13 °C Budapest
Kitört a botrány: ezért nem adnak pénzt tetőtér-beépítésre Orbánék

Kitört a botrány: ezért nem adnak pénzt tetőtér-beépítésre Orbánék

2016. április 12. 11:31

Zúgolodnak a budapestiek, senki nem érti, miért nem jár családi ház tetőterének beépítésére a 10+10 milliós CSOK. Mutatjuk, mire is gondolhatott a jogalkotó.

Jókora felzúdulást okozott a Portfolio, az FHB Bank, valamint a takarékok által szervezet CSOK-roadshow utolsó, budapesti állomásán a rendelet azon kitételének ismertetése, miszerint családi házak tetőterének klasszikus be-, illetve ráépítésére nem vehető igénybe a 10+10 millió forintos állami támogatás. Mint arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, az új CSOK-rendeletben ugyanis az szerepel, hogy:

"Tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, (...) újabb lakás jön létre."

Ha ez nem lenne teljesen egyértelmű, nem csodálkozunk, néhány héttel ezelőtt ugyanis még a legtöbb hazai pénzintézet sem volt biztos a szócikk helyes értelmezésében. A Pénzcentrum megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban tiszta vizet öntött a pohárba.

Tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés esetén − a CSOK igénybevétele szempontjából − akkor beszélhetünk új lakásról, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre. A tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel megvalósuló új lakások közül a CSOK-kal érintett lakás hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a legalább 40m2-t, két gyermek esetén a legalább 50m2-t, illetve három vagy több gyermek esetén a legalább 60 m2-t. Ezen túlmenően a CSOK-kal érintett új lakásnak valamennyi CSOK-ra vonatkozó és építésügyi jogszabályok által előírt lakhatási feltételt ki kell elégítenie. A CSOK igénybevételével nem érintett új lakásnak az építésügyi jogszabályoknak kell megfelelnie.

- írta megkeresésünkre az NGM.

Mire gondolhatott a jogalkotó?

Tetszik vagy sem, a rendeletben található homályos megfogalmazás ellenére, a jogalkotó egyértelmű szándéka tehát az volt, hogy az otthonteremtési program új építésű ingatlanokra vonatkozó részéből kizárja azokat, akik egy családi ház (jellemzően a szülői ház) tetőterét építették volna be a 10+10-es CSOK-ból. Lehet persze emiatt zúgolódni - erre jó példát szolgáltatott a Portfolio tegnapi rendezvénye is -, de ez esetben igenis van realitás a kormányzati szándék mögött.

Ha találgatni kellene - hiszen egyértelmű megerősítés e tekintetben nem hangzott el a kormány részéről, és valószínűleg nem is fog -, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a családok otthonteremtésének elősegítésén keresztül a kormány alapvető szándéka az építőipar, a lakáspiac, illetve a hitelpiac megsegítése volt. És, ha őszinték vagyunk, ebből a szempontból teljesen logikus a tetőtér beépítésére vonatkozó szigorú passzus a rendeletben.

Nézzünk egy egyszerű példát: ha a CSOK-ra jogosult család beépíti a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogtásból (ehhez még plusz forrást sem kell bevonni) a szülői ház tetőterét, az kétségtelenül lecsapódik bevételként az építőiparban is, de marginális ahhoz a szcenárióhoz képest, mintha a szülők a családi fészek eladásából finanszíroznák saját maguk továbblépését, és segítenék a gyerekek otthonhoz jutását is. Nem kell sokat magyarázni, utóbbi esetben három új tranzakcióval bővül a lakáspiaci forgalom, illetve az építőipar (új építés és felújítás) és a hitelintézetek is profitálnak az otthonteremtési program előidézte felfutásból. És ez nem jelenti azt, hogy a tetőtér-beépítést tervezőkre egyáltalán nem gondoltak:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az otthonteremtési program használt ingatlanokra vonatkozó részében ugyanis akár 2 millió 750 ezer forint is igényelhető klasszikus lakásbővítésre, tehát akár tetőtér-beépítésre is.

Van még rá esély?

Habár a mondás szerint "soha ne mondd, hogy soha" - gondoljunk csak a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény eltörlésére -, a jogalkotó eredeti szándékát figyelembe véve egyelőre aligha várható a CSOK-törvény tetőtér-beépítésre vonatkozó részének módosítása. Persze minél hangosabban veri valaki az asztalt, annál inkább eljutnak az igények a jogalkotókhoz is. Ahogy a Portfolio tegnapi CSOK-rendezvényén Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyetttese fogalmazott:

Gyűjtjük a felmerülő igényeket, és a megfelelő fórumon tájékoztatjuk ezekről a jogalkotókat is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?