Kitört a botrány: ezért nem adnak pénzt tetőtér-beépítésre Orbánék

Kitört a botrány: ezért nem adnak pénzt tetőtér-beépítésre Orbánék

2016. április 12. 11:31

Zúgolodnak a budapestiek, senki nem érti, miért nem jár családi ház tetőterének beépítésére a 10+10 milliós CSOK. Mutatjuk, mire is gondolhatott a jogalkotó.

Jókora felzúdulást okozott a Portfolio, az FHB Bank, valamint a takarékok által szervezet CSOK-roadshow utolsó, budapesti állomásán a rendelet azon kitételének ismertetése, miszerint családi házak tetőterének klasszikus be-, illetve ráépítésére nem vehető igénybe a 10+10 millió forintos állami támogatás. Mint arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, az új CSOK-rendeletben ugyanis az szerepel, hogy:

"Tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, (...) újabb lakás jön létre."

Ha ez nem lenne teljesen egyértelmű, nem csodálkozunk, néhány héttel ezelőtt ugyanis még a legtöbb hazai pénzintézet sem volt biztos a szócikk helyes értelmezésében. A Pénzcentrum megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban tiszta vizet öntött a pohárba.

Tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés esetén − a CSOK igénybevétele szempontjából − akkor beszélhetünk új lakásról, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre. A tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel megvalósuló új lakások közül a CSOK-kal érintett lakás hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a legalább 40m2-t, két gyermek esetén a legalább 50m2-t, illetve három vagy több gyermek esetén a legalább 60 m2-t. Ezen túlmenően a CSOK-kal érintett új lakásnak valamennyi CSOK-ra vonatkozó és építésügyi jogszabályok által előírt lakhatási feltételt ki kell elégítenie. A CSOK igénybevételével nem érintett új lakásnak az építésügyi jogszabályoknak kell megfelelnie.

- írta megkeresésünkre az NGM.

Mire gondolhatott a jogalkotó?

Tetszik vagy sem, a rendeletben található homályos megfogalmazás ellenére, a jogalkotó egyértelmű szándéka tehát az volt, hogy az otthonteremtési program új építésű ingatlanokra vonatkozó részéből kizárja azokat, akik egy családi ház (jellemzően a szülői ház) tetőterét építették volna be a 10+10-es CSOK-ból. Lehet persze emiatt zúgolódni - erre jó példát szolgáltatott a Portfolio tegnapi rendezvénye is -, de ez esetben igenis van realitás a kormányzati szándék mögött.

Ha találgatni kellene - hiszen egyértelmű megerősítés e tekintetben nem hangzott el a kormány részéről, és valószínűleg nem is fog -, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a családok otthonteremtésének elősegítésén keresztül a kormány alapvető szándéka az építőipar, a lakáspiac, illetve a hitelpiac megsegítése volt. És, ha őszinték vagyunk, ebből a szempontból teljesen logikus a tetőtér beépítésére vonatkozó szigorú passzus a rendeletben.

Nézzünk egy egyszerű példát: ha a CSOK-ra jogosult család beépíti a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogtásból (ehhez még plusz forrást sem kell bevonni) a szülői ház tetőterét, az kétségtelenül lecsapódik bevételként az építőiparban is, de marginális ahhoz a szcenárióhoz képest, mintha a szülők a családi fészek eladásából finanszíroznák saját maguk továbblépését, és segítenék a gyerekek otthonhoz jutását is. Nem kell sokat magyarázni, utóbbi esetben három új tranzakcióval bővül a lakáspiaci forgalom, illetve az építőipar (új építés és felújítás) és a hitelintézetek is profitálnak az otthonteremtési program előidézte felfutásból. És ez nem jelenti azt, hogy a tetőtér-beépítést tervezőkre egyáltalán nem gondoltak:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az otthonteremtési program használt ingatlanokra vonatkozó részében ugyanis akár 2 millió 750 ezer forint is igényelhető klasszikus lakásbővítésre, tehát akár tetőtér-beépítésre is.

Van még rá esély?

Habár a mondás szerint "soha ne mondd, hogy soha" - gondoljunk csak a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény eltörlésére -, a jogalkotó eredeti szándékát figyelembe véve egyelőre aligha várható a CSOK-törvény tetőtér-beépítésre vonatkozó részének módosítása. Persze minél hangosabban veri valaki az asztalt, annál inkább eljutnak az igények a jogalkotókhoz is. Ahogy a Portfolio tegnapi CSOK-rendezvényén Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyetttese fogalmazott:

Gyűjtjük a felmerülő igényeket, és a megfelelő fórumon tájékoztatjuk ezekről a jogalkotókat is.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?