1 °C Budapest

Trükkös árjáték a pesti belvárosban: lehull a lepel az ingatlanos praktikáról

2017. november 2. 11:32

Mivel az újépítésű lakóingatlanok piacáról szóló hírek rendre a horror árakról szólnak, így nem nagy meglepetés, hogy a marketingesek mindent bevetnek az értékesítés során. Érdemes azonban nyitott szemmel járni, a figyelemfelkeltő hirdetések ugyanis többnyire a végleteket mutatják. Konkrét példán a bizonyíték.

Lakáspiaci szempontból igencsak meghökkentő hirdetésbe botlottunk nemrég a Facebook hírfolyamában. A VIII. kerületi Magdolna negyedben épülő, 35 lakásos, kifejezetten befektetőknek, illetve lakhatási céllal pályakezdőknek, valamint egyetemistáknak ajánlott Simona Ház promóciója szerint, "800 m-re a Corvin-negyedben 40%-kal drágább egy ilyen lakás." Íme a hirdetés:

Nos, kíváncsiak lettünk, mennyi a valóságtartalma az igencsak hangsúlyos kijelentésnek. A lakáspiaci trendeket - különös tekintettel a fővárosra - figyelembe véve ugyanis, elsőre meglehetősen elrugaszkodottnak tűnt a 40 százalékos árrés. Elsőként a NAV tranzakciós adatbázisából táplálkozó FHB Index elemzését vettük górcső alá, amely alapján megállapítható, hogy

  • a VIII. kerület átlagos négyzetméterára 325 220 forint;
  • a Magdolna-negyed átlagos négyzetméterára 266 340 forint;
  • míg a Corvin-negyed átlagos négyzetméterára 434 000 forint.

A NAV 2016-os, illetve 2017 első negyedévére vonatkozó tranzakciós adatai alapján tehát valóban komoly az árrés a két városrész között - konkrétan majdnem 63 százalékos. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy vizsgálatunk során voltak utcák, amiket nem tudtunk egyértelműen városrészhez sorolni, így nem is kerültek bele az összesítésbe. A Corvin-negyed esetében ilyen volt például a Tömő utca, valamint a Szigony utca összes ingatlana is; ezen utcák ingatlanaival számolva például máris 403 ezerre csökkenne a Corvin-negyed átlagára - ugyanakkor a Magdolna negyed árelőnye ezzel együtt is 51,3 százalékos a Corvin-negyedhez képest.

Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy a tranzakciós adatbázis nem tesz különbséget az új, újszerű, illetve használt lakóingatlanok között sem. Így, hogy tovább árnyaljuk a képet, a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei harmadik negyedévre vonatkozó adatsorához nyúltunk, amely több mint 16,5 ezer új építésű lakóingatlant listáz. A kerületenkénti, illetve projektenkénti bontás alapján megállapítható, hogy a VIII. kerület új építésű lakásainak átlagos négyzetméterára jelenleg 699 683 forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a Simona Ház lakásainak átlagos négyzetméterára 738 799 forint; míg a Corvin-negyedben található Corvin Sarok Residence megmaradt lakásai 799 ezer forintos négyzetméteráron, a Leo50 lakásai 680 ezer forintos négyzetméteráron, a Práter Park lakásai pedig 592 ezer forintos négyzetméteráron mennek.

Ugyan a Cordia helyi fejlesztéseihez (pl.: Átrium) nincs adat - azokat ugyanis nem szívesen publikálja a beruházó; a Portfolio ingatlan adatbázisa szerint egyébként 710 ezer Ft/nm -, így is megállapíthatjuk, hogy a Simona Ház Facebook-hirdetése erősen kisarkítva fedi csak a valóságot, vagy még úgy sem. Előbbi példáinknál maradva a Simona Ház árelőnye ugyanis jó, ha eléri a 8 százalékot, de akad olyan fejlesztés is a Corvin-negyedben, amely bő 19 százalékot ver rá a Magdolna negyedben található fejlesztés árszínvonalára.

Cikkünk megjelenését követően az alábbi tájékoztatást juttatta el szerkesztőségünknek a Simona Ház projektcége, a Mantra Development. A közlemény releváns részeit vágatlanul közöljük:

"Egyértelműen közöljük az árakat (nem kell ajánlatot kérni- akár lakásonként külön külön, mint sok más projektnél). A fizetési feltételek láthatóan fel vannak sorolva a honlapon, az összes eddig projektünk/referenciánk is megtalálható. Ha egy lakást eladtunk, az eladottként szerepel, nincsenek csali "csak papíron' létező csalogató lakások stb. Mivel árazásunk Budapesten egyedinek minősül, könnyű félreérteni. Nálunk a lakások vételára az első részlet függvényében változik. Minnél nagyobb az első részlet, annál kedvezőbb a vételár. Ennek - többek között- az az oka, hogy mi azoknak szeretnénk a legkedvezőbb árat biztosítani, akik minimum pár évre megtartják a lakást. A 10-90 fizetési feltételnél ugyanis sokan már az átadás előtt eladják a lakást. Vevőink 84,5%-ka az 50% os első részletet választotta. 15% százalékuk 75%-os első részletet fizett ki - és csak 1 vevő volt, aki 20%-os önrésszel vásárolt. Ha az 50%-os árat vesszük alapul - amit a vevők tulnyomó többsége választ, akkor kétszobás lakásaink átlagára 609 E Ft/nm. 75%-os első részletnél pedig 600 E / nm. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek 2 szobás, minimum 2. emeleti, erkélyes, valódi parkettás lakások, "szembeszomszéd nélkül" akkor lehet, hogy a 40%-árkülönbség még konzervatív is."

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?