16 °C Budapest

Így fogadták a magyarok a plusz egy munkaszüneti napot

2016. október 21. 18:03

A munkaadók nem örülnek Orbán Viktor múlt heti bejelentésének, ami alapján 2017-től a nagypéntek munkaszüneti nap lesz, mert szerintük GDP-ben mérhető veszteség éri majd a magyar gazdaságot, miközben a vállalkozóknak amúgy is van egy csomó bajuk. Valójában viszont nemzetközi példák alapján sem lehet megmondani, hogy milyen hatása lesz a plusz szabadnapnak, még az is lehet, hogy pozitív - írja az Index.

Nem örülnek a gyárosok annak, hogy Orbán Viktor szabadnapot hirdetett nagypéntekre. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a magyar gazdaságra és a vállalkozásokra nagy nyomás hárul a nemzetközi versenytársak részéről, egy plusz munkaszüneti nap csökkenti a GDP-t, becslések szerint mintegy 0,3-0,4 százalékkal."Különösen rosszkor jönne ez az intézkedés az egyre általánosabbá és súlyosabbá váló munkaerőhiány miatt, hiszen így az éves munkaidőalap, mintegy fél százalékkal csökken" - írták.

Az Index szavazást is indított, a több mint 11 ezer voksok alapján a magyarok 63 százaléka örül a plusz egy munkaszüneti napnak, 33 százalék szerint jobb lett volna a karácsonyt megtoldani a plusz nappal, 4 százalék pedig nem örül a szabad nagypénteknek.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) sem támogatja "a kizárólag vallási szempontból igazolható elgondolást, amely derült égből villámcsapásként, előzetes egyeztetés nélkül, tovább terheli az amúgy is nehéz helyzetben levő vállalkozásokat".

A szervezet szerint a munkaerőhiány mellett "a gazdaság és a vállalkozások hatékonysága nem nőtt jelentősen, valamint a közszféra karcsúsítása is megbicsaklott, így gazdaságilag nem megalapozott az ötlet". A VOSZ azt is kifogásolta, hogy nem kérdezték meg az embereket a döntés előtt, ugyanis "ha legalább őket megkérdezték volna, lehet, hogy a szenteste vagy szilveszter okán választottak volna inkább pihenőnapot."

És mennyi GDP-be fáj ez nekünk?

Az MGYOSZ a GDP 0,3-04 százalékának kiesését becsülve helyteleníti az intézkedést, ugyanakkor nemzetközi példák alapján inkább az látszik, hogy nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy milyen hatása van egy plusz munkaszüneti napnak a gazdaságra.

Inkább úgy tűnik, hogy negatív, de mivel a GDP alakulása nagyon sok minden mástól is függ, és nem lehet az intézkedés után megmérni, hogy mi történt volna ugyanazzal a gazdasággal, ha nincs az intézkedés, a mérték nagyságának becslése elég problémás ügy.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Senki nem tudja igazán

Több okból is nehéz ilyesmit becsülni, például azért is volt ilyen óvatos a hivatalos számolgatás, mert sok irodai munkát úgy szervezhetnek meg ilyenkor, hogy egy kicsit keményebben dolgozzanak az extra szabadnap előtt, hogy azért ne nagyon térjenek el a betervezett teljesítménytől.

Sok esetben bizonyos szolgáltatások sem esnek vissza, például csak annyi történik, hogy aki amúgy is szervizbe vitte az autóját, egy nappal később viszi el.

A CEBR- kutatásból az a hatás is kijött, amit már említettünk, tehát hogy nem minden cégnek egyértelműen rossz, ha munkaszüneti nap van, hiszen a cégek 15 százalékának, például az éttermeknek és a kocsmáknak nő a forgalma a munkaszüneti napokon, viszont nagyjából a cégek 45 százalékának bevételkiesést okoz a dolog (a maradékról a tanulmány hozzáférhetőségének hiányában feltételezzük, hogy semleges hatással van rájuk a kieső nap). A céges éttermeknek viszont például kiesik a bevételük egy ilyen munkaszüneti nap miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm