15 °C Budapest
Ezért nem tudnak hazajönni a külföldön élő magyar családok

Ezért nem tudnak hazajönni a külföldön élő magyar családok

Pénzcentrum
2015. július 3. 09:00

Nehezen utazhatnak haza azok a külföldön élő magyar családok, akiknél kint született meg a kisbaba. A baba utazásra jogosító magyar anyakönyvi kivonatára ugyanis akár öt-hat hónapot is várni kell - írja a Népszabadság.

A hivatal szerint az ügyintézéshez legfeljebb két hónapra van szükség, és ennyi idő alatt be is kell fejezni.Valójában azonban gyakran fél évet is várakozni kell, amíg egy külföldön született magyar gyermek itthonról anyakönyvi kivonatot kap - panaszolják a külföldön dolgozók, akik odakinn adtak életet gyerekeiknek.

A lap információi szerint van olyan pár, aki 8 hónapja vár anyakönyvi kivonatra. Egy másik család is régóta vár, ők azt a magyarázatot kapták, hogy lassú az informatikai rendszer, és egyébként is tízezer, külföldön született gyermek állampolgárságának az iktatása vár még a hivatalra.

Az anyakönyvi hivatal is reagált

ha a szülők az anyakönyvi kivonatot is külföldre kérik postázni, akkor a külügyminisztériumon keresztül a konzulátusokra küldik ki az okiratot, ahonnan továbbpostázzák az érintetteknek. Mindezek figyelembevételével a négy-öt hónapos várakozási idő reálisnak mondható

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?