiatt tovább kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy

a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg.

- mondta el a miniszterelnök, aki szerint a fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket. A részletek ma délután, vagy legkésőbb holnap reggel meg fognak jelenni a Magyar Közlönyben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?