27 °C Budapest

Nem háríthatják át az energiaszolgáltatók a különadókat

Pénzcentrum
2013. március 12. 10:17

A parlament kedden törvényben tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót.

Az erről szóló kormányzati előterjesztést kedden kivételes sürgős eljárásban, 264 igen szavazattal, 5 nem ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A szabályozás arra is kitér, hogy ha a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) a rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozatát bírósági felülvizsgálat eredményeként hatályon kívül kell helyezni, ez csak a hivatal új határozatának jogerőre emelkedése után lehetséges.

Háttér:

Múlt hét végén jelent meg a sajtóban, hogy a gázhálózati társaságok sorra pert nyertek (első fokon) a Magyar Energia Hivatallal szemben a januárban életbelépő a rendszerhasználati díjak ügyében. Mint ismeretes, a rendszerhasználati díjak csökkentése részét képezte a kormány januári 10 százalékos rezsicsökkentésnek is, így jogerős ítélet esetén borulna a kormányzati lépés. Az üggyel összefüggésben a hétvégén a fejlesztési tárca már be is nyújtotta módosító javaslatait, ami törvényi szintű jogszabályok által lehetetlenítené el a bírósági ítélet végrehajtását.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a kormányfő beszédében egyértelművé tette, hogy a rezsikérdésben semmilyen ellenállást nem tűr, és bármilyen ezzel szembemenő lépést a kormány kész megtorolni. Mint mondják, jelen ügy kapcsán látni kell, hogy az energiaszolgáltatók jogorvoslati lehetőségükkel élve fordultak a Fővárosi Törvényszékhez, amely a jelenleg érvényes jogszabályok tükrében (első fokon) igazat adott nekik, vagyis megállapította, hogy a Magyar Energia Hivatal nem a jogszabályoknak megfelelően határozta meg a januártól érvényes rendszerhasználati díjakat. Habár a kormánykommunikáció korábban is több alkalommal említette a további rezsivágások lehetőségét, a kormányfő mostani kijelentése egyértelművé tette, hogy a hazai lakossági energiaszámlák a jövőben tovább csökkennek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?