16 °C Budapest
Trükkös árjáték a pesti belvárosban: lehull a lepel az ingatlanos praktikáról

Trükkös árjáték a pesti belvárosban: lehull a lepel az ingatlanos praktikáról

2017. november 2. 11:32

Mivel az újépítésű lakóingatlanok piacáról szóló hírek rendre a horror árakról szólnak, így nem nagy meglepetés, hogy a marketingesek mindent bevetnek az értékesítés során. Érdemes azonban nyitott szemmel járni, a figyelemfelkeltő hirdetések ugyanis többnyire a végleteket mutatják. Konkrét példán a bizonyíték.

Lakáspiaci szempontból igencsak meghökkentő hirdetésbe botlottunk nemrég a Facebook hírfolyamában. A VIII. kerületi Magdolna negyedben épülő, 35 lakásos, kifejezetten befektetőknek, illetve lakhatási céllal pályakezdőknek, valamint egyetemistáknak ajánlott Simona Ház promóciója szerint, "800 m-re a Corvin-negyedben 40%-kal drágább egy ilyen lakás." Íme a hirdetés:

Nos, kíváncsiak lettünk, mennyi a valóságtartalma az igencsak hangsúlyos kijelentésnek. A lakáspiaci trendeket - különös tekintettel a fővárosra - figyelembe véve ugyanis, elsőre meglehetősen elrugaszkodottnak tűnt a 40 százalékos árrés. Elsőként a NAV tranzakciós adatbázisából táplálkozó FHB Index elemzését vettük górcső alá, amely alapján megállapítható, hogy

  • a VIII. kerület átlagos négyzetméterára 325 220 forint;
  • a Magdolna-negyed átlagos négyzetméterára 266 340 forint;
  • míg a Corvin-negyed átlagos négyzetméterára 434 000 forint.

A NAV 2016-os, illetve 2017 első negyedévére vonatkozó tranzakciós adatai alapján tehát valóban komoly az árrés a két városrész között - konkrétan majdnem 63 százalékos. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy vizsgálatunk során voltak utcák, amiket nem tudtunk egyértelműen városrészhez sorolni, így nem is kerültek bele az összesítésbe. A Corvin-negyed esetében ilyen volt például a Tömő utca, valamint a Szigony utca összes ingatlana is; ezen utcák ingatlanaival számolva például máris 403 ezerre csökkenne a Corvin-negyed átlagára - ugyanakkor a Magdolna negyed árelőnye ezzel együtt is 51,3 százalékos a Corvin-negyedhez képest.

Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy a tranzakciós adatbázis nem tesz különbséget az új, újszerű, illetve használt lakóingatlanok között sem. Így, hogy tovább árnyaljuk a képet, a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei harmadik negyedévre vonatkozó adatsorához nyúltunk, amely több mint 16,5 ezer új építésű lakóingatlant listáz. A kerületenkénti, illetve projektenkénti bontás alapján megállapítható, hogy a VIII. kerület új építésű lakásainak átlagos négyzetméterára jelenleg 699 683 forint.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezzel szemben a Simona Ház lakásainak átlagos négyzetméterára 738 799 forint; míg a Corvin-negyedben található Corvin Sarok Residence megmaradt lakásai 799 ezer forintos négyzetméteráron, a Leo50 lakásai 680 ezer forintos négyzetméteráron, a Práter Park lakásai pedig 592 ezer forintos négyzetméteráron mennek.

Ugyan a Cordia helyi fejlesztéseihez (pl.: Átrium) nincs adat - azokat ugyanis nem szívesen publikálja a beruházó; a Portfolio ingatlan adatbázisa szerint egyébként 710 ezer Ft/nm -, így is megállapíthatjuk, hogy a Simona Ház Facebook-hirdetése erősen kisarkítva fedi csak a valóságot, vagy még úgy sem. Előbbi példáinknál maradva a Simona Ház árelőnye ugyanis jó, ha eléri a 8 százalékot, de akad olyan fejlesztés is a Corvin-negyedben, amely bő 19 százalékot ver rá a Magdolna negyedben található fejlesztés árszínvonalára.

Cikkünk megjelenését követően az alábbi tájékoztatást juttatta el szerkesztőségünknek a Simona Ház projektcége, a Mantra Development. A közlemény releváns részeit vágatlanul közöljük:

"Egyértelműen közöljük az árakat (nem kell ajánlatot kérni- akár lakásonként külön külön, mint sok más projektnél). A fizetési feltételek láthatóan fel vannak sorolva a honlapon, az összes eddig projektünk/referenciánk is megtalálható. Ha egy lakást eladtunk, az eladottként szerepel, nincsenek csali "csak papíron' létező csalogató lakások stb. Mivel árazásunk Budapesten egyedinek minősül, könnyű félreérteni. Nálunk a lakások vételára az első részlet függvényében változik. Minnél nagyobb az első részlet, annál kedvezőbb a vételár. Ennek - többek között- az az oka, hogy mi azoknak szeretnénk a legkedvezőbb árat biztosítani, akik minimum pár évre megtartják a lakást. A 10-90 fizetési feltételnél ugyanis sokan már az átadás előtt eladják a lakást. Vevőink 84,5%-ka az 50% os első részletet választotta. 15% százalékuk 75%-os első részletet fizett ki - és csak 1 vevő volt, aki 20%-os önrésszel vásárolt. Ha az 50%-os árat vesszük alapul - amit a vevők tulnyomó többsége választ, akkor kétszobás lakásaink átlagára 609 E Ft/nm. 75%-os első részletnél pedig 600 E / nm. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek 2 szobás, minimum 2. emeleti, erkélyes, valódi parkettás lakások, "szembeszomszéd nélkül" akkor lehet, hogy a 40%-árkülönbség még konzervatív is."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?